Šta je novo?

Od 1. Novembra obavezna zimska oprema

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.678
OD 1. NOVEMBRA OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA

Nedelja, 31. Oktobar, 2010.|Autor: Agencija TANJUG

26068.jpg


BEOGRAD - Vlasnici vozila u Srbiji su od sutra do 1. aprila obavezni da imaju zimsku opremu i, kao i prethodne sezone, moći će da koriste sve četiri letnje gume ako imaju šaru dubine najmanje četiri milimetara ili dve zimske gume na pogonskim točkovima.

Prema ranijoj odluci Ministarstva za infrastrukturu, za sledeću zimu je odložena primena člana 121. novog pravilnika o teničkoj opremljenosti vozila u delu koji predviđa obaveznu primenu zimskih guma na sva četiri točka.


Do tada će se striktno primenjivati odredbe starog pravilnika, koji predviđa upotrebu najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri letnje gume sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra.


U zimskom periodu je obavezna i upotreba lanaca za sneg na pogonskim točkovima, gde je to predviđeno, saopštio je Auto-moto savez Srbije. 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zimska oprema obavezna do 1. aprila

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća vozače na obavezu posedovanja zimske opreme od 1. novembra do 1. aprila, pre svega zimskih guma na sva četiri točka ako na putu ima snega, leda ili posedice.


282210_zimske-gume01rasfoto-aleksandar-dimitrijevic_f.jpgZimske pneumatike je važno koristiti ne samo zbog ispunjavanja zakonske obaveze, već pre svega zbog neuporedivo veće bezbednosti.

Agencija povodom najave zimskih padavina i niskih temperatura početkom iduće nedelje upozorava vozače da u slučaju snežnih padavina svoje vozilo očiste od snega i leda zbog svoje i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

I najmanji sloj leda i snega na staklima dovodi do smanjene vidljivosti puta i saobraćajnog toka, a ukoliko su delovi vozila prekriveni snegom, ono je manje vidljivo ostalim učesnicima u saobraćaju.

Ukoliko je temperatura vazduha oko nule, postoji opasnost da je kolovoz zaledjen na pojedinim mestima ili deonicama, kao što su mostovi, tuneli, useci, zaseci, deonice pored reka, osojne strane i slično, pa je neophodno oprezno kretanje svih učesnika u saobraćaju.

Podsećamo pešake da se kreću trotoarima, poštuju saobraćajnu signalizaciju prilikom prelaženja preko ulice i ne koriste mobilne telefone i slušalice u tim trenucima, kaže se u saopštenju.


Izvor:
Blic.rs
 
Top