Novi namet: Taksa na pse i mačke 1.000, na papagaje i ribice 500 din!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Beograd 07. 04. 2010
Press

Novi namet

Taksa na pse i mačke 1.000, na papagaje i ribice 500 din!

Vlasnici pasa i ostalih kućnih ljubimaca u Beogradu od septembra će morati da plaćaju godišnju taksu u iznosu od 500 do 1.000 dinara

pet-velika.jpg

Vlasnici pasa, mačaka i egzotičnih životinja u Beogradu od jeseni će plaćati komunalnu godišnju taksu u iznosu od 500 do 1.000 dinara po kućnom ljubimcu! Samo od poreza za držanje pasa i mačaka, kojih u Beogradu ima oko 160.000, gradska kasa biće punija za 160 miliona dinara, saznaje Press.

Komunalna taksa za:
Držanje nesterilisanih pasa i mačaka:
- pas 1.000 dinara
- mačka 1.000 dinara
Držanje sterilisanih pasa i mačaka:
- pas 500 dinara
- mačka 500 dinara
Držanje egzotičnih životinja:
- po životinji 500 dinara

Ova gradska odluka, koja je usvojena krajem decembra prošle godine, ne odnosi se samo na vlasnike pasa i mačaka, već na sve Beograđane koji u stanu ili kući drže životinje - majmuna, pticu, morsko prase, kornjaču, ribicu, iguanu, zmiju...

Registar pasa

Maja Andrijašević, rukovodilac grupe za dobrobit životinja u Upravi za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, kaže za Press da je napravljen centralni registar vlasnika pasa i mačaka, dok podataka o broju ostalih životinja koje građani drže u kućama nema.
- Uprava za veterinu ima registar pasa i mačaka u Srbiji. Prilikom prvog vakcinisanja, mačka ili pas se čipuju i dobijaju neku vrstu svoje „lične karte". Svi podaci iz njihove „lične karte" nalaze se u centralnoj bazi našeg ministarstva. Unos podataka u centralni registar ide preko veterinarskih stanica i ambulanata sa područja grada. Ali mi, nažalost, još nemamo registar egzotičnih životinja, pa je jasno da će naplata poreza za njihovo držanje ići teško - navodi Andrijaševićeva.
Kako Press saznaje, u planu je donošenje pravilnika za obeležavanje divljih životinja, nakon čega bi nadležni imali bolji uvid u brojčano stanje egzotičnih kućnih ljubimaca i pokušali da od njihovih vlasnika naplate porez. Pomoćnik gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove dr Vladimir Terzin kaže za Press da se komunalna taksa za držanje kućnih ljubimaca naplaćuje svuda u Evropi, Americi i Kanadi!

pet-antrfile.jpg

Zlatni majmun u centru Beograda

Doktor Vladimir Terzin kaže za Press da Beograđani u svojim kućama i stanovima najviše drže pse i mačke, ali ima i onih kojima je kućni ljubimac iguana, zmija, kornjača, veverica, zec, papagaj, zlatna ribica ili majmun.
- Gabonski zlatni majmun je najegzotičnija životinja za koju znam da je vlasnik držao u stanu u samom centru grada - kaže dr Terzin.
- Novac koji se prikupi od naplate taksi za držanje kućnih ljubimaca biće usmeren na zbrinjavanje napuštenih pasa i održavanje azila. Zahvaljujući taksi i mi ćemo, kao i sav normalan svet, moći da platimo komunalna održavanja koja se tiču kućnih ljubimaca koji žive na teritoriji grada. U Beogradu ima oko 80.000 registrovanih pasa i svega sedam hiljada „upisanih" mačaka. Ali ja sam siguran da je broj mačaka bar isti kao i broj pasa - ističe dr Terzin.

Valjevo još razmišlja

Komunalnu taksu za držanje kućnih ljubimaca za sada će plaćati samo Beograđani, a prve uplatnice trebalo bi da stignu na njihovu adresu već u septembru.
- Kontrolu naplate komunalnih taksi sprovodiće komunalna policija. Grad sprema nove odluke koje se tiču držanja kućnih ljubimaca i one bi trebalo da budu spremne do septembra, najkasnije oktobra. Nova zakonska regulativa biće stroža, usklađena sa zakonima koji važe u Evropskoj uniji. Nakon toga moći će da počne naplata komunalnih taksi za držanje kućnih ljubimaca, a očekujemo da će biti završena do kraja godine - kaže dr Terzin.
Prema saznanjima Pressa, uvođenje komunalne takse za držanje kućnih ljubimaca razmatrala je i lokalna vlast u Valjevu. Tamo je ova taksa, navodno, trebalo da bude čak 1.800 dinara. U Službi za odnose sa javnošću opštine Valjevo juče su nam ipak rekli da ovo pravilo kod njih još nije uvedeno.

V. Nedeljković

Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
382
mislim da je ovo bezobrazluk,ok je to sto naplacuju u svim ostalim drzavama,ali njihov i nas standard je neuporediv,ovde pocinju sve da oporezuju,a ne povecavaju plate. jos malo pa ce i na decu da udare porez...

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Neverovatno!!!

Uvode takse na pse i mačke,Srbi polako ali sigurno izumiru kao nacija.Natalitet nam opada iz dana u dan,mortalitet sve veći.Ovi iz vlade nikako da se osveste, krajnje je vreme da udare taksu na neoženjene i neudate,njih treba lupati po džepu i ušima (predlog odavno dat,ali nikako da se usvoji).Možda nam prirodni priraštaj tada krene uzlaznom linijom.Ako ovako nastave,bojim se da će se ostvariti Tarabića proročanstvo: "Biće srblja za pod jednu šljivu".Možda bi i vazduh koji dišemo trebalo oporezovati........mislim da bi se sa ovim porezom,Vlada vrlo brzo izvukla iz kaljuge u koju nas je do vrata zaglibila.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279

Možda bi i vazduh koji dišemo trebalo oporezovati.........
Pa i to je odavno oporezovano, nekada se zvalo vazdušarina, danas je neka komunalna taksa! Samo neka "siluju" narod, neće još dugo imati odakle da grabe i kradu, malo toga je ostalo... Ili što narod kaže: "Propali smo kao m*da kroz poderane gaće"!

Natrag