Šta je novo?

Novac nestao bez traga: Na PET ambalaži izvukli najmanje 103 milijuna kuna

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Novac nestao bez traga: Na PET ambalaži izvukli najmanje 103 milijuna kuna
Danas.hr 28.04.2011.

0258007.48.jpg

Najmanje 103.055.701,00 kuna! Iznos je to koji su Bivši šef fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo i četvero suosumnjičenih, prema optužbi USKOK-a, izvukli iz spomenutog Fonda.

USKOK je u srijedu priopćio da je donesen nalog o provođenju istrage protiv petero osumnjičenih za udruživanje u kriminalnu grupu s ciljem izvlačenja novca i Fonda na temelju lažiranih podataka o otkupu i recikliranju PET ambalaže.

Osnovano se sumnja da je Vinko Mladineo od početka 2006. godine do 22. studenog 2010., u Zagrebu, Metkoviću, Zadru i Podrutama, u zajedničko djelovanje povezao suosumnjičene radi neistinitog prikazivanja količine prikupljene i oporabljene PET ambalaže, te naplate od Fonda, priopćio je USKOK.

Mladineo je u srijedu poslijepodne priveden na ispitivanje u prostorije USKOK-a, dok je ispitivanje ostalih, bivše HDZ-ove saborske zastupnice Barbare Bešenić i njezina sina Krunoslava iz tvrtke BBS, te Dragana Mioča iz metkovićkog Retabla i vlasnika Odlagališta sirovina iz Zadra Mihe Zrnića Marinovića nastavljeno i tijekom srijede.

USKOK je naveo kako je nakon ispitivanja predložio sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda da odredi istražni zatvor za sve osumnjičenike.

Silnim milijunima nema niti traga

I dok se s jedne strane odlučuje o pritvaranju petero osumnjičenih na čelu s Mladineom, istražitelji i dalje intenzivno rade na rasvjetljavanju afere s malverzacijama oko PET ambalaže.

Kako se neslužbeno doznaje, kriminalistička istraživanja provode se u dva smjera. Istražitelji naime sumnjaju da je, uz već uhićene osobe i njihove tvrtke, bilo još poduzeća koji su na isti ili sličan način neopravdano dobivali sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša. Za neke tvrtke već postoje podaci koji ukazuju da je vjerojatno bilo uvećavanja podataka o prikupljenoj i zbrinutoj ambalaži, dok se opravdanost isplata iz Fonda drugim poduzećima tek treba detaljno provjeriti. Iako će se točniji podaci znati tek ukoliko dođe do proširenja istrage, već sada se nagađa kako bi se ukupna šteta zapravo mogla biti višestruko veća.

No, istražitelji također pokušavaju utvrditi postoji li u ovoj aferi odgovornost osoba 'iznad' prijašnjeg ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša. Dakle, radi se o državnim dužnosnicima, počevši od Nikole Ružinskog kao državnog tajnika za zaštitu okoliša, pa nadalje.

Treba napomenuti da za sada navodno ne postoje izravne poveznice Mladienovih 'nadređenih' s aferom PET ambalaže. Međutim, ako je suditi po drugim već rasvjetljenim aferama, teško se može vjerovati da su tolika sredstva isisana jedne državne ustanove, bez znanja ljudi iz viših državnih struktura. Posebno kada se ima u vidu da izvučenom novcu za sada nema ni traga, piše Jutarnji list.

Mladineu mjesec dana istražnog zatvora

Bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu i za još četvero osumnjičenih da su Fond oštetili za najmanje 103 milijuna kuna, određeno je mjesec dana istražnog zatvora. 
Top