Šta je novo?

Nove Tablice prema evropskim merama

Član
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poruka
1.412
Menjaju se tablice

tablice.jpg

varijanta br:1

MUP Srbije bi od 5. jula trebalo da počne izdavanje novih saobraćajnih dozvola i registarskih tablica sa oznakama Srbije. Registarske oznake imaće 59 gradova i opština.

Pravilnik predviđa da se postojeće tablice, sa zastavom SRJ odnosno SCG, zamene u roku od godinu dana, prilikom redovnog produžetka registracije. Nove tablice biće bele boje, sa plavim poljem na levoj strani, na kojoj je ispisana međunarodna oznaka Srbije - SRB.
Na tablici će biti crnim latiničnim slovima ispisana oznaka registarskog područja, potom crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kojeg je ćirilicom ispisana oznaka registarskog područja.
Umesto kombinacije 4 do 6 brojeva, kao do sad, registarska oznaka sastojaće se od tri ili četiri cifre i kombinacije slova na dve pozicije. U kombinaciju ulaze sva latinična slova, kao i slova W, X i Y.
Saobraćajna dozvola biće veličine kreditne kartice - dimenzija 54 sa 86,5 milimetara, sa tekstom na srpskom i na engleskom jeziku, moći će da se automatski očitava i imaće više zaštitnih elemenata.
Novost je registraciona nalepnica, koja će se lepiti na vetrobransko staklo prilikom prve i svake sledeće registracije.
Pravilnikom o utvrđivanju registarskih područja za motorna i priključna vozila predviđa se da će postojati 59 registarskih područja.
MUP je prvobitno predvideo, radi "racionalizacije i efikasnijeg rada policije", 34 područja - ukidanje osam registarskih oznaka koje sada postoje i uvođenje jedne nove. Posle protesta u nekim mestima koja je trebalo da ostanu bez "svoje" oznake, propisan je novi pravilnik i svi su dobili svoje tablice.

Dosadašnje oznake

Kao i do sada, postojaće područja Aranđelovac (AR), Beograd (BG), Bor (BO), Valjevo (VA), Vranje (VR), Vršac (VŠ), Gnjilane (GL), Gornji Milanovac (GM), Đakovica (ĐA), Zaječar (ZA), Zrenjanin (ZR), Jagodina (JA), Kikinda (KI), Kragujevac (KG), Kraljevo (KV), Kosovska Mitrovica (KM), Kruševac (KŠ), Leskovac (LE), Loznica (LO), Niš (NI), Novi Pazar (NP), Novi Sad (NS), Pančevo (PA), Peć (PE), Paraćin (PN), Pirot (PI), Požarevac (PO), Prizren (PZ), Priboj (PB), Priština (PR), Prokuplje (PK), Ruma (RU), Smederevo (SD), Sombor (SO), Sremska Mitrovica (SM), Subotica (SU), Trstenik (TS), Užice (UE), Uroševac (UR), Čačak (ČA) i Šabac (ŠA).

Nova područja

Aleksinac (AL), Bačka Palanka (BP), Bačka Topola (BT), Bečej (BČ), Velika Plana (VP), Vrbas (VB), Inđija (IN), Kanjiža (KA), Knjaževac (KŽ), Kovin (KO), Negotin (NG), Prijepolje (PP), Petrovac na Mlavi (PT), Svilajnac (SV), Smederevska Palanka (SP), Stara Pazova (ST), Ćuprija (ĆU) i Šid (ŠI).

tablice%204.jpg

varijanta br:2
2hnz9t2.gif

i448064_1zwcbjn.gif.

 
Član
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poruka
1.412
нове таблице за шест месеци


Нове таблице за шест месеци
У Заводу за израду новчаница и кованог новца почела пробна производња регистарских ознака

Нове регистарске ознаке по европским стандардима
(Фото Д. Јевремовић)

3-Tablice2-foto-D-JEVRWEMOVICH.jpg


Завод за израду новчаница и кованог новца (ЗИН) у Топчидеру почео је пробну производњу нових регистарских таблица по европским стандардима. Нове таблице ће на левој половини имати плаво поље са словном ознаком државе „СРБ”, а регистарски број путничких возила чиниће двословно латинично обележје подручја, три цифре и још два слова. Раздвајаће их грб Србије са четири оцила испод ког се налази ћирилична ознака подручја, а уместо досадашњег формата од 420 пута 120 милиметара, нове ознаке за путничке аутомобиле производиће се у димензијама 520 пута 110 милиметара.

Правни услови за производњу нових регистарских ознака испуниће се применом новог закона о безбедности у саобраћају (ЗОБС). Очекује се да после тога МУП изда налог за замену регистарских таблица за моторна и прикључна возила. То ће бити регулисано правилником о регистрацији, а новина је да ће таблице радити Завод за израду новчаница и кованог новца Народне банке Србије. Незванично, нове таблице би, како се очекује, требало да се нађу на браницима српских четвороточкаша за отприлике шест месеци.


Пробна производња нових таблица (Фото Д. Јевремовић)
Иако су нове „личне карте четвороточкаша” најављиване за почетак 2009. године, а затим двапут пролонгиране до септембра, односно до ступања на снагу новог ЗОБС-а, налог МУП-а за замену таблица сачекаће још неко време док се не испуне „технички и други услови” за почетак издавања. Када у министарству коначно издају поменути налог, власници возила неће морати да се баве другим процедурама, а на шалтеру локалне полицијске станице преузимаће битно редизајниране и знатно квалитетније израђене алуминијумске плочице које су њиховом љубимцу потребне како би изашао на друм.


