Šta je novo?

Od sledeće godine internet domeni i na drugim pismima

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Glavno regulatorno telo za rad interneta, Internet korporacija za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN), donelo je nedavno odluku kojom se drastično menja rad svetske mreže.


Sufiksi na kraju internet adresa, kao što su ORG, NET ili COM, do sada su morali da budu napisani latiničnim pismom. Od naredne godine, ti dodaci moći će da se pišu i drugim pismima, uključujući kinesko, arapsko ili ćirilično.
Ova promena će mnogima olakšati da koriste internet, izjavio je za britansku medijsku kuću BBC Rod Bekstrom, predsedavajući ICANN.
"Svet korisnika interneta zaista se promenio i od anglocentričnog, u Americi i Evropi, gde se koristi latinica, postao istinski globalni. Od milijardu i po korisnika na svetu, više od polovine se ne služi latiničnim već svojim pismom. Pravilo da domeni budu napisani na latinici prema njima nije pošteno, svaki put kada žele da ispišu internet adresu do kraja, moraju da menjaju komande na tastaturi i prelaze na latinicu", rekao je Bekstrom.

Prema njegovim rečima, ICANN se prilikom donošenja ovakve odluke nije rukovodio samo razlozima lakšeg korišćenja interneta.
"Za one koji su odrasli u Kini, na Tajlandu u Koreji, Indiji i na mnogim drugim mestima, upotreba lokalnog pisma nije samo stvar praktičnosti već njihovog prava da se izražavaju na jeziku svoje kulture i da te vrednosti čuvaju", istako je Bekstrom.
Otkako su nastala osamdesetih godina prošlog veka, imena domena se ispisuju na slovima engleskog alfabeta, 27 latiničnih slova od A do Z, 10 brojeva i crticom. Adresu je tehnički moguće napraviti na drugom pismu, ali dodatak je do sada morao da bude napisan na tih, ukupno 37 znakova. Dosadašnja praksa je izvor mnogobrojnih problema, ističe BBC.

U Južnoj Koreji, na primer, ljudi koji koriste internet na korejskom pismu, hangulu, upotrebljavaju pretraživač na tom jeziku - i koriste linkove kako bi došli do željenog sajta sa latiničnim domenom u adresi, što im donekle olakšava korišćenje, ali nije najbolje rešenje.
Ako bismo strvari postavili obrnuto, videli bismo koliku zbrku bi imali kada bi korisnici u zapadnoj Evropi ili Americi, posle ispisane internet adrese morali da dodaju tačku i još dva ili tri slovna znaka na kineskom ili arapskom pismu.

Odluka da domeni mogu da budu pisani drugim pismima izazvala je zabrinutost o načinima na koje će kompanije štititi svoja prava na intelektualnu svojinu u novom multijezičkom internet okruženju. Takođe, bilo je primedbi da bi ovaj korak mogao da dovede do svojevrsne getoizacije na internetu - odnosno da bi mogla da se pojave jezička ostrva koja bi se isključila iz internet zajednice.
ICANN, međutim, kaže da već neko vreme testira rad nove strukture i da nema problema u njenom funkcionisanju i ističe da odluka označava trenutak kada svetska komjuterska mreža konačno postaje dostojna svog imena i postaje istinski globalna, naveo je BBC.

Autor: Tanjug |
 
Top