Šta je novo?

O beneficiranom stražu još nema dogovora

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
O beneficiranom stražu još nema dogovora


Jasna Petrović
objavljeno: 13.11.2010.
Izvor: Politika

Otvoreno pitanje da li će radnici kojima se u godinu staža računa 18 meseci ići, kao do sada, s 40 godina staža i 53 godine života ili možda kasnije
Parachin,-Resavica,-Rembas,.jpg

Rudari Resavice: za sada sve ostaje po starom (Fotodokumentacija Politike)
Da li će radnici s beneficiranim radnim stažom, kojima se godina računa 18 meseci, u penziju ubuduće odlaziti samo s navršenih 40 godina radnog staža, na čemu su insistirali sindikati tokom pregovora u vladi ili će im za penzijsko rešenje biti potrebne i godine starosti, vlada do juče, do kada se to očekivalo, nije dogovorila s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda.
Krajnji rok do kada bi ovo pitanje trebalo da dobije epilog je 18. novembar, kako bi do 22. decembra kada zakon mora da uđe u skupštinsku proceduru predlog bio unet u zakon, potvrdio je juče za „Politiku“ Milorad Mijatović, član pregovaračkog tima ispred Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.
Postoje dva scenarija da se ovo pitanje u narednih sedam dana reši. Tako što će se u novi zakon uneti postojeći član koji reguliše ovo pitanje, dakle da se u penziju odlazi s 40 godina radnog staža i 53 godina života, ali samo za one kojima se godina računa 18 meseci. S tim što bi od 1. januara 2013. počeo da se primenjuje predlog koji su dali sindikati.
– To znači da bi se od 2013. godine u penziju odlazilo samo sa 40 godina provedenih na poslu, bez obzira na godine starosti. Time što je sindikat ostavio vladi da se sama do kraja dogovori o ovom pitanju s MMF-om, sindikat je zapravo napravio ustupak nadležnima u Nemanjinoj 11. Važno je samo da se iz novog zakona izbaci član koji propisuje da se oni kojima se godina računa 18 meseci penzionišu sve stariji. I to tako što bi umesto sa sadašnjih 53 u penziju išli sa 58 godina starosti, što je za tako teške uslove rada, pogotovo kada je reč o rudarima, neprihvatljivo – kategoričan je Mijatović.
On očekuje da će se vlada i MMF lakše dogovoriti da se u penziju od naredne godine ide po starom, dakle s 53 godina starosti, a da će tek za tri godine početi da se primenjuje sindikalni predlog. Ukoliko u međuvremenu, kako se sve više spekuliše, ne bude novi zakon morao da pretrpi izvesne izmene.
Upitan da li je u međuvremenu na sednicama skupštine rešeno pitanje buduće indeksacije penzija na koji je koalicija SPS-PUPS-JS svojevremeno predložila amandman, a vlada ga odbila, Đuro Perić, poslanik PUPS-a u skupštini potvrđuje da ni na plenarnoj sednici ovo pitanje nije dobilo zeleno svetlo, što znači da se penzije i plate neće usklađivati na isti način.
Umesto da formula za usklađivanje penzija bude ista i u zakonu o penzijama i o zakonu o budžetu, budžetskim propisom je predviđeno da zarade u javnom sektoru od 2011. godine prate rast potrošačkih cena i 50 procenta rasta BDP iz prethodne godine. Istovremeno, u penzijskom zakonu stoji da će se penzije od 2013. godine usklađivati s rastom potrošačkih cena i delom BDP ukoliko on bude veći od četiri odsto.
Upitan šta to znači za penzionere, Perić kaže da će to ionako početi da se primenjuje tek od 2013. godine, a da do tada može mnogo toga da se promeni. Važno je da će se u naredne dve godine i penzije i plate usklađivati na isti način.
Za njega je, dodaje, mnogo važnije da se što pre reši pitanje kontrole naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, jer prema poslednjim najavama iz PIO Fonda za isplatu tih prinadležnosti dogodine biće potrebno 48 odsto budžeta. To je ogroman novac čije je trošenje teško objasniti i MMF-u, zaključuje Perić.
 
Top