Љубиша Вулетић, генерални директор Завода за израду новчаница и кованог новца, истиче да ова установа спремно очекује одлуку МУП-а, а о његовим речима најбоље сведочи нова опрема за производњу таблица постављена у засебном погону на Топчидеру, у чијем се магацину већ налази потребни репроматеријал и успешно произведен пробни контингент ознака.

– Нове таблице стандардизоване су са свим европским прописима, поседују међународни ИСО 7591 сертификат и по форми одговарају свим моделима возила, било да су у питању мотоцикли, аутомобили, џипови или приколице – истакао је Вулетић.


Будући изглед регистарских ознака (Фото Д. Јевремовић)
У оптицају ће се, према речима Ивана Дрецуна, помоћника генералног директора ЗИН-а, наћи још 34 врсте таблица које комбинују различите боје и димензије.

–Оне ће бити издаване у зависности од функције и типа возила на чијим ће се браницима налазити: путничким, полицијским, дипломатским, вангабаритним, возилима страних представништава, трговина и дописништава, односно привремено регистрованим возилима – објаснио је Дрецун.

Највећи „напредак” нове таблице доносе у области сигурности од кривотворења. Посебна фолија коју за завод производи фабрика „3М” у себи садржи холограм са грбом државе, односно тродимензионално влакно које се прелама у зависности од угла гледања.

– Одсјај сигурносног грба видљив је на четири метра од возила док се тродимензионални таласи оцртавају на удаљености до десет метара. Алуминијумске плоче израђују се у сомборској фабрици „Боја” где се на њих лепи рефлектујућа фолија и ласером утискује серијски број у самом углу таблице. Он ће омогућити да таблица постане „лични документ” аутомобила.


2hnz9t2.gif

i448064_1zwcbjn.gif.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.743
Nove tablice čekaju pravilnik

Uz novi zakon i nove registracije

Nove tablice čekaju pravilnik

B. Gigović | 24. 01. 2010. - 00:02h Blic Online
Još se ne zna tačan datum za početak izdavanja novih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola, iako je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prošle nedelje najavio da će zamena oznaka i dokumenata početi uskoro. Kako kažu u MUP-u, izdavanje novih registarskih tablica počeće tek nakon donošenja i početka primene novog Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila.

7115_auto01-tablice_hf.jpg


Zamena starih za nove registracije i dozvole trebalo je da počne još sredinom 2008. godinem ali se njihovo izdavanje stalno odlagalo.
Za “Blic nedelje” u MUP-u su još dodali da će novi pravilnik o registraciji biti donet u roku popisanom novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju na putevima.
– Primenom novog pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, nove registarske tablice izdavaće se u upravnom postupku nakon upisa vozila u jedinstveni registar vozila, zajedno sa novom saobraćajnom dozvolom i registracionom nalepnicom – kažu za naš list u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
Kako saznajemo, stare registarske tablice važiće do isteka roka naznačenog u saobraćajnoj dozvoli, tako da će vlasnici vozila zameniti stare tablice novim prilikom produženja važnosti registracije. Međutim, ukoliko vozač prvi put registruje automobil, nakon upisa vozila u jedinstveni registar vozila, vlasniku će biti izdate nove tablice, saobraćajna dozvola i registraciona nalepnica.
– Za vozila koja su upisana u registar i za koja su izdate registarske tablice i saobraćajna dozvola, umesto dosadašnjeg produženja važenja registracije vozila, izdaje se registraciona nalepnica kao dokaz da vozilo može da učestvuje u saobraćaju u određenom roku – kažu za naš list u MUP-u.
Kako trenutno nije poznato kada će vozači početi da zamenjuju stare tablice i saobraćajne dozvole, tako nije poznato ni koliko će ova zamena koštati. Cena novih registarskih tablica, saobraćajne dozvole i registracione nalepnice utvrdiće se uredbom Vlade o visini naknada za usluge koje pruža MUP.
Nove registarske tablice biće rađene po evropskim standardima, a na njihovoj levoj strani biće plavo polje u kome treba da bude oznaka države Srbije (SRB). Planirano je da na tablicama bude crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kog će ćirilicom biti ispisana oznaka registarskog područja. Međutim, registarska oznaka će biti ispisana i latinicom.
I nova saobraćajna dozvola će drugačije izgledati, kako kažu u MUP-u, ličiće na kreditnu karticu i imaće dimenzije 54 sa 86,5 milimetara, a podaci će biti ispisani na srpskom i engleskom jeziku.
Tablice će izrađivati Zavod za izradu novčanica i kovanog novca. U ZIN-u će takođe izrađivati i registarske nalepnice, koja će se lepiti na prednje vetrobransko staklo vozila, a koja će sadržati podatke o vozilu, datumu isteka registracije i druge elemente.


Još 18 novih oznaka
Uvedeno je još 18 novih za gradove u Srbiji, pa će ih biti ukupno 59. Nove tablice su za: Aleksinac (AL), Bačka Palanka (BP), Bačka Topola (BT), Bečej (BČ), Velika Plana (VP), Vrbas (VB), Inđija (IN), Kanjiža (KA), Knjaževac (KŽ), Kovin (KO), Negotin (NG), Prijepolje (PP), Petrovac na Mlavi (PT), Svilajnac (SV), Smederevska Palanka (SP), Stara Pazova (ST), Ćuprija (ĆU) i Šid (ŠI).
 
Top