Šta je novo?

Obmanjuju lažnim sniženjima?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Obmanjuju lažnim sniženjima?

IZVOR: NOVOSTIBeograd -- Ttrgovci zbog pada prometa pribegavaju raznim trikovima kako bi privukli kupce.393979272507bc59b98bc7212253097_orig.jpg


A jedan od najčešćih oprobanih "metoda" jeste da nude odeću i obuću po sniženim cenama i do "čak 70 odsto", ne navodeći koja je to osnovica za obaranje cena.

Tako se dogodi da jedne nedelje povećaju cene robe, da bi za koji dan najavili "rasprodaje za 30 odsto".

Dešava se da pojedine trgovine nude "stalna" sniženja često i za 50 odsto tokom cele godine, što je malo verovatno, jer takve rasprodaje u svetu ne postoje. Potrošače najčešće zanima za koliko je realno snižena cena kada je "na stalnom", ili "totalnom popustu".

"Problem je u neodgovarajućoj zakonskoj regulativi, koja treba da predvidi šta prodavac sme da učini prilikom sniženja i rasprodaja", kaže za Novosti Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

"Čitav haos je u informacijama o akcijskim prodajama, koja dovode potrošače u zabludu. Tako lažna sniženja i dalje opstaju, a prevareni kupci često se žale, jer kada uđu u takve prodavnice, na akciji bude samo par "krpica" iz prethodnih sezona".

Zbog nepoštovanja pravila oštećeni mogu da se žale i Sudu časti pri Privrednoj komori Srbije, a u nekim slučajevima to je posao i za Komisiju za zaštitu konkurencije.

Izveštaji tržišnih kontrola pokazuju da je u proseku čak u oko 20 odsto slučajeva, popust bio prevara. Od početka godine procena je da je od kontrolisanih rasprodaja u oko sedam odsto slučajeva bilo nezakonitosti.
 
Top