Šta je novo?

Obradović: Gorivo bi bilo skuplje da nije bilo liberalizacije tržišta

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Udruženje naftnih kompanija


Obradović: Gorivo bi bilo skuplje da nije bilo liberalizacije tržišta

Beta |


Cene goriva na pumpama u Srbiji u u ovoj godini bile bi i do 10 dinara po litru više da tržište naftnih derivata nije od 1. januara liberalizovano, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Udruženja naftnih kompanija (UNKS) Zoran Obradović.

29327_0808-tocenje-goriva-foto-beta_f.jpg


On je na konferenciji za novinare UNKS-a o stanju na tržištu naftnih derivata Srbije kazao i da bi cene goriva sigurno bile niže od sadašnjih da se početak slobodnog formiranja cena, koji je jedini pozitivan efekat liberalizacije tržišta za potrošače, nije poklopio sa rastom cena naftnih derivata u regionu.


"Cene bi bile niže i da u dva navrata za šest meseci nisu povećavane akcize", kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, tržište derivata nafte u Srbiji je 1. januara 2011. godine "samo deklarativno liberalizovano", jer je liberalizacija bila parcijalna i nije bila pravilna.

"Ostvaren je samo efekat liberalizacije cena, ali tržište nije liberalizovano, jer je i dalje učešće Naftne industrije Srbije (NIS) u plasmanu naftnih derivata dominantno i iznosi 64,3 odsto, odnosno 1.607.500 tona ukupne godišnje potrošnje derivata u Srbiji", kazao je Obradović.

On je naveo podatak da je ukupna godišnja potrošnja motornih goriva u Srbiji 2,5 miliona tona, od čega je potrošnja benzina 650.000 tona, evrodizela milion tona, dizela D2 500.000 tona, a tečnog naftnog gasa (TNG) 350.000 tona.

Prema rečima Obradovića u Srbiji se godišnje troši i oko 800.000 tona bitumena i mazuta.

Obradović je negirao da prometnici koji "legalno rade" ostvaruju ekstra profite, naglašavajući da su danas marže po litru na benzin i dizel pet i sedam dinara u maloprodaji.
 
Top