Šta je novo?

Novinari postali nezainteresovani za Haški tribunal

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Novinari postali nezainteresovani za Haški tribunal
03.09.2009. 07:57

haski-tribunal-AP-v.jpg


Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je juče, na regionalnoj konferenciji "Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija", da novinari postaju sve nezainteresovaniji za suđenja u tom sudu i da interesovanje pokazuju samo za početak suđenja i izricanje presuda.

Jelačićeva je navela da je čest slučaj da "nekoliko minuta" posle izricanja presude novinari komentarišu, pozivaju sagovornike da to čine, i ocenila da je to neprimereno, jer su presude nekad imaju i po 500 stranica, i trebalo bi ih prvo proučiti. Ona je rekla da treba ovu "praksu" zaustaviti tako što će se uspostaviti veća saradnja novinara i suda, ali i edukacijom novinara koji izveštavaju sa suđenja za ratne zločine.
Predstavnici Haškog suda su istakli da novinari koji su kažnjeni zbog nepoštovanja Tribunala, objavivši poverljive informacije, i dalje smatraju da su imali pravo da to objave.
Tilman Blumenstok iz Haškog suda je podsetio da je u Tribunalu osuđeno nekoliko novinara zbog objavljivanja imena zaštićenih svedoka.
On je naveo da su dvojica hrvatskih novinara kažnjeni sa 15.000 evra jer su javno objavili svedočenje sa nejavne sednice suda svedoka u "slučaju Blaškić", jedan hrvatski novinar je osuđen da plati 20.000 evra jer je objavio svedočenje sa zatvorene sednice Stipeta Mesića, u "slučaju Blaškić".

Za nepoštovanje suda, kazao je Blumenstok, na kaznu zatvora od tri meseca i 10.000 evra osuđen je hrvatski novinar koji je na svom veb sajtu objavio listu svedoka, pa i zaštićenih, u "slučaju Blaškić".
Takođe, kažnjen je sa 7.000 evra urednik Kosovskih novina Hadžiju, jer je objavio ime zaštićenog svedoka "u slučaju Haradinaj", rekao je Blumenstok, ne navodeći ime osuđenog novinara.
Ovu regionalnu konferenciju, na kojoj učestvuju predstavnici Haškog tribunala, Haškog tužilaštva, pravosuđa Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, organizovala je Balkanska istraživačka mreža.
Konferenciju su podržali misije OEBS-a u BiH i Srbiji, Fondacija "Konrad Adenauer" i Vlada Norveške.
Za sutra, trećeg dana rada konferencije, predviđeno je da regionalni novinari koji izveštavaju sa suđenja za ratne zločine govore o svom radu i najčešćim greškama koje se javljaju u toj vrsti izveštavanja.

Izvor: Blic
 
Top