Šta je novo?

Obeležena godišnjica početka Drugog svetskog rata

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Obeležena godišnjica početka Drugog svetskog rata
01.09.2009. 09:08 - 12:43

Polaganjem venaca ispred spomen ploče Jugoslovensko-poljskoj ligi danas je u Beogradu obeležena 70. godišnjica izbijanja Drugog svetskog rata.

Vence na spomen-ploču položili su državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i otpravnik poslova ambasade Poljske u Srbiji Pavel Červinjski.

Červinjski je podsetio da je u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu delovao Centar u okviru Jugoslovensko-poljske lige koji je pomagao poljskim izbeglicama da se prebace u Francusku i na Bliski istok, u periodu od 1939. do 1941. godine. On je rekao da je srpski narod, i pored pritisaka nemačkog izaslanika u Beogradu i nacističkih tajnih službi, Poljacima pružao podršku i finansijsku pomoć i dodao da je godišnjica napada Nemačke na Poljsku prilika na podsećanje na bliske veze dva naroda.
"Naša je dužnost da te događaje ne zaboravimo, pogotovo sada kada se u Evropi uzdižu pokreti i organizacije koji veličaju totalitarne režime, a u predstonicama nekih država, koje snose odgovornost za tragediju od pre 70 godina, postoje pokušaji da se falsifikuje istorija i opravadaju zločinci", istakao je Červinjski.

Đilas je rekao da se među narodima koji su najviše nastradali u Drugom svetskom ratu poljski i srpski narod i da se ne smeju zaboraviti ljudi koji su dve godine pomagali Poljacima da se spasu i prebace na druge teritorije, jer su mnogi od njih stradali, a među njima i Milan Popović koji je vodio taj centar.
"Prijateljstrvo koje je tada postojalao između poljskog i srpskog naroda razvija se i dalje", istakao je Đilas.

Nakon što je pala odbrana Poljske, granice sa Rumunijom i Mađarskom počele su da prelaze hiljade poljskih izbeglica - civila i pripadnika vojnih jedinica evakuisanih s fronta, koji su bez ikakvih sredstava za život, bez pasoša i isprava, hteli da stignu do savezničke Francuske, preko Jugoslavije i Italije. Aktivisti predratne Jugoslovensko-poljske lige osnovali su Centar za pružanje pomoći poljskim izbeglicama u Beogradu, koji je bio je otvoren 24 sata dnevno.

Drugi svetski rat počeo je 1. septembra, napadom fašističke Nemačke na Poljsku, Jugoslavija je napadnuta 6. aprila 1941. godine, a rat je okončan 9. maja 1945. bezuslovnom kapitulacijim Trećeg rajha.

Izvor: Blic
 
Top