Šta je novo?

Novi Zakon o Bezbednosti Saobracaja 2009

Član
Učlanjen(a)
14.05.2009
Poruka
53
Skupština Republike Srbije usvojila je novi Zakon o bezbednosti saobracaja na putevima 29. maja 2009. godine.

Novim zakonom dozvoljena kolicina alkohola u krvi smanjena je sa 0,5 na 0,3 promila, predvideno je pooštravanje kazni, kao i upisivanje kaznenih poena u vožacku dozvolu.

Nesavesni vozaci za koje se utvrdi da su u krvi imali do 0,5 promila alkohola placace novcanu kaznu, dok ce onima koji budu imali vece kolicine biti oduzeta dozvola. U naseljenim mestima opšte ogranicenje brzine smanjeno je sa 60 na 50 kilometara na sat.

Zakon uvodi kaznene poene, tako da ce se nesavesnim vozacima smatrati oni koji sakupe 18 kaznenih poena, koji prouzrokuju saobracajnu nezgodu sa smrtnim ishodom ili dve saobracajne nesrece u kojima su telesno povredeni drugi ucesnici u saobracaju.

Tim vozacima policija ce moci da oduzme vozacku dozvolu, koja ce im biti vracena tek pošto u odgovarajucim institucijama budu dokazali da su sposobni da upravljaju vozilom.

Novina koju uvodi zakon je i kažnjavanje na osnovu video snimka ucesnika u saobracaju, a novcane kazne za saobracajne prekršaje nece biti placane policajcima na licu mesta, vec ce vozaci dobijati uplatnicu na osnovu koje ce izvršiti uplatu.

Zakon pooštrava kaznenu politiku, pa ce se tako novcane kazne kretati od 3.000 do 50.000 dinara, a u slucaju kada vozac pokaže bezobzirnost ili nameru da u znacajnijoj meri ugrozi bezbednost saobracaja, predvidena je i kazna zatvora.

Vozaci, koji saobracajni prekršaj prouzrokuju dok se dete nalazi u vozilu, placace duplo vece kazne, a zakon propisuje i zabranu upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje.

Mladi vozaci, od 16 do 18 godina, dobijace probne vozacke dozvole i nece moci da upravljaju vozilom bez pratnje suvozaca sa redovnom dozvolom i iskustvom od najmanje pet godina, a vožnja ce im biti zabranjena u periodu od 23 do pet casova ujutro.
Bez kapi alkohola

Profesionalni vozaci i vozaci iznad B kategorije, kada upravljaju vozilom iznad te kategorije, morace dobro da razmisle da li ce sesti za volan ako su pre toga popili i najmanju cašicu alkohola, ili uzeli neko opojno sredstvo. Za njih nema nikakve tolerancije i alkohola ne sme da bude u krvi.

Nema igranja sa zdravljem

Preduzeca, preduzetnici i svi koji se bave javnim prevozom ili prevozom za sopstvene potrebe, obavezni su da u propisanom roku pošalju svoje vozace na redovan zdravstveni pregled i da o tome vode urednu evidenciju. Vozac koji se nije pregledao u predvidenom roku ne može da upravlja vozilom, što se sada u mnogim firmama jednostavno prenebregava i toleriše i po nekoliko meseci. Medutim, ukoliko ostane predložena kazna od 100.000 do 1.000.000 dinara, malo ce firmi rizikovati da stave katanac na vrata, jer mnogima ova suma novca premašuje i godišnji prihod. Osim toga, za odgovornu osobu je zaprecena kazna od 6.000 do 60.000 dinara, pa je izvesno da niko nece hteti da se nade na udaru ovog paragrafa. Ipak ce sve ovo biti prazna prica ukoliko izostane oštra i redovna kontrola.

Nove kategorije dozvola

Uvodi se nova kategorizacija vozila i vozackih dozvola. Svaka dosadašnja kategorija ce uz oznaku imati još jedinicu. A A1, B B1, C C1, D D1 I ove kategorije B, C i D imace E. Znaci B1 ce imati +E i B+E, to znaci da ce i profesionalci na isti nacin imati dodatne oznake za kategorije C i D, uz polaganje za prikolicu. Ovaj deo zahteva još detaljnije analize i o tome cemo pisati u narednim brojevima, ali ono što je važno, svi koji sada imaju važece dozvole i kategorije nece ništa menjati osim obrasca dozvole.

