Šta je novo?

O glodarima i minama: Dresirani pacovi otkrivaju eksploziv u Tanzaniji

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
O glodarima i minama: Dresirani pacovi otkrivaju eksploziv u TanzanijiIzvor: Blic CDC/MA | 10. 11. 2010. - 16:16h | Foto: AFP |


Pacovi koji u nama uglavnom izazivaju neprijatna osećanja mogu da budu i veoma korisni, barem ako su dresirani za otkrivanje eksploziva u minama.
89339_pacovi-otkrivanje-mina-foto-afp_f.jpg

Trening počinje kada bebe pacova napune četiri meseca
Veliki afrički pacovi torbari imaju veoma izraženo čulo mirisa i dovoljno su lagani da ne izazovu detonaciju kada nagaze na minu. Svaki put kada otkriju eksploziv, ispuštaju karakterističan zvuk, a kao nagradu dobijaju komadić banane.

Pacovi obučavani na ovaj način već su pomogli da se od mina raščiste veće površine zemlje u Mozambiku. Holandska nevladina organizacija APOP pokrenula je u Tanzaniji prvi projekat dresiranja pacova, koji su se pokazali kao izuzetno efikasni u detektovanju eksploziva.Trening počinje kada bebe pacova napune četiri meseca. Da bi ih oslobodili straha od ljudi, treneri ih namerno dovode u kontakt s njima. Zatim ih uče da karakterističan zvuk povezuju s hranom. Kada “đaci” i ovo savladaju, uče ih da razlikuju miris eksploziva od ostalih mirisa. Kada identifikuju eksploziv, aktivira se određeni zvuk i glodari dobijaju bananu. Na taj način životinje uče da povezuju otkrivanje TNT-a sa hranom.

89336_pacovi-otkrivanje-mina-01-foto-afp_f.jpg
Potrebno je devet meseci mukotrpnog rada pre nego što pacov bude primljen u “odred za detekciju mina”. “Morate biti strpljivi. Ponekad padnem u očajanje, ali onda sebi kažem da su to samo životinje”, kaže trener pacova Abdulah Mhomvu. “Ali, ovaj rad spasava živote”, dodaje on.
Tim od dva pacova za dva sata može da očisti 200 kvadratnih metara minskog polja, dok je čoveku za to potreban ceo dan.


Neki pacovi se obučavaju za otkrivanje bacila tuberkuloze u laboratorijama. Nevladina organizacija APOPO je čak pokrenula akciju “Usvoji pacova”, u okviru koje će pojedinci i preduzeća moći da daju doprinos obučavanju pacova tragača.
Portparol APOPO kaže da je njihov sledeći cilj da koriste “pacove heroje” za otkrivanje narkotika ili traganje za preživelima u ruševinama nakon katastrofa, kao što su zemljotresi.
 
Top