Šta je novo?

Nova trka za indekse

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Nova trka za indekse
Drugi upisni krug na fakultetima po Srbiji
31.08.2009. 08:00

Maturanti koji nisu uspeli da upišu fakultet u junskom roku imaju priliku da to učine u drugom krugu koji počinje 1. septembra. Na državnim fakultetima ostala su 5.342 slobodna mesta, ali ni većina privatnih nije popunila planirane kvote.

prijemni-x.jpg


Prijava na fakultete počinje 1. i 2. septembra, polaganje prijemnih ispita rezervisano je za 3, 4. i 5. septembar, konačna rang-lista biće objavljena 10, dok upis mora da se završi do 19. septembra.
Na fakultetima Univerziteta u Beogradu ostala su 1.594 mesta za osnovne akademske studije, od čega 540 budžetskih i 1.054 za samofinansirajuće brucoše. Mesta ima na Elektrotehničkom, Mašinskom, Rudarsko-geološkom, Saobraćajnom, Poljoprivrednom, Šumarskom, Pravnom, Pravoslavnom, Filološkom, Učiteljskom, Veterinarskom, Medicinskom i na gotovo svim fakultetima sa grupacije prirodno-matematičkih nauka. Na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu za drugi upisni rok ostalo je više od 1.600 mesta, Univerzitet u Kragujevcu moći će da upiše još 350 brucoša, dok je u Nišu ostalo više od 1.000 mesta.

prijemni-t.jpg


Budući brucoši još uvek su u dilemi koje fakultete upisati a da to ne bude uzaludno bacanje para, jer poslednji, peti krug akreditacije još nije završen. Iz Komisije za akreditaciju apeluju na sve buduće studente da upišu samo one fakultete koji su dobili dozvolu za rad ili su u postupku akreditacije.
- Peti i poslednji krug akreditacije biće završen do 1. oktobra. Naš savet budućim studentima je da se pre upisa na fakultet dobro obaveste koji fakulteti i studijski programi su dobili dozvolu za rad i koji su u postupku akreditacije. Fakultete koji nisu dobili dozvolu za rad ili nisu podneli zahtev za akreditaciju ne treba upisivati - savetuje budućim brucošima prof. Vera Dondur, član Komisije za akreditaciju.
Ona kaže da posebnu pažnju treba obratiti na visokoškolske ustanove iz stranih zemalja kojih je sve više u našoj zemlji.
- Po zakonu svi oni su u obavezi da urade akreditaciju. Međutim, nama niko od njih nije podneo zahtev, pa samim tim niko od njih nije akreditovan - nastavlja prof. Dondur.
Još u junu Ministarstvo prosvete dalo je saglasnost da novu generaciju studenata mogu da upišu akreditovani državni i privatni fakulteti, ali i oni koji su u postupku akreditacije.
Spisak akreditovanih univerziteta, fakulteta i studijskih programa koji su dobili dozvolu za rad, akt upozorenja ili su u procesu akreditacije, objavljen je na sajtu komisije.

Redosled aktivnosti
1. i 2. septembar - predavanje prijava
3, 4. i 5. septembar - prijemni ispit
10. septembar - konačne rang-liste
14. septembar - počinje upis


Izvor: Blic
 
Top