Šta je novo?

Novi izgled saobraćajnih i vozačkih dozvola

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Novi izgled saobraćajnih i vozačkih dozvola


G. Volf
objavljeno: 12.11.2010.
Izvor: Politikavozacka-dozvola2.jpg

saobracajna-dozvola1.jpg

saobracajna-dozvola2.jpg


Nova dokumenta koja će od Nove godine dobijati svaki vozač po isteku važnosti starih izgledaće poput novih ličnih karata. Nove vozačke dozvole, kao i saobraćajne, zamenjivaće stare sukcesivno, da bi do 10. juna 2014. godine svi vozači morali da zamene stara dokumenta novim.
Vozačka dozvola biće pretežno roze boje, s biometrijskim podacima na dva pisma i jezika. Uz srpski, sve će pisati i na engleskom. Takva će biti i saobraćajna dozvola, samo što na njoj neće biti fotografije, nego čip sa svim podacima.
Izgled novih dokumenata i podaci na njima prilagođeni su standardima Evrope.
Kad za to dođe vreme, kako je „Politika” objavila, svaki vozač moraće da izdvoji za vozačku dozvolu 800, a za saobraćajnu 1.200 dinara. Dozvole će važiti 10 godina.
Ali, to nije sve, uz saobraćajnu dozvolu, kada se vozilo registruje izdaje se i nalepnica koju je vlasnik obavezan da nalepi sa unutrašnje desne strane šoferšajbne, a košta 400 dinara.
Po rečima Dragana Markovića, državnog sekretara MUP-a, da bi zamena dokumenata prošla uz manje gužve nego što su bile kada je počela zamena pasoša i ličnih karata. Policija planira da kupi nove računare i zaposli još radnika na ovim poslovima.
 
Top