Šta je novo?

Novi zapleti oko Agrokorovog preuzimanja Merkatora

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Novi zapleti oko Agrokorovog preuzimanja Merkatora


Tanjug |Zagreb - Uprava slovenačkog trgovačkog lanca Merkator (Mercator) je ponudom da preuzme Pivovarnu Laško (PL) praktično onemogućila da je preuzme njen hrvatski konkurent koncern Agrokor, piše slovenački list Delo.

193705_mercator_kf.jpg


Postupak koji je u četvrtak otvorio direktor Merkatora Žiga Debeljak ponudom da otkupi PL, a time i 23,34 odsto Merkatorovih akcija koje su se prodavale u paketu 52 odsto akcija za koje je Agrokor ponudio 221 evro po akciji, znači de fakto blokiranje Agrokorovog pokušaja preuzimanja, piše Delo, koga prenose hrvatski mediji.

Verovatni mandatar za sastav nove slovenačke vlade Zoran Janković koji je nekad vodio Merkator nije davao komentare na Debeljakovu akciju, ni da li je ona usmerena samo na blokadu Agrokorove ponude ili i širenje Merkatorove delatnosti na proizvodnju piva i bezalkoholnih pića.


Janković je ipak izjavio da je Debeljak verovatno "dobro procenio situaciju" o kojoj on sam nije bio informisan.


Kako je Merkator o svojoj ponudi PL informisao i državne regulatore i upravu te kompanije , prodaja 23,34 odsto akcija Merkatora koje su u portfelju pivare iz Laškog sada je zamrznuta najmanje na mesec dana, pošto uprava ne sme voditi nikakve prodajne aktivnosti.


To znači da je od 52 odsto akcija koje su nudjene na medjunarodnom tenderu u okviru koga je Agrokor dao najbolju neobavezujuću ponudu sada raspoloživo za prodaju oko 29 odsto.


Ukoliko se uzme u i obzir činjenica da je odluku o prodaji svojih 10,75 odsto odgodila i Nova Ljubljanska banka (NLB) čiji je direktor Božo Jašovič zbog navodnih političkih pritisaka podneo neopozivu ostavku, za prodaju je raspoloživo tek oko 18 odsto, izveštavaju slovenački mediji.


Ukoliko Mercator preuzme PL, banke će se rešiti agonije vezane za sanaciju njenih 370 miliona evra duga, ali bi se u tom slučaju dugovi tako nastale udružene kompanije sabrali, piše Delo.


List upozorava na zakonsko ograničenje po kome kreditna izloženost neke banke prema pojedinoj kompaniji ne sme preći 25 odsto njenog ukupnog kreditnog portfelja, što bi se u slučaju sabiranja dugova Mercatora i PL moglo dogoditi NLB.


Zato bi Mercator za svoje poteze prema Pivovarni Laško morao da dobije odobrenje nadzornog odbora NLB, a banka bi, posle eventualnog spajanja Mercatora s PL morala da smanji nivo kreditiranja te kompanije, piše list.


Hrvatski mediji pišu i da će Agrokor i njegov vlasnik Ivica Todorić s ponudom za preuzimanje Merčatora čekali do kraja godine.
 
Top