Šta je novo?

Objaviti podatke o kvalitetu vode u vodovodu

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.266
Šabić: Objaviti podatke o kvalitetu vode u vodovodu
Zakon o slobodnom pristupu informacijama naglašava poseban značaj informacija za koje se može pretpostaviti da su od značaja za zdravlje stanovništva i životne sredine

rodoljub%20sabic.jpg

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je u pismu upućenom Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd zatražio da budu objavljeni kompletni rezultati analize vode u Beogradskom vodovodu u odnosu na sve parametre o higijenskoj ispravnosti vode.

Poverenik je apelovao na sve slične institucije u zemlji, naročito na one u čijoj nadležnosti su područja posebno pogođena katastrofalnom poplavom, da u granicama objektivnih mogućnosti isto to učine.
"Uvek treba nastojati da se predupredi i izbegne nepotrebno veliko administriranje i gubitak vremena, a pogotovo u situacijama kad je relativno jednostavno izaći u susret evidentno pojačanom interesovanju javnosti. Zbog toga sam zatražio od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd da na svojoj zvaničnoj elektronskoj prezentaciji, a eventualno i na još neki drugi način objavi kompletne rezultate analize vode u Beogradskom vodovodu", saopštio je Šabić.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kako je podsetio, naglašava poseban značaj informacija "za koje se može pretpostaviti da su od značaja za zdravlje stanovništva i životne sredine".

Interesovanje građana i javnosti za njih u svakoj, a posebno u vanrednim prilikama, apsolutno je legitimno, a obaveza je organa vlasti da te informacije pruže javnosti na najefikasniji i najekspeditivniji način, poručio je Poverenik.

"Mišljenja sam da i Zavod i svi drugi slični organi treba da ulažu dodatne napore da bi na ovakav način javnosti obezbeđivali kompletne i ažurne informacije, pogotovo dok traju realne i psihološke posledice katastrofalne poplave", objasnio je Šabić

Izvor: Tanjug
 
Top