Kazneni bodovi

Uz novcanu kaznu, zavisno od težine prekršaja, vozaci prema nacrtu Zakona dobijati kaznene bodove, koji su nazvani “nebezbedni poeni”. Za najlakše prekršaje predviden je jedan, a za najteže – sedam poena, i oni ce se upisivati u evidenciju vozaca, na osnovu pravosnažne odluke o kažnjavanju. Vozacu koji skupi sedam poena bilo bi omoguceno da dobrovoljno pohada obrazovni seminar o posledicama nepoštovanja i nepoznavanja saobracajnih propisa. Kad sakupi deset poena ovo pohadanje je obavezno a sa 12 “nebezbednih poena”, uputio bi se na proveru znanja iz poznavanja saobracajnih propisa i veštine upravljanja vozilom. Za 15 “nebezbednih poena” sledilo bi oduzimanje vozacke dozvole na tri meseca, a za 18 bodova bi se oduzimala dozvola na šest meseci.

Ukoliko se u roku od 12 meseci, od dana kada je zaraden poslednji kazneni bod, ne dobije novi, vozacu se od ukupnog broja briše sedam “nebezbednih poena”. Ako prode 24 meseca od poslednjeg prekršaja za koji se odreduju nebezbedni poeni, vozacu se brišu svi poeni. Vozac koji u propisanom roku donese potvrdu da je odslušao obrazovni seminar i uspešno okoncao proveru znanja, brisace se pet “nebezbednih poena”.

Evo i nekih primera kada se dobijaju nebezbedni poeni:
Jedan nebezbedni poen se dobija za nepropisno parkiranje, nekorišcenje migavca, kretanje žutom trakom, nepoštovanje prvenstva prolaza …
Dva poena se dobija za nepropuštanje pešaka na pešackom prelazu, za naglo smanjivanje brzine bez osnovanog razloga.
Tri poena zaradice vozac koji se ne zaustavi pored vozila za prevoz dece iz koga izlaze ili u koje ulaze deca.
Cetiri poena se upisuju za neprilagodenu brzinu, nebezbedno preticanje, neprekidnu vožnju trakom za preticanje, nepropisno zaustavljanje na autoputu…
Pet poena se dobija za upotrebu mobilnog telefona u toku vožnje, ako su neispravni pneumatici i uredaji za zaustavljanje i upravljanje…
Šest poena se dobija za prolazak kroz crveno svetlo.
Sedam poena koliko najviše može da “vredi” prekršaj, nose nasilnicka vožnja (prekoracenje brzine za 100%, ubacivanje ispred vozila na semaforu, izazivanje neposredne opasnosti ili nezgode neodgovarajuce ucvršcenim ili vangabaritnim teretom, vožnja pod uticajem narkotika ili alkohola…
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.05.2009
Poruka
436
Saveti za kupovinu polovnjaka

U tekstu “Kupovina vozila” dati su saveti za načelno sužavanje izbora na određenu klasu automobila i motorizaciju u skladu sa individualnim potrebama. Iako su ova uputstva dobro polazište, ona pomažu da se reši samo deo problema kod kupovine polovnih vozila. Nakon usresređivanja na par modela, naophodno je doneti pravu odluku o kupovini konkretnog vozila. Ideja je da se ovaj tekst sastoji iz praktičnih uputstava za ispravnu dijagnostiku stanja vozila koje ne mora da se poklapa sa vizuelnim utiskom koji ono odaje. U ovom članku zapravo tražimo prikrivene indikatore: načina upotrebe, saniranih oštećenja, daleko veće pređene kilometraže od prikazane, skrivene korozije itd...

Posetioci koji žele da učestvuju u “izgradnji” teksta mogu da ostave svoja lična iskustva i moderatoru otvore mogućnost da ih uvrsti u članak. Takođe, moguća je i modifikacija unetih navoda kontaktom Moderatora gde je potrebno istoga argumentima ubediti da navod može biti bolji. Na taj način tekst bi mogao da evoluira i da dobija na informativnosti.

Saveti

“Najbolji automobil je nov automobil” reči su Henrija Forda koje i danas odišu istinitošću kao i kada su izrečene, pre skoro jednog veka. Nema sumnje da bi svi voleli da su u mogućnosti da izaberu vozilo u skladu sa svojim afinitetima i da ga izvezu iz autosalona kao ponosni prvi vlasnici. Na žalost, mnogi nisu u prilici da to učine, pa ostaje varijanta kupovine polovnog automobila. Novac se nekako sakupi, a onda počinje proces kupovine koji se može pretvoriti u noćnu moru pre, ili što je još gore, posle samog čina kupovine.

