Šta je novo?

Novi patent mogao bi sprečiti krađu beba u Srbiji

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
63.928
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić najavio je danas da će, u granicama ovlašćenja, sugerisati nadležnima da stvore uslove za primenu novog patenta u našim porodilištima kako bi se sprečila krađa ili zamena beba.


635059.jpgŠabić je, naime, primio Komlena Lalovića, pronalazača uređaja za biometrijsku identifikaciju materinstva, i s njim razgovarao o mogućnostima korišćenja njegovog patenta — dualnog biometrijskog skenera u svrhu sprečavanja eventualnih zloupotreba.

„Sugerisaću nadležnom ministarstvu da odgovarajućim pravilnikom uredi mogućnost korišćenja dualnog biometrijskog skenera u našim porodilištima“, obećao je Šabić tom prilikom, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Šabić je naglasio da se podrazumeva da bi se, budući da je reč o obradi biometrijskih, naročito osetljivih podataka, provera vršila isključivo uz izričiti pismeni pristanak majke, ali da misli da bi u najvećem broju slučajeva postojala spremnost za to.Šabić je rekao da je neposredan povod za obraćanje njemu bio je višegodišnji angažman Poverenika u pružanju pomoći roditeljima tzv. nestalih beba.

„Još pre više godina upozoravao sam na indikativnu činjenicu da se roditelji nestalih beba suočavaju s mnoštvom problema u pristupu relevantnim informacijama i da do mnogih informacija dolaze tek nakon žalbi Povereniku i njegovog angažmana“, naveo je Šabić.

On je podsetio da je još krajem 2008. godine upozorio nadležne, uključujući i Narodnu skupštinu, da će neodgovoran odnos prema problemu dovesti do njegove eskalacije i da će problem poprimiti međunarodne razmere, što se, prema njegovim rečima, i potvrdilo presudom međunarodnog Suda za ljudska prava u Strazburu, početkom 2013.

„Pratim aktivnosti na pripremi tzv. Zakona o nestalim bebama i u okviru toga neslaganja i nesporazume između nadležnih i roditelja. I sada, kao i uvek ranije, stojim na stanovištu da nadležni prilikom izbora zakonskih rešenja treba u najvećoj mogućoj meri da vode računa o stavovima roditelja“, naglasio je Šabić.

Prema njegovim rečima, svakako da nije dobro što se sa donošenjem tog zakona, odnosno preduzimanjem drugih odgovarajućih mera, značajno docni u odnosu na rokove utvrđene odlukom Suda u Strazburu.

„Patent Lalovića, naravno, ne može rešiti probleme iz prošlosti, ali bi, po svemu sudeći, mogao da ih otkloni u budućnosti. S tim u vezi, dobro je što je on tražio i dobio od nekoliko naših najvažnijih porodilišta potvrdu vrednosti svog patenta, odnosno njihovu zainteresovanost da počnu sa njegovim korišćenjem“, rekao je Šabić.

On je kazao da posebno dobrim smatra spremnost pronalazača, izričito potvrđenu u razgovoru, da se potpuno odrekne bilo kakvih imovinskih prava u vezi sa eksploatacijom njegovog patenta u porodilištima u Srbiji.


izvor : rs-lat.sputniknews.com
 
Top