Objesio se poslije saslušanja u SIPA
Izvor: Glas Srpske 22.07.2011 21:00
Autor: Branka Mitrović
VLASENICA - Mještanin sela Grabovica kod Vlasenice Đorđe Đurić (53) objesio se u četvrtak naveče samo nekoliko časova poslije povratka iz vlaseničke policijske stanice gdje su ga saslušali istražioci Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).
Đurić, koji se objesio u staroj kačari na porodičnom imanju, juče je sahranjen na lokanom groblju.
Prema nezvaničnim informacijama, Đurića su zajedno sa Slobodanom Vukovićem istražioci SIPA ispitivali u vezi sa događajima na području Milan planine iz 1993. i 1994. godine.
Preko sela Grabovica vodi put koji je povezivao Žepu sa srednjom Bosnom, a tim koridorom svakodnevno su prolazili muslimani iz te enklave.
- Moj otac je saslušavan oko dva časa. Iz policijske stanice je izašao vidno potresen, crven u licu i ćutljiv. Poslije povratka sa informativnog razgovora, za koji je dobio poziv prije dva dana, dugo je sjedio za stolom ispred kuće, ćutao i palio cigaretu za cigaretom. Kada je počelo da se smrkava, otišao je da nahrani stoku. Oko 20 časova pronašli smo ga mrtvog u staroj kačari - kaže Dalibor Đurić, sin pokojnog Đorđa.
On je za "Glas Srpske" ispričao da je vozio oca u na razgovor u Policijsku stanicu Vlasenica.
- Ne znam šta su ga pitali, ali sam siguran da moj otac nije počinio nikakav ratni zločin. Bio je u ratu, ali nikada nikome nije naudio. Nikada ranije nije privođen u policijsku stanicu - kazao je Dalibor.
Po povratku iz Vlasenice Đorđe nije želio da razgovara ni sa suprugom Rosom, a nije mogao da ga razveseli niti da mu odagna crne misli ni trogodišnji unuk.
- Ćutao je i plakao. Molila sam ga da mi kaže šta ga toliko muči, ubjeđivala da nije sam, da ima djecu i mene, ali ništa nije pomoglo. Jedino što je rekao bilo je to da se mora javiti ponovo na razgovor, ali da to on neće moći podnijeti - ispričala je Rosa kroz plač.
Teret saslušanja za ovog poljoprivrednika bio je pretežak, a njegova porodica je ljuta na istražioce.
- Ne mogu da razumijem da profesionalci nisu vidjeli u kakvom je psihičkom stanju bio moj otac. Mogli su prekinuti ispitivanje i nastaviti ga nekom drugom prilikom - kaže Đorđev sin Dragiša Đurić.
U kući Đurića u petak su vladali tuga i bol jer je otišao hranilac porodice. U nevjerici su bile i njihove komšije.
- Đorđe je bio dobar čovjek, tih, povučen i čestit. Ni mrava nikada nije zgazio - kaže komšija Nedeljko Đurić.
Đorđe Đurić nije prva žrtva nesrećnih ratnih godina u ovoj porodici. Njegova kćerka Nevena nastradala je 1993. godine, a imala je samo 12 godina.
SIPA
Pripadnici SIPA i u petak je trebalo da saslušavaju mještane Grabovice, ali se nisu pojavili u vlaseničkoj policijskoj stanici na unaprijed zakazanim ispitivanjima na koja su pozvani došli.
U SIPA u petak nismo mogli da dobijemo informacije zbog čega saslušavaju mještane Grabovice.