Šta je novo?

O ovoj fotografiji bruji svetska naučna zajednica, a malo je falilo da završi u "risajkl binu"

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.573
O ovoj fotografiji bruji svetska naučna zajednica, a malo je falilo da završi u "risajkl binu"
Blic
Fotografija ajkule objavljena 23. decembra 2014. u naučnom časopisu “Koral rifs” izazvala je veliku pažnju naučnika iz celog sveta, jer je reč o prvoj slici koja prikazuje ajkulu lisicu (Alopias vulpinus) tokom porođaja.
Fotograf Atila Bičkos, koji živi u Australiji, snimio je ajkulu dok je ronio na Filipinima, upravo u trenutku kada je beba počela da izlazi iz njene utrobe, a da toga nije bio ni svestan. Malo je nedostajalo da slika bude zauvek obrisana.

“Fotografija je završila u korpi za otpatke na mom kompjuteru, jer mi se učinilo da ima mrlju od koje sam pomislio da je meduza”, napisao je Bičkos u pismu “Hafington postu”.

“Pošto nisam imao reprezentativnu fotografiju, pregledao sam folder za odbačene fajlove i malo bolje osmotrio ono što sam imao. Čak i posle dužeg vremena nisam shvatao da je reč o porođaju”, rekao je on.

Ajkula je plivala u tzv. “stanici za čišćenje”, gde se divlje ajkule okupljaju i puštaju manje ribe da uklone parazite i izumrlo tkivo sa njihovog tela.

“Po svemu sudeći, ova oblast nije samo “stanica za čišćenje”, već služi i kao “porodilište”, izjavio je za “Bi-bi-si njuz” dr Sajmon Oliver, naučnik sa Univerziteta Čester u Engleskoj koji je potvrdio autentičnost fotografije. “Primetili smo ovde mnogo bremenitih ženki i ne verujem da je ovo izuzetak”.
 
Top