Šta je novo?

Od naše Vlade malo lošijih u svetu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Od naše Vlade malo lošijih u svetu

Beograd -- Rezultati brojnih uporednih istraživanja pokazuju da se naša Vlada nema mnogo čime pohvaliti u poređenju sa svetom.

34l6g.jpg


Po stanju infrastrukture zauzimamo 122. mesto u konkurenciji 133 zemlje, pokazuju podaci Svetskog ekonomskog foruma.

Ažurnost izdavanja građevinskih dozvola nam je obezbedila 176. mesto, po istraživanju Svetske banke, a kada se radi o korupciji, nalazimo se na 78. poziciji s istim indeksom percepcije kao i 2009. Tu nesrećnu poziciju delimo s Kolumbijom, Lesotom, Peruom, Tajlandom, Kinom i Grčkom.

Zaključno s avgustom u Srbiju je ušlo oko milijardu dolara direktnih stranih investicija, navode u SIEPA. Koliko je to malo, možda najbolje ilustruje primer Crne Gore koja je po broju stanovnika osam puta manja od Srbije, a kod njih ta suma iznosi 670 miliona. Zbog čega je to tako, najbolje se vidi iz podataka Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije koje su po uslovima za poslovanje Srbiju rangirale na 74. poziciju.

Ekonomista Aleksandar Stevanović navodi da se, u najboljem slučaju, osrednjosti ne možemo ni nadati.

"Već duže vreme ne vučemo nikakve ozbiljne reformske poteze. I ono malo što smo uradili, poput zamrzavanja potrošnje ili privatizacije preduzeća, bilo je iznuđeno. Kada se ukopate na pola tranzicije, a svi drugi idu napred, onda nije ni čudo što nazadujete ili stagnirate. Tek kad umesto političara dobijemo državnike, stvari će se promeniti", kaže Stevanović.

Da je u pravu kada kaže da je naša vlast na pola obavljenog posla, poput nojeva, zabila glavu u pesak, svedoči i podatak da se po problemu organizovanog kriminala nalazimo na 109, a po nezavisnosti sudstva na 110. mestu, kaže Svetski ekonomski forum.

Ništa bolje nije ni sa monopolistima, iako niko od nadležnih nigde ne vidi problem, Svetski ekonomski forum nas je po efikasnosti antimonopolske politike rangirao na 130. mesto od 133 zemlje.

Ono što treba najozbiljnije brine čitavu Vladu s Mirkom Cvetkovićem na čelu jeste korupcija. Kada je u pitanju ova pošast, nalazimo se isto gde i pre godinu dana. Indeks korupcije je neslavnih 3,5.

B92
 
Top