Kupovina polovnjaka je veoma često slična “kupovini mačke u džaku”, pa nije ni čudo što su mnogi posebno oprezni prilikom nje. Sa druge strane, nije reč o maloj stvari. Ovde se radi o kupovini prevoznog sredstva za nekoliko godina i u tom periodu se, pored slobode koju vozilo pruža, treba nositi i sa svim zahtevima koje ono stavlja pred vlasnika. Na kraju, nakon nekog vremena bitno je lako i dobro prodati taj auto radi njegove zamene drugim, novijim... Sve to govori o potrebi naoružavanja korisnim znanjem o izboru pre brojanja para prodavcu. Tako dolazimo i do svrhe ovog teksta. Njegova misija jeste da sakupi mudrost u vidu korisnih uputstava pri biranju polovnjaka. Krenimo redom.

Karoserija:


 • nejednaki zazori između školjke automobila i vrata (kao i haube) govore o ozbiljnim deformacijama karoserije usled udara. Dobro obratite pažnju na njih – svi trebaju biti isti.
 • često su tragovi velikih oštećanja vidljivi kada se automobil podigne dizalicom u servisu – ukoliko je bilo ispravljanja karoserije ovde je to teže sakriti.
 • ako spazite varove na karoseriji ovo je znak da su delovi karoserije naknadno spajani jer se u proizvodnji limovi spajaju tačkastim zavarivanjem, pa se varovi ne vide.
 • dobro je potražiti oznake proizvođača na farovima, žmigavcima i staklima.
 • originalno ugrađeni delovi imaju znak proizvođača automobila na sebi.
 • otvorite gepek i podignete tapacirung. Pored rezervnog točka, ovde se obično mogu videti i deformiteti nastali usled udarca od nazad, jer je u tom bunkeru teško bilo šta peglati a da ne ostanu vidljivi tragovi.
 • nema šanse da auto star 5-6 godina nema ni jednu ogrebotinu ili oštećenje od kamenčića. Ako je takav, znači da je komplet prefarban a to najčešće znači da je bilo većih oštećenja ili je čak sastavljen od 2 automobila.
 • nikad ne kupujte prljav auto, niti to radite po mraku. Izgovor da vlasnik nije stigao da ga opere jer nije mislio da ga prodaje kada ste vi slučajno naišli je najčešće varka da se ne primeti loše odrađen limarsko-farbarski posao.

Kabina:


 • istrošenost obloga papučica uvek govori o intezivnoj upotrebi. Isto tako i potpuno nove obloge po pravilu ukazuju da je prodavac to hteo da sakrije.
 • istrošenost tapacirunga sedišta, a posebo vrata, govore o intezivnoj upotrebi automobila.
 • vozila državnih službi često se voze u 2 ili čak 3 smene, pa godište nije najbitniji pokazatelj. Ipak, ukoliko je kilometraža “nabijena” na autoputu, motor je verovatno u mnogo boljem stanju nego ako je vozilo prešlo manje, ali u gradu, na kratkim relacijama.
 • povećan zazor na šarkama vozačevih vrata nedvosmisleno govori o intezivnoj upotrebi i nepovoljnim kratkim relacijama. Usled trenja “štift se pojede” i vrata malo “padnu” prema zadnjem delu vozila.
 • obloga volana može biti izlizana ili zategnuta na vrhu, pre svega zbog vožnje po gradu.

Motor:


 • savremeni dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem (oznaka HDi, TDI, CRDi, CDI, JTD...) troše manje i agilni su poput benzinaca, međutim, zahtevaju gorivo visokog kvaliteta! Ovakvi motori imaju mnogo više problema sa našim gorivom nego motori klasične koncepcije – naš Euro dizel nije ravan evropskom. Dovoljan dokaz takvoj tvrdnji jeste nepriznavanje velikog broja kvarova u garantnom roku od strane proizvođača upravo iz ovog razloga.
 • motori sa turbinama po pravilu imaju bolje pogonske karakteristike, ali je turbina deo koji se takođe upotrebom troši i nakon određenog vremena traži reparaciju. Turboprehranjivani motori su jače termički i mehanički opterećeni i imaju više delova, pa su generalno zahtevniji za održavanje.

