Novosađanin na biciklu stigao do Tibeta

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Novosađanin na biciklu stigao do Tibeta

Miodrag Femić iz Novog Sada u čast jubileja Nesvrstanih za pet meseci okrećući pedale prešao više od 13.400 kilometara​

novosti.rs

miodrag-(5)_620x0.jpg
25. mart 2011. 21:06
Miodrag u Kairu, kod sfinge​

NOVOSAĐANIN Miodrag Femić ima gotovo 63 godine, a napravio je podvig kakvim malo ko može da se pohvali: biciklom je za pet meseci prevalio put od Stražilova do Tibeta, dug više od 13.400 kilometara.

Na put je krenuo sa željom da vidi i upozna novo i nepoznato, ali i željom da oda počast osnivačima Pokreta nesvrstanih Titu, Naseru i Nehruu.

- Najpre sam, 1. septembra, otišao u Kuću cveća, a onda krenuo na put - počinje priču, obučen, kao i uvek, samo u biciklistički šorts i majicu, u svojoj bazi na padinama Fruške gore, sagovornik „Novosti“. - Šestog dana novembra sam, u Kairu, odao poštu Naseru, a tačno dva meseca kasnije, u indijskom Samadhi parku, i Nehruu.

BICIKL
PUT do Tibeta, prevalio je na italijanskom biciklu „paulo gvercoti“ koji vozi već - 35 godina!
- Pošto godišnje u proseku pređem 20.000, samo sa njim sam prevalio oko 700.000 kilometara. Još otprilike 40.000 sam prešao na biciklima koje sam imao ranije -sabira Femić.
Na nesvakidašnjoj Femićevoj maršruti su se Srbije, nizali Bugarska, Turska, Sirija, Jordan, Egipat, Sudan, Etiopija, Indija, Nepal i Kina. Projezdio je na biciklu opremljen samo najneophodnijim, kroz čarobni Istanbul, prelepi Damask, Asuan sa čuvenom branom na Nilu, Adis Abebu, Nju Delhi i Bombaj... U mnoštvu često dramatičnih trenutaka, izdvaja iskustvo iz sudanske pustinje.

- Na temperaturi od preko 40 stepeni, vreo vetar je digao oblak peska visok tri metra i kovitlao ga gotovo tri sata - vraća se u trenutke iskušenja. - Bilo je strašno, ali nisam gubio prisebnost. Izvukao sam se, a posebno me je potreslo kada sam naišao na 14 kamila koje su uginule od žeđi.

Ipak, u njegovom sećanju mnogo više mesta zauzeli su lepi trenuci

- Posebno pamtim predivni Tibet i oduševljenje ljudi u Lasi, pred hramom u kojem je bista Milerape, tibetanskog dalaj-lame iz 11. veka. Dočekali su me kao heroja - priča, ushićeno.

Zbog neprohodnosti puteva, oko 400 kilometara je pešice gurao i nosio bicikl, a uprkos svoj lepoti koju je video, i ovo putovanje ga je, kaže, uverilo da je njegova Srbija najlepša.

Sa puta je doneo oko 3.600 fotografija i planira da u avgustu priredi izložbe u Novom Sadu i Beogradu.

- Da podelim utiske - rekao je Femić, koji se sada sprema za put na Kubun.

Natrag