Šta je novo?

Obavljen prvi let domaće bespilotne letelice "Pegaz"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Obavljen prvi let domaće bespilotne letelice "Pegaz"


Beta |


Domaća bespilotna izviđačka letelica velikog dometa "Pegaz", koja je razvijena u Vojno-tehničkom institutu (VTI) u Žarkovu, uspešno je obavila prvi let, objavljeno je na sajtu te naučne ustanove.

153327_04pegaz1_f.jpg


Taktička bespilotna letelica, koja je prvi put predstavljena u junu na sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2011", razvijana je od marta 2010. godine, a prvi let je obavila u utorak, 4. oktobra.


Karakteristike izviđačke bespilotne letelice predviđaju da u vazduhu može da ostane do 12 sati, i da ima operativni radijus od 100 kilometara.

Ispod trupa letelica ima prostor za smeštaj tereta u koji se skladišti dnevna i noćna kamera, laserski obeleživač i laserski daljinomer, a alternativno može da nosi i radar.

Letelica za poletanje i sletanje može da koristi tvrde podloge, betonske ili travnate, dužine do 400 metara a za slučaj prinudnog sletanja ima i padobran.

"Pegaz" ima motor od 43 konjske snage, pokreće je drvena dvokraka elisa a trup i krila su joj izrađeni od kompozitnih materijala.

Ima raspon krila od 6,34 metra, dužinu od 5,4 metra i maksimalnu brzinu od 200 kilometra na sat. Može da leti do 3.000 metra visine, uz brzinu krstarenja od 150
kilometara na sat.


Osim u vojne svrhe, "Pegaz" može da se koristi za praćenje stanja na saobraćajnicama, monitoring granica, nadgledanje područja zahvaćenih elementarnim nepogodama, kao i u policijskim akcijama potrage i potere.

Vojska Srbije u naoružanju ima malu izraelsku bespilotnu letelicu "Orbiter", a uskoro se očekuje i uvođenje u naoružanje prve domaće male bespilotne letelice "Vrabac", takođe napravljene u VTI-u. Trenutno je u VTI-u u razvoju srednja izviđačka bespilotna letelica "IBL-2000".
 
Top