Test stanja turbine: skinite crevo usisnog voda na mestu turbine. U slučaju da u crevu ima ulja ili čađi (kod motora sa recirkulacijom), remont turbine je blizu.

 • boja izduvnih gasova, odnosno, izlazne cevi izduvnog lonca (auspuha), može pružiti informaciju o stanju motora. Ukoliko je dim sive boje, sagorevanje je loše, odnosno nepotpuno, pa dolazi do isparavanja nesagorelog goriva u izduvnoj cevi (sličan mehanizam se koristi u tenkovima za pravljenje dimne zavese). Ukoliko je dim crne boje, postoje problemi sa povećanom potrošnjom ulja. Motor sa dobrim sagorevanjem ne bi trebao da ima vidljiv dim na izduvu, no pri tom treba isključiti vremenske prilike niskih temperatura kada se vidi vodena para.
 • u slučaju da je silikon na spojevima motora (kartera ili glave sa blokom) crvene boje, ili ne daj bože providan, motor je otvaran, a za to je postojao jak razlog – fabrički silikon je bele boje.
 • jedan od najskupljih delova koji vam može upropastiti završenu kupovinu je pumpa za gorivo. Da bi ste je isprobali, pritisnite gas skoro do kraja, pa ako nema ravnomernog razvoja zvuka, nego motor ubrzava obrtaje u trzajima, pumpa nije ispravna.
 • pregled motora treba obavezno da uključi merenje stepena sabijanja (kompresije) i vizuelni pregled svećica. Čak i relativno nove svećice lako odaju da li se motor pregrevao, da li prekomerno troši ulje i kakvo je sagorevanje. Posredno mogu ukazati i na probleme sa ubrizgavanjem goriva, odnosno, karburacijom. Potrošen motor zahtijeva skup opravak. Bilo kakvo kucanje ili škripanje iz prostora za motor treba definisati - od škripavog remena, što je banalno, do potrošene servo pumpe ili poderanog ležaja na kolenastom vratilu što već nisu bezazlene stvari.
 • obavezan je i pregled čepa za ulje, beličasta emulzija znači prodor vode u motorno ulje. Kompenzaciona posuda za hladjenje i tečnost za hladjenje ne smeju imati tragova ulja koji ukazuju na prodor ulja u sistem za hladjenje.

Transmisija:


 • menjač i kvačilo su osjetljivi sklopovi. Za klasično kvačilo je poznat jednostavan test - ubaciti u direktnu brzinu i lagano pustiti kvačilo. Ako se motor ne ugasi, kvačilo je potrošeno i traži zamenu. Svako krčanje iz menjača, lagani udarci prilikom ubrazanja ili usporenja govore o istrošenosti zupčastih snopova i/ili sinhronih prstenova.

Oslanjanje:


 • istrošenost amortizera bitno utiče na “držanje” puta. Ukoliko su amortizeri loši, potrebno ih je zameniti, a to košta. Stoga, proverite amortizere pre kupovine i to tako što ćete svojom težinom potisnuti karoseriju prema jednom točku i pustiti. Karoserija bi trebala da se vrati u početni položaj i da se odmah zaustavi.
 • ukoliko je automobil prešao ispod 80.000 km amortizeri bi trebali biti originalni, iz prve ugradnje.
 • takodje, ležaje proverite tako što ćete uhvatiti gumu kao volan u položaju "15 do 3" ili "10 do 2" (kako vam više odgovara) i cimajte točak. Ako ima "lufta", otišli su ležajevi točka.

Pneumatici:


 • ukoliko su pneumatici istrošeni više sa jedne strane, trap nije dobro centriran ili u njemu postoje zazori.
 • potrošenost pneumatika je dobar indikator verodostojnosti pokazivanja brojača kilometara. Njihova kupovina je i veliki izdatak, a kupovina dobrih je još veći. Pneumatici su ključni elemenat za sigurnost vožnje i pogrešno mesto za štednju. Proverite DOT broj (trocifreni broj gdje su prve dve cifre sedmica u godini, a zadnja predstavlja godište). Odnos potrošenosti pneumatika i godište vam daje dobru ideju koliko je vozilo prelazilo godišnje. Pneumatici gube na kvalitetu starenjem, te pneumatik star 7-8 godina nije bezbedan bez obzira na broj predjenih kilometara ili stanje profila - planirajte kupovinu novih.

