Šta je novo?

Obavezna oprema

Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje da svaki automobil mora imati dodatnu opremu.

Svetlosni prsluk

Najveća novost za vozače biće obavezno posedovanje svetlosnog prsluka (standard EN471), a kazna za njegovo nenošenje iznosi 5.000 dinara. Takođe, vozači će u automobilima, kao i do sada, morati da imaju prvu pomoć, rezervne sijalice, lance za sneg, rezervni točak, prvu pomoć i trougao.

Stručnjaci smatraju da novi Pravilnik o tehničkim uslovima (nacrt) ne donosi rigoroznije norme, već samo uvodi red u saobraćajne propise koji se odnose na obaveznu dodatnu opremu u vozilima.

Odredbe novog Zakona koje se tiču obavezne opreme u vozilima stupiće na snagu tek pošto bude usvojen Pravilnik o tehničkim uslovima. Njegovo usvajanje očekuje se do kraja godine, što znači da vozači već uveliko treba da počnu sa nabavkom opreme koja im nedostaje i koja će prema novim pravilima biti obavezna.


Zimske gume

Vozači će morati (po nacrtu novog tehničkog pravilnika) da imaju zimske gume na pogonskim točkovima (ili pneumatike sa letnjim profilom ukoliko vozilo u opremi ima i lance ili druga odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova) u toku zimske sezone koja traje od 15. novembra do 15. marta. U mnogim zemljama Evropske unije posedovanje sve četiri zimske ili letnje gume je obavezno, a predviđene kazne za kršenje ovih propisa su oštre. Zakonodavci su se opredelili za to da samo u toku zimske sezone vozači moraju da imaju zimske gume i to na pogonskim točkovima.

Protivpožarni aparat

Dodatna oprema obavezna je u svim zemljama u okruženju, s tim što pojedine države imaju svoje odredbe. Tako je, recimo, u Grčkoj obavezno nošenje protivpožarnog aparata, dok kod nas po novim pravilima to neće biti slučaj, ako se ne računaju vozila za prevoz putnika.

Aparat za gašenje požara moraće da imaju samo vozila koja se koriste u javnom saobraćaju. On će biti obavezan za gradske i prigradske autobuse, ako govorimo u putničkim vozilima aparate za gašenje požara moraće da imaju taksi vozila.

Rezervni točak

Pravilnik ne predviđa da vozila bezuslovno moraju imati rezervni točak. Ovaj deo opreme nisu obavezni da imaju oni vozači čije su gume opremljene nekim sigurnosnim sistemom za vožnju sa izduvanim pneumaticima ili ako vozilo poseduje sredstvo za privremeno osposobljavanje pneumatika poput spreja, pene u boci, kompleta za brzu popravku i tome slično.

Rezervne sijalice

Posedovanje rezervnog kompleta sijalica važiće za sva vozila osim za ona koja imaju sijalice bez žarne niti (gasni izvor svetla ili led dioda).

Prva pomoć

Paketi prve pomoći po novom standardu (B SRPS Z.B3.001) još nisu u prodaji, a moraće da ih imaju svi automobili. Domaći propisi koji se tiču obaveznog posedovanja prve pomoći, donošenjem novog pravilnika biće usaglašeni sa evropskim normama.

Ranije se dešavao apsurd da za kupljen automobil u Nemačkoj, sa kompletnom opremom, vozač mora dokupiti prvu pomoć koja je napravljena po našim standardima, jer ona iz Nemačke ne odgovara našim propisima.

Paket sa opremom za prvu pomoć koji mora da zadovoljava SRPS Z.B2.001 standard:


 • Sterilna kompresa od gazepojedinačno pakovanje 10x10cm, 5 kom.
 • Sterilna gaza po 1/2 m - pojedinačno pakovanje 80x25cm, 2 kom.
 • Streilna gaza po 1 m - pojedinačno pakovanje 80x25cm, 1 kom.
 • Trouglasta marama 100x100x140cm,gustoće 20x19, 3 kom
 • Adhezivni zavojni materijal(hanzaplast) 10x8cm, 5 kom.
 • Lepljivi flaster 25cm x 5m, 1kom.
 • Kaliko zavoj 10cm x 5m, 2 kom.
 • Kaliko zavoj 8 cm x 5m, 2 kom.
 • Kaliko zavoj 5cm x 5m, 2 kom.
 • PVC kesa manja 20x30cm, 1kom.
 • PVC kesa veca 40x60cm, 1 kom.
 • PVC rukavice za jednokratnu upotrebu, 2 para.
 • Izotermalni prekrivač 150x200cm, 1 kom.
 • Makaze sa zaobljenim vrhom, 1 kom.
 • Zihernadle, 6 kom.
 • Zaštitno sredstvo za davanje veštačkog disanja, 1 kom.
 • Papir i olovka, 1 kom
 • Uputstvo o pružanju prve pomoći izdato od Crvenog krsta, 1 kom.
 • Specifikacija sadržaja kutije, 1 kom.
Izveštaj o saobraćajnom udesu

