Šta je novo?

Novi Renault Master

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Novi Renault Master


20100323050012_photo_0.jpgNakon više od 12 godina komercijalnog uspeha i više od milion prodatih vozila u 45 država, Renault obnavlja model Master čija će komercijalizacija biti u junu 2010. god. Njegov upečatljivi dizajn nagoveštava novi stilski pravac furgona Renault...


Cilj novog Renault Mastera je postati referenca u pogledu udobnosti u svom segmentu zahvaljujući značajnom poboljšanju ergonomičnosti vozačevog sedišta, povećanoj vidljivosti i brojnoj opremi kakvu obično nalazimo na putničkim vozilima. S potrošnjom goriva nižom za 1L/100km u odnosu na postojeći Master i potrošnju u mešovitoj vožnji od 7,1l/100km novi Renault Master je na vodećem mestu po potrošnji prema NEDC-u (New European Driving Cycle) na verzijama s prednjim pogonom. Troškovi održavanja su niži za 40% u odnosu na prethodnika i spadaju među najniže na tržištu.


20100323050012_photo_2.jpg


Nova verzija sa zadnjim pogonom, koju je u potpunosti razvio Renault, ima samonoseću karoseriju i dodatnu zapremninu. Gama je obogaćena novom dužinom L4 (iskoristiva zapremnina do 17m³), verzijom 3,5t i 4,5t s dvostrukim točkovima i novim mogućnostima prerada karoserije. Novi Renault Master je opremljen novim motorom 2,3l dCi koji je razvijen posebno za potrebe dostavnih vozila. Gama motora pokriva 3 nivoa snage (dCi 100, dCi 125 i dCi 150) sa poprečno postavljenim motorom kod verzije sa prednjim pogonom, odnosno, uzdužno postavljenim kod verzija sa zadnjim pogonom.

Dizajn novog Renault Mastera se odlikuje ozbiljnim, robusnim i dopadljivim izgledom i ostavlja utisak izuzetnog kvaliteta zahvaljujući posebnoj brizi koja je posvećena obradi spojeva karoserije.20100323050012_photo_3.jpg


Kabina vozila je potpuno redizajnirana. Njena dužina je povećana za 5,7 cm radi veće udobnosti, naročito za visoke putnike. Armaturna ploča, robusna i kvalitetna, je napravljena od dvobojnih materijala koje možemo pronaći i na oblogama vrata. Ponuđene su tri boje unutrašnjosti :
• Tamno siva
• Tamno plava s notom narandžaste
• Izgled poput kože (opcija koja nudi još veću otpornost za još intenzivnije korišćenje)

Novi Renault Master je opremljen dvema značajnim inovacijama kako bi se poboljšalo mesto za rad:
• Izvlačni držač za dokumente na armaturnoj ploči, postavljen tako da ne ometa vidljivost. Na njega se mogu pričvrstiti nalozi, otpremnice i sl.
• Rotirajući stočić koji se može okrenuti prema vozaču smešten na poleđini srednjeg sedišta, posebno prilagođen za lap top a može služiti i kao podloga za pisanje, dva držača za čaše i pregrada za kancelarijski materijal.
• Najveći broj dobro raspoređenih pregrada u segmentu velikih furgona.20100323050012_photo_4.jpg


Zahvaljujući naslonu vozačevog sedišta s većim nagibom i manjem volanu kao na berlini, položaj u vožnji u Novom Masteru je sličan onom u putničkom vozilu. Sedište, volan i papučice su savršeno poravnati i smanjuju nesvesne napore vozača za ispravljanjem položaja u vožnji tokom dugih putovanja. Vidljivost Novog Renault Mastera je na najvećem nivou na tržištu.

Novi Master nudi opremu proizašlu s putničkih vozila kako bi učinio boravak u vozilu ugodnijim. U tom smislu se ističu :
• Pristup « slobodne ruke » omogućava otključavanje i zaključavanje vrata bez korišćenja ključa, jednostavnim pritiskom na dugmad na kvakama vrata napred i pozadi. Ova oprema se pokazala vrlo praktičnom tokom čestih utovara/istovara.
• Zaokretna prednja svetla koja povećavaju svetlosno polje u krivinama noću i tokom manevara parkiranja.
• Novi, poboljšani automatski klima uređaj koji omogućava brzo postizanje željene temperature, tiho prozračivanje i bolju raspodelu strujanja vazduha
• Potpuna audio oprema s 4 vrste radija i komandama iza volana. Najbogatija ponuda uključuje radio CD MP3 s Bluetooth kompletom « slobodne ruke » kao i multimedijsku spojivost za USB i iPod.


20100323050012_photo_5.jpg


NAJNIŽI TROŠKOVI KORIŠĆENJA NA TRŽIŠTU


Ukupni troškovi korišćenja (TCO : Total Cost of Ownership) su odlučujući u odluci o kupovini velikog furgona. Stoga je Renault učinio posebne napore kako bi smanjio dva važna sastavna dela TCO-a, a to su potrošnja goriva i troškovi održavanja. U tom cilju na novom Masteru je urađeno sledeće:
- nov motor zapremine 2,3 l umesto 2,5l sa manjom potrošnjom goriva
- pogonski lanac umesto zupčastog kaiša
- veća trajnost kočionih pločica i diskova za 20%
- veća trajnost rashladne tečnosti

Gama verzija je obogaćena sledećim novitetima :
• Nova dužina L4 koja nudi iskoristivu zapremninu do 17m³ i dužinu utovara do 4,38m
• Verzije 3,5t i 4,5t s dvostrukim točkovima
Sposobnost vuče do 3t, dovodeći dopuštenu ukupnu masu u vožnji ( PTRA) na 7,5t
• Nove mogućnosti prerada karoserija

Na taj način, Novi Renault Master nudi gamu s 40 karoserijskih oblika.
Kod furgonskih verzija, nudi se 10 iskoristivih zapremnina koje se kreću od 8 do 17 m³

Volume utile (m³) = Iskoristiva zapremnina
Traction = Prednji pogon
Propulsion = Zadnji pogon


20100323050012_photo_6.jpg


SIGURNOST U SREDIŠTU PRIORITETA


Sigurnost ostaje temeljna briga Renaulta koji je udvostručio napore, uvodeći broju opremu visoke klase kako bi učinio Novi Renault Master najsigurnijim vozilom u segmentu.

Oprema na području pasivne sigurnosti obuhvata:
• Prednje i bočne vazdušne jastuke za vozača i suvozača
• sigurnosne pojaseve sa zatezačem i ograničiteljem zatezne sile

Za aktivnu sigurnost na najvišem nivou, Novi Renault Master nudi :
• najkraći zaustavni put na tržištu: 44,7m na verzijama s prednjim pogonom i 46,6m na verzijama sa zadnjim pogonom
• Elektronska kontrola stabilnosti (ESC) u seriji na verzijama s prednjim pogonom i u opciji na verzijama sa zadnjim pogonom
• Zaokretna prednja svetla


20100323050012_photo_7.jpgIzvor: Automagazin
 
Top