Ponašanje u vožnji:


 • probna vožnja je kod polovnih vozila daleko važnija nego kod novih. Pored ponašanja motora, u njoj se mogu osetiti rad menjača, spojnice (kvačila), kočnica, upravljača, ležajeva... Stoga, obratite pažnju na reakcije vozila i načuljite uši.
 • evo malog testa za elemente oslanjanja: na ravnom delu dobrog puta ubrzajte vozilo do nekih 50 km/h, pritisnite papučicu kvačila, pustite volan i polako kočite do zaustavljanja. Ukoliko auto ne povuče na stranu, već se zaustavi u pravcu, trap je u dobrom stanju. U suprotnom, postoje zazori ili treba da se uradi optika (centriranje) trapa.
 • obratite pažnju i na paljenje signalnih lampica. Lampica vazdušnih jastuka treba da se upali pri davanju kontakta i potom da se ugasi posle nekoliko trenutaka. Ali, obratite pažnju da se lampice za AIR BAG, ABS i ostale ne gase istovremeno! Ukoliko je to slučaj, sva je prilika da je neko intervenisao ispod instrument table i spojio ih na isti vod. Svaka lampica ima svoj trenutak koji je definisan završavanjem testa koji sprovodi računar. Servisi sa dijagnostičkim jedinicama u prilici su da vam daju informaciju o jastucima koji su aktivni u njegovoj memoriji, kao i stanju ostalih sistema.
 • ukoliko je vetrobran u lošem stanju vidljivost je smanjena, pogotovo noću. Proverava se tako što se kroz staklo pogleda u neki izvor svetlosti i ako se pojavi venac oko izvora, znači da će vetrobran praviti dosta problema noću kada vam u susret dolaze druga vozila. To je dobar pokazatelj i o kilometraži automobila.

Ostali saveti:


 • preporuka je da uvek prvo pustite vlasnika da vas provoza da vidite kako vozi, kako se ponaša, detaljno ga ispitajte o održavanju auta. Obratite pažnju šta je njemu kao vlasniku bilo bitno, a šta nije. Onima kojima je bitnije da imaju 500 W ozvučenja u kabini nego da promene ulje u menjaču posle dve-tri godine svakako nisu za preporuku. Oni koji su loše održavali auto ili se iživljavali na njemu uvek mogu da se "uhvate" u laži.
 • sve češće su priče od prodavaca kako je auto prethodno kupljen od "dede koji ga je vozio samo u aprilu kada ne pada kiša", ili "moja tetka mi ga je prodala kada je umro teča, a auto je stajao dve godine". Nemojte nasedati na takve priče.
 • oni koji neće da idu kod majstora na proveru su za izbegavanje, ali i oni koji mnogo pričaju i prave se ekstra uslužni takodje mogu biti sumnjivi. Ako postanete previše ljubopitljivi umeju da počnu da vas ismevaju ("Brate, nije ovo nov auto, nemoj to da me pitaš...Šta mi izigravas Stevu Žigona...") ne bi li prestali da ih pitate - oni su takodje za izbegavanje.
 • prilikom kupovine automobila koji imaju kodirani ključ i "imobilajser", obavezno tražite od vlasnika i rezervni ključ (obično je crvene boje) koji sadrži kod. To će vam pomoći da kasnije po potrebi izradite rezervni ključ i kodirate ga. Ukoliko se ključ ne kodira, sa njime je moguće otključati vrata ali ne i startovati motor, što baš i nije od velike koristi.
 • leti je lako proveriti funksionisanje klimatizacionog sistema, ali kada su temerature niže od 15 C, teško je reći odakle potiče hladan vazduh u kabini. Postoje dva testa za proveru rada klime. Ako je dovoljno vlažan vazduh toga dana, pustite da vam se tokom vožnje zamagle stakla, a zatim uključite klimu na najhladniji stepen. Ako klima pravilno funkcioniše, trebalo bi da odmagli stakla, zato što je vazduh klime suv. Ukoliko vremenski uslovi za ovakav test nisu odgovarajući, uvek ostaje drugi način, kojim doduše ne možete proveriti stanje rashladnog gasa u sistemu (čija dopuna nije toliko skupa), ali možete proveriti funkcionisanje kompresora. Upalite auto, i pustite malo da radi, obratite pažnju na zvuk motora (tj. na ler gas) i na broj obrtaja. Kada uključite klimu, posle nekoliko trenutaka bi trebalo da se promeni broj obrtaja (zbog konzumacije energije od strane pokrenutog kompresora klime). Takođe, ispod otvorene haube trebalo bi da se čuje zvuk "da cakne". Tada ste sigurni da bar kompresor radi, što je i najskuplji deo sistema klimatizacije.