Po novom zakonu vozači između ostalih stvari, biti u obavezi i da imaju obrazac koji će popunjavati prilikom malih udesa . Ukoliko se učesnici slažu i nesporno im je ko je odgovoran i šta je oštećeno na vozilima, kada popune te obrasce, odu zajedno u osiguravajuće društvo i to reše. Mogu da zovu MUP da izađe na uviđaj, ali će to morati da plate. Obrazac se dobija kada registrujete vozilo.

Kazne za nenošenje polise i evropskog izveštaja:

 • Pravna lica od 100.000 do 3.000.000
 • Preduzetnici od 10.000 do 300.000
 • Fizička lica od 10.000 do 50.000
Automobil star 15 godina - tehnički pregled dva puta godišnje

Motorna vozila biće podvrgnuta redovnim godišnjim i šestomesečnim tehničkim pregledima. Izuzetak su samo novoproizvedena vozila, koja će posle registracije biti podvrgnuta sledećem redovnom tehničkom pregledu nakon dve godine. Na šestomesečne redovne tehničke preglede (dva puta godišnje) ići će motorna vozila starija od 15 godina (što se utvrđuje u odnosu na godinu proizvodnje), zatim vozila koja služe u javnom prevozu, kao autobusi i taksi vozila, motorna i priključna vozila za prevoz opasnih materija, motorna i priključna vozila koja se koriste za obuku kandidata za vozače.

Statistika Auto-moto saveza Srbije pokazuje da polovina vanredno pregledanih vozila u saobraćaju ima neispravne kočnice, a više od 60 odsto vozila ne zadovoljava osnovne propise o bezbednosti saobraćaja. Doslednom primenom Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima trajno bi moglo da bude isključeno i do 50.000 vozila, tvrde stručnjaci.

Za traktore žuta rotaciona svetla

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja donosi novine i za vozače traktora, Ministarstvo poljoprivrede pokreće kampanju „Sprečavanje nesreća i tragičnih događaja u poljoprivredi“ tokom koje će održati seriju predavanja poljoprivrednicima na tu temu.

Kampanja će biti organizovana u saradnji sa MUP-om i Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu i profesorom dr Mićom Oljačom, trajaće godinu dana i biće održano 140 javnih tribina. Od 10. decembra, kada stupa na snagu novi zakon, vozači traktora pored postojeće saobraćajne signalizacije morati da imaju i specijalna rotaciona svetla i table.

Prema podacima MUP-a tokom prošle godine bilo je 950 saobraćajnih udesa u kojima su učestvovali vozači traktora. U ovim nesrećama poginulo je 74, a povređeno 366 ljudi.

Većina saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktori i druga poljoprivredna vozila dogodi se u proleće i jesen, kada ima najviše poljoprivrednih radova. Najčešći uzroci su nestručno i nesmotreno upravljanje posebno na šumskim putevima i putevima sa velikim nagibom, umor i konzumiranja alkohola i tehnička neispravnost vozila. Našim se drumovima svakodnevno kreće veliki broj traktora koji nemaju osnovnu svetlosnu opremu koja često bude polomljena tokom rada priključnih mašina. Sa uvođenjem pravila kakva postoje u svim zemljama EU to više neće biti moguće, a autori novog Zakona o bezbednosti saobraćaja očekuju da će obaveza postavljanja žutog rotacionog svetla na krov traktora naterati mnoge poljoprivrednike da vrate ili kupe traktorske kabine što će takođe povećati bezbednost budući da većina poginulih nastrada prilikom prevrtanja baš zato što nema kabinu.

U Srbiji ima 120.000 registrovanih traktora, što znači da treba isto toliko rotacionih svetala, a njihova cena kreće se od 1.500 do 4.500 dinara. Računica kaže da će poljoprivrednici za novu signalizaciju morati da izdvoje oko dva miliona evra. Ukoliko to ne učine, a uključe se u saobraćaj, zakon propisuje kaznu od 5.000 dinara za fizičko lice dok za pravno lice ta suma ide od 100.000 do 800.000 dinara.

nacionalnaklasa.com
 
Poslednja izmena:
Top