Šta je novo?

Obezbeđeni uslovi da Galenika nastavi prozivodnju

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
BEOGRAD, 23.06.2011

Obezbeđeni uslovi da Galenika nastavi prozivodnju

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas da nestašice lekova u Srbiji neće biti i da su obezbeđeni uslovi da fabrika lekova "Galenika" nastavi proizvodnju.

Pogledajte prilog 17468

"Problmatično je snabdevanje tržišta samo sa dva leka, a to su heparin i pronizon", rekao je Stanković na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije.


Prema njegovim rečima, zalihe heparina obezbeđene su za dva meseca, a očekuje se da će snabdevanje pronizonom biti rešeno u narednom periodu.

"Galenika" ima problema zbog blokade računa, što onemogućava normalnu prozivodnji nekih vrsta lekova, a problemi su nastali zbog dugovanja veledrogeria, koja iznose oko 100 miliona evra.

Vlada garant kredita od 70 miliona evra za Galeniku

Vlada Srbije daće garanciju za kredit od 70 miliona evra za farmaceutsko preduzeće "Galenika", izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

On je najavio otpuštanje direktora "Galenike" Nenada Ognjenovića i većeg dela rukovodstva, podsetivši da je Vlada naložila preispitivanje poslovanja fabrike.

Ćirić je rekao da očekuje da se saglasnost sa bankama, ako ne ove, postigne sledeće nedelje.

Deo ovog zajma, ako bude dobijen, u iznosu od 40 miliona evra, uputiće se na izmirenje kratkoročnih obaveza dok će preostali iznos biti usmeren za obrtni kapital.

Čak 22 banke odobravale su kratkoročne pozajmice "Galenici", ali se očekuje da u kreditiranju učestvuju one banke koje su finansirale izgradnju fabrike čvrstih farmaceutskih proizvoda, kazao je Ćirić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Ministar je kazao da će, sa svoje strane, Vlada učiniti sve da uz pomoć novog predsednika Upravnog odbora "Galenike" finansijski konsoliduje to preduzeće, koje svakako može dobro da posluje, uveća promet i prodaju lekova uz dobar i efikasan menadžment.

"Galenika" je već više od mesec dana u blokadi, a ukupna njena dugovanja iznose oko 120 miliona evra.

Dačić: Istraga o vakcinama traje već godinu dana

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da policijska istraga o nabavci vakcina protiv novog gripa traje već godinu dana.

Dačić je novinarima na Goču rekao da se istraga vodi još od vremena kada su te vakcine nabavljane za potrebe građana Srbije.

On je istovremeno ukazao da pitanje istrage nije stvar o kojoj se govori za medije, zamolivši druge državne organe da to imaju u vidu.

"Godinu dana se vrši istraga o vakcinama, što tada niste pitali za to?", obratio se Dačić novinarima, ukazavši da borba protiv kriminala podrazumeva međusobnu korektnost predstavnika nadležnih državnih organa.

Dačić je dodao da se policijska istraga obavlja, ne samo u "Kolubari" i "Galenici", već i u drugim preduzećima, objasnivši da će se o svim rezultatima, uključujući i nabavku vakcina, govoriti kada ti slučajevi budu procesuirani.

Milosavljević: Niko me nije kontaktirao u vezi istrage

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da ga još niko nije kontaktirao povodom istrage o eventualnim zloupotrebama prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa A (H1 N1).

''Mene lično niko nije kontaktirao, ali znam da su tekle istražne radnje'', kazao je Milosavljević za Radioteleviziju Srbije.

Govoreći o procesu nabavke vakcina, Milosavljević je naveo da je farmaceutska kompanija ''Glakso Smit Klajn'' uputila ponudu vladi da o tome razgovaraju poverljivo.

''Vlada je na sednici zatvorenoj za javnost obrazovala Radnu grupu u kojoj su, pored ministra zdravlja, bili i ministar prosvete Žarko Obradović i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković'', kazao je Milosavljević.

Bivši ministar zdravlja je dodao da su sva trojica razgovarali sa predstavnicima kompanije ''Glakso Smit Klajn'' i da su oni tada izneli ponudu za vakcinu koja je imala manju cenu, ali uz produženi rok isporuke.

Milosavljević je kazao i da istragu doživljava kao nešto prirodno u društvu u kome svako radi svoj posao, dodajući da svako taj posao treba da radi bez prejudiciranja ishoda.

Izvor: Tanjug
 
Top