Bezbedno vozite i srecan put :D :)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.05.2009
Poruka
123
I trebali su to da urade, ali kako će reagovati sada ovi klinci, koji su već upoznati s policijom. Oni se neće menjati, barem još godinu dana, jer su navikli na stare dane.

Neki dan, druga uhvati radar da je vozio 111km/h, gde je ograničenje 60. Na licu mesta mu oduzeli dozvolu. Više nema onog sređivanja...
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poruka
2.874
Naucice klinci kada ih uhvate nekoliko puta. Ja sam prvih par godina takodje divljao, pa kada sam platio 7-8 kazni i tri puta mi oduzeta vozacka na 3 meseca malo sam se smirio....samo oni klinci snobovi.....bojim se da za to nema zakona.
 
Član
Učlanjen(a)
03.05.2009
Poruka
137
ja se samo nadam da mene ne uhvati ovaj novi zakon dok budem polagao! stvarno je surov zakon:S:S
 
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Ako,ako,i treba, pa gotovo svaki dan u Srbiji ima neko ko je tesko povredjen ili pak mrtav na licu mesta u saobracajnim nesrecama. Valjda ce se ovaj zakon i u praksi primenjivati, jer ako se ne primenjuje, zakon je beznacajno "slovo" na papiru !
 
Član
Učlanjen(a)
22.04.2009
Poruka
19
Zakon i nije baš sasvim dobar jer ga je doradila policija. Ovde i nije potreban sudija, odmah je policajac u pravu.
 
Član
Učlanjen(a)
01.08.2009
Poruka
2
Zakon nece nista promeniti, osim sto ce se napuniti budget i saobraćajci ce dobiti na znacaju. Dokle god budemo imali n e b e z b e d n e puteve ,nesrece ce biti velike.
Bahati vozaci sa manjim delom ucestvuju u ukupnom procentu saobracajnih nezgoda.
Bolji, siri putevi ce svakako vise smanjiti saobracajke nego kazne. (Pretnja smrtnom kaznom nije sprecila neljude da izvrše ubistvo)
 
Član
Učlanjen(a)
17.08.2009
Poruka
5
Zakon nece nista promeniti, osim sto ce se napuniti budget i saobraćajci ce dobiti na znacaju. Dokle god budemo imali n e b e z b e d n e puteve ,nesrece ce biti velike.
Bahati vozaci sa manjim delom ucestvuju u ukupnom procentu saobracajnih nezgoda.
Bolji, siri putevi ce svakako vise smanjiti saobracajke nego kazne. (Pretnja smrtnom kaznom nije sprecila neljude da izvrše ubistvo)

Ajde molimte ne lupja, kad ovako nešto pročitam wacko2

Da li ti uopšte znaš koji su najveći uzroci udes i saobraćjki? Alkohol i velika brzina.

Moj prvi komšija pije kao smuk stalno se čuka i sem zabrana koje su smešne i kazni koje plaća kao i sve kad mu policija zakuca na vrata jedno godinu dana posle, još uvek ima svoju vozačku dozvolu i nikave posedice nema i dalje može da vozi.

Kao što se kaže, vozačka dozvola je privilegija i kako si je dobio tako je sada možeš i trajno izgubiti ;)
 
Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
670
Ajde molimte ne lupja, kad ovako nešto pročitam wacko2

Da li ti uopšte znaš koji su najveći uzroci udes i saobraćjki? Alkohol i velika brzina.

Moj prvi komšija pije kao smuk stalno se čuka i sem zabrana koje su smešne i kazni koje plaća kao i sve kad mu policija zakuca na vrata jedno godinu dana posle, još uvek ima svoju vozačku dozvolu i nikave posedice nema i dalje može da vozi.

Kao što se kaže, vozačka dozvola je privilegija i kako si je dobio tako je sada možeš i trajno izgubiti ;)

Au Mracni Viteze, polako sa macem :)
 
Top