Šta je novo?

Novi znak za naselje

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Novi znak za naselje

Na pojedinim prilazima gradu postavljen je novi saobraćajni znak koji vozači u Beogradu ranije nisu viđali. To je znak za naselje koji obaveštava da počinje naseljeni deo Beograda, ali u isto vreme i obavezuje vozače da brzina kretanja vozila ne sme da bude veća od 50 kilometara na sat.

19519781874dff12f144634418536133_640x24385.jpg

Fotografija: blic.rs (P. Marković)

Novi znak označava mesto od koga počinje naselje, a najvažnije pravilo je ograničenje brzine kretanja vozila. Vožnja ne više od 50 na sat uvedena je da bi se zaštitili pešaci koji mogu da se nađu na kolovozu. Istraživanja pokazuju da je smrtnost pešaka pri sudaru sa vozilom koje se kreće brzinom 60 kilometara na sat skoro duplo veća nego kada automobil ide 50 na sat. Ograničenje neće važiti za autoput jer preko njega ne mogu da prelaze pešaci.

- Zakon je jasan. Upravljač puta je obavezan da saobraćajni znak koji označava naselje postavi na putu u neposrednoj blizini mesta gde postoje izgrađeni redovi, odnosno grupe stambenih ili poslovnih objekata, na mestu gde je očekivano veće prisustvo pešaka koji ostvaruju potrebe u tom naselju - kaže Damir Okanović, predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Vozači pre postavljanja ovih znakova u stvari nisu ni znali tačno od kog mesta važi pomenuto ograničenje brzine.

Ne znaju sa sigurnošću ni sada, jer su znakovi primećeni samo na Smederevskom i Avalskom putu. Planirano je da se na teritoriji Beograda postavi ukupno 400 ovakvih znakova.

Vozači ne smeju mešati novi znak (bele boje s tamnim konturama kuća) sa informativnim tablama u ulasku u grad (plave boje sa imenom mesta).

Takođe, brzina ne mora da se smanji odmah kod saobraćajnog znaka za ulazak u Beograd (plave boje), već nakon nailaska na novi znak. Međutim, novi znakovi još nisu postavljeni na svim prilazima gradu, pa i dalje važi staro ograničenje.

- Očekujemo da će posao postavljanja novih znakova biti završen do kraja letnje sezone, naravno ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti i ako vremenski uslovi to dozvole - ističu u JP “Putevi Srbije”.

Uskoro i znakovi pored škola


Sekretarijat za saobraćaj je obavezan da obeleži zone škola. "Urađeni su projekti za tridesetak škola oko kojih će važiti ograničenje brzine od 30 na sat od 7 do 21 sat. Ali, od finansijskih sredstava zavisi kada će početi zamena postojeće i postavljanje nove signalizacije. U Beogradu ima 150 do 200 školskih objekata", kaže Duško Marušić iz Sekretarijata za saobraćaj.

B92
 
Top