Šta je novo?

Očuhu 40 godina zatvora, majci 37

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Očuhu 40 godina zatvora, majci 37

Ponovljeno suđenje za ubistvo trogodišnje devojčice

Beograd - Mališa Jevtović ponovo je juče u Okružnom sudu u Beogradu osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva trogodišnje Katarine Janković, sredinom jula 2005. godine, dok je njenoj majci Ani Filipović zbog pomaganja u zločinu sud izrekao zatvorsku kaznu od 37 godina.

malisa-jeftovic-v.jpg


Predsednik sudskog veća sudija Aleksandar Trešnjev obrazlažući presudu rekao je da je sud utvrdio da je Jevtović 17. jula 2005. trogodišnju devojčicu ubio na surov način, kao i da se 48 sati pre ubistva nad njom seksualno iživljavao i naneo joj niz teških povreda.

- Jevtović je bio svestan svog dela, a Filipovićeva mu je u tome s umišljajem pomogla. Puštala ga je da ide s njenom ćerkom sam u šumu i prikrivala povrede koje je devojčici nanosio i tragove - rekao je Trešnjev. Sudija je naveo i da su Jevtović i Filipovićeva krivično delo izvršili na način opisan u optužnici, kao i da su „dugogodišnje zatvorske kazne koje su im izrečene srazmerne počinjenom zločinu jer su okrivljeni postupali s umišljajem“.
Pre izricanje presude, Jevtović je tokom tročasovnog iznošenja završne reči tvrdio da nije kriv za ubistvo devojčice i tražio da zbog nedostatka dokaza bude oslobođen. Prvu presudu Okružnog suda u Beogradu zbog svirepog ubistva Katarine Janković, kojom su 2007. godine osuđeni njen očuh Jevtović na 40 godina a majka na 37 godina zatvora zbog pomaganja u ubistvu, ukinuo je početkom godine Vrhovni sud Srbije jer nisu navedene činjenice na osnovu kojih je utvrđeno postojanje umišljaja. Na početku ponovljenog suđenja Jevtović nije želeo da iznese odbranu, dok je Filipovićeva porekla da ima veze sa ubistvom i delimično promenila raniju odbranu. Na prvostepenom suđenju, oni su se međusobno optuživali za smrt male Katarine, a to su nastavili i na ponovljenom. Devojčica je preminula 17. jula 2005. godine od posledica teških povreda. Jevtović je optužen da je Katarinu u Zvezdarskoj šumi silovao i tukao, dok je majka čuvala stražu. Sutradan su devojčicu u modricama i besvesnom stanju dovezli u bolnicu i lekarima rekli da je pala s kreveta. Nažalost, ona je od zadobijenih povreda preminula. Optuženi imaju pravo žalbe u roku od 15 dana nakon što im bude uručena presuda.

Autor: P. Z. Veličković
 
Top