Šta je novo?

Obavezna dekriminalizacija policije

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Pripadnici policije traže promene

Obavezna dekriminalizacija policije
Izvor: Blic Marko Petković | 08. 07. 2011. - 18:04h

Nezavisni policijski sindikat Srbije podneo je zahtev Ivici Dačiću, ministru unutrašnjih poslova Srbije, da u roku od osam dana formira komisiju koja će ispitati navode o sprezi policije sa kriminalom. Momčilo Vidojević, predsednik ovog sindikata, rekao je da u policijskim upravama postoje brojne nepravilnosti, kršenje zakona i korupcija koje sindikatu prijavljuju brojni policajci, što je jedan od razloga za obraćanje ministru Dačiću.

156993_070811-npss-14-m_f.jpg
Policija mora da se očisti od kriminala: Čelnici Nezavisnog policijskog sindikata

- Poslednjih nekoliko godina u medijima se pojavljuju tvrdnje da su mnogi Dačićevi saradnici, pojedinci iz vrha MUP-a, kao i pojedini načelnici policijskih uprava i njihovi saradnici, upleteni u mnoge kriminalne radnje. Od kolega policijskih službenika sa terena dobijamo pozive da prenesemo ministru kako su mnogi od tih navoda tačni i da je vreme da se stane na kraj bahatom i kriminalnom ponašanju pojedinaca - preneo je Vidojević deo zahteva upućenog ministru unutrašnjih poslova.

On kaže i da je “trenutno stanje u policiji najgore od kada ona postoji”, jer su njeni službenici pod stalnim pritiskom, da su im “vezane ruke”, da rade u pohabanim uniformama i sa lošom opremom.


- Za proteklih pet godina zabeleženo je 9.095 napada na policijske službenike, od toga četiri smrtna ishoda, a 2.176 ih je povređeno. Policajac nikada nije imao lošiji status u društvu i nikada njegovo materijalno stanje nije bilo gore nego sada. To je posledica poslednjih pet godina mandata direktora policije Milorada Veljovića - rekao je Vidojević i poručio da će, ukoliko se ne formira komisija, Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) zatražiti ostavku Dačića i Veljovića, ali i da će da se obratiti višim instancama.


On je istakao i da službenici policije, zbog kriminalnih radnji svojih kolega, ne znaju kome da se obrate za pomoć.

- Policajci ne veruju više nikome, pogotovo Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala i Sektoru unutrašnje kontrole. Primer su dva inspektora unutrašnje kontrole koji su na osnovu dva dopisa koje smo poslali, žaleći se zbog krivičnog dela jednog načelnika policijske uprave, meni kao predsedniku sindikata rekli da je on spreman da se dogovori sa mnom - otkrio je Vidojević.

Sa njim se složio i Miloš Jelenković, zamenik predsednika NPSS-a, koji primećuje da se mnogo policajaca trudi da zatvori oči pred onim što se dešava oko njih.


- Došli smo u situaciju da u Nišu policajci beže od posla. I ono što moraju, oni izbegavaju da rade, jer svakodnevno gledaju primere kako policajci prolaze na sudu gde su gonjeni po privatnim tužbama ili po službenoj dužnosti - kaže Jelenković koji je istakao da su posle demokratskih promena 5. oktobra 2000. mnogi policajci očekivali napredak policije, njenu decentralizaciju, depolitizaciju i demilitarizaciju, ali da to nije do danas učinjeno.


On je dodao da bi u srpskoj policiji trebalo da se primeni i četvrti standard - dekriminalizacija.

Momčilo Vidojević podsetio je i na nedavno potpisani kolektivni ugovor kojeg je ocenio kao mrtvo slovo na papiru.


- Uprkos velikim očekivanjima, policajci od njega nisu ništa dobili. To je samo još jedan u nizu ministrovih “autograma”, posle kojih nema nikakvih promena u policiji - zaključio je predsednik NPSS-a.
 
Top