Šta je novo?

Odani vođama po cenu višegodišnje robije

LEGEND
Učlanjen(a)
28.04.2009
Poruka
12.536
huligani-v.jpg

Beograd - Huligani koji su 17. septembra pretukli i teško povredili Brisa Tatona, navijača francuskog Tuluza, do tog dana nisu bili nasilni ni kriminalci. Ali posle poziva koji su golobradim mladićima uputile vođe navijača Partizana da napadnu Francuze i da se na taj način dokažu, preti im do 40 godina robije!

- Vođe navijača znaju kako da manipulišu tim mladićima od 18 do 22 godina i da od njih naprave huligane, kriminalce. Vođe su iskusne u sukobu sa zakonom i znaju kako verbalno da stimulišu te mladiće, gurnu ih u vatru, u okršaj s policijom ili drugim navijačima, a oni se lagano povuku i to posmatraju sa strane. I tako stvaraju nove Uroše Mišiće - navodi sagovornik „Blica” iz policije.
Naš sagovornik iz MUP-a objašnjava da vođe navijačkih grupa sebe prikažu kao autoritet koji upotrebljava silu i svi mu se povinuju. Pored toga, vođe lagodno žive, voze luksuzne automobile, troše novac...
- Ti vrbovani mladići u početku smatraju da je taj novac iz legalnih tokova kao što su recimo butici u centru grada. I ne slute da su možda vođe dileri droge i da su tako zaradili bogatstvo. Ili da se bave i drugim poslovima s one strane zakona - navodi naš sagovornik iz MUP-a. On dodaje da je upravo jedan od vođa koji su instruisali navijače Partizana i gurnuli ih u tuču poznat kao član kriminalne grupa sa Karaburme i diler droge. Taj mladić je još u bekstvu. Naš sagovornik podseća i da je pre skoro godinu dana u Švedskoj po poternici naše zemlje uhapšen jedan od vođa „delija” koji je bio osumnjičen za pokušaj ubistva, ali i za organizovanje krijumčarenja droge iz Crne Gore.
Vođe koji su u kriminalnim poslovima neretko vrbuju mlade simpatizere klubova za razne aktivnosti. U početku je dilovanje droge na sitno, a kasnije i krupniji poslovi. Mladi navijači, željni da budu deo grupe, da ih neko prihvata, hvali, tapše po ramenu, prihvataju sve što im vođe predlože.
- Srbija dugo živi u pregrejanoj društvenoj situaciji, bogom danoj za huligane i sve što se dešava na našim stadionima posledica je toga. Momci koji prave nerede koriste okolnosti za ispoljavanje nasilničkih sklonosti, a nasilje se lako širi i nalazi sledbenike - kaže za „Blic” dr Dragan Koković, profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i ekspert za nasilje u sportu.
Po njegovom mišljenju, za nasilnike je to način da izađu iz anonimnosti jer mediji sa simpatijama pišu o ritualima „fudbalskih plemena”, koje sport često i ne interesuje.
- U vode nasilništva ulazi se u pubertetu i u njima se ostaje dugo. Nasilje je najjača neverbalna komunikacija jer se veoma brzo prenosi. Kad neko na ulici šutira nogom čoveka koji leži, mnogo je onih koji mu se pridružuju!
Poseban problem su maloletni navijači koji su izmanipulisani jer konce povlači neko drugi. U grupi se osećaju jačim, prihvataju grupna pravila i izražavaju grupnu solidarnost.
- Važno je povući crtu između navijača i huligana jer imaju sasvim različite potrebe. Navijači dolaze da uživaju u fudbalu i borbi ljubimaca, a huligani da se obračunaju sa onima koji su drugačiji. Fudbal ih ne zanima i oni rezonuju u stilu „ako se nismo potukli, izgubili smo dan”.
Na sceni je i uzajamna manipulacija između kluba i „navijača”.
- Klubovi ih koriste kad im je potrebno, vode na putovanja, dele ulaznice i povlađuju, što se nekad vrati kao bumerang - smenjivanjem uprave kao što je bilo pre dve godine u Partizanu. Manipulišu i oni klubom jer imaju agencije i profitabilne firme, dakle spoljašnje interese koje ostvaruju kroz sport.
U svemu tome korist izvlače navijački lideri.
- Vođe žele da okupe što više sledbenika da bi u slučaju ekscesa odgovornost bila podeljena na veću masu. Kad huligan izvrće automobil na ulici, obično se osvrće da vidi da li ga neko sledi i da li je otkriven. Zahvaljujući tehnologiji, lako ih je otkriti, drugo je pitanje šta dolazi posle toga.
Politizacija navijača je dodatni uzrok incidenata.
- Kad ulaze u grupu, navijače ne interesuje politika, ali ona ulazi u njih. Iskorištava ih i time priznaje nemoć da legitimnim sredstvima ostvari ciljeve. Ratne godine u bivšoj Jugoslaviji pokazale su koliko su navijači bili instrumentalizovani u političke svrhe.
Izlaz iz kruga nasilja zahteva dosta vremena i napora.
- Istina o odnosima sa navijačima se prećutkuje, klubovi moraju sa njima da rade ozbiljno, a ne prema prilici. Iskorenjivanju zla pomoći će tehnički standardi koje će nam nametnuti Evropa: bezbedniji stadioni, savremenija kontrola, a onda i oštriji obračun sa nasilnicima. Ali ne onako kako su reagovali redari u Smederevu - karate udarcima!
U svemu su, smatra dr Koković, najvažniji zakoni i institucije jer one zavode red gde ga nema:
- Navijači koji su upali na teren u Smederevu uveče su bili pušteni i narodu se time šalje poruka o nemoći države! To ukazuje na anarhiju koja je idealan milje za nasilnike svih vrsta.
 
Top