Šta je novo?

Od 1. oktobra povećanje poreza i akciza

Član
Učlanjen(a)
08.09.2010
Poruka
242
Od 1. oktobra povećanje poreza i akciza

Izvor: Beta 07. 08. 2012 18:40


milica-bisic.jpg

Milica Bisić (Foto: B92)

Beograd – U Srbiji će od 1. oktobra biti povećane akcize i porezi na dodatu vrednost (PDV), na dobit i na dohodak građana, najavila je savetnica za poreski sistem u srpskom ministarstvu finansija Milica Bisić.
U intervjuu za najmoviji broj NIN-a, koji izlazi u četvrtak, ona je rekla da je podizanje tih poreza neophodno da bi se smanjio ogroman budžetski deficit, ali je istakla da će se gledati da to povećanje bude što manje.

Prema rečima Bisićeve, PDV će verovatno biti povećan sa 18 na 20 odsto, s tim što bi niža stopa ostala osam odsto.

Porez na dobit će biti povećan sa 10 na 15 odsto, rekla je ona, dodajući da će biti povećane i akcize i izmenjen porez na dohodak građana, tako da daje više prihoda, ali o detaljima ovih povećanja nije mogla da govori, jer se, kako je istakla, još rade kalkulacije.

Kao razlog za podizanje poreza Bisićeva je navela nasleđenu ispražnjenu kasu toliko da će deficit na kraju godine biti za 50 do 100 milijardi veći planiranog.

„Verujem da su projekcije Fiskalnog saveta o tome da će deficit na kraju godine biti umesto 152 oko 207 milijardi dinara bliske realnom stanju“, rekla je ona, napominjući da su neke stavke budžeta potpuno potrošene u prvoj polovini godine, poput ostalih rashoda u visini od desetak milijardi dinara, a da se ne zna tačno na šta“.

Prema rečima Bisićeve, rebalans budžeta za ovu godinu se priprema tokom avgusta da bi bio usvojen u Skupštini u septembru, a Misija međunarodnog fonda (MMF) je već pozvana da dođe u Srbiju krajem meseca.

Ona je rekla da nije realno očekivati da se nastavi aranžman koji je prekinut u februaru, kao ni da rebalans budžeta za ovu godinu bude usvojen uz aranžman sa MMF-om.

„Ovoliki nasleđeni deficit se ne može dovesti za tri meseca u red niti može da se vrati u ranije dogovarani okvir od 4,25 odsto BDP-a“, istakla je savetnica za poreski sistem u Ministarstvu finansija Srbije.
Dodala je da Srbiji treba potpuno nov aranžman sa tom međunarodnom institucijom, koji će biti moguć tek sa novim budžetom za 2013, dakle krajem godine.

Kao mere fiskalne konsolidacije, uz povećanje poreza, Bisićeva je navela i uvođenje u budžet prihoda agencija i fondova, tako da oni ubuduće budu evidentirani, a njihova potrošnja proverljiva.

„Trenutno je situacija takva da je u prvih šest meseci potrošeno i dvadesetak milijardi sopstvenih prihoda agencija, fondova i državnih organa, pretpostavljam na njihove plate i aktivnosti, jer te stavke ne idu kroz budžet“, istakla je savetnica u Ministarstvu finansija.

Bisićeva je najavila i uvođenje platnih razreda za sve državne službenike, uključujući i zaposlene u agencijama i fondovima, koji sada imaju 20 do 30 odsto veće plate od ostalih, čime će se postići ujednačavanje zarada, ali i uštede.

„I naravno, potrebno je na neki način ograničiti rast plata i penzija, za šta je potreban socijalni dogovor sa sindikatima kako bi te mere bile sprovodive. Bez ograničavanja ili zaustavljanja rasta zarada nema fiskalne ravnoteže“, rekla je ona.

Bisićeva je rekla da se nada da će sve zainteresovane strane shvatiti težinu situacije, što bi omogućilo da se već u septembru promene odredbe Zakona o budžetskom sistemu tako da se ograniči rast zarada.
 
Top