Šta je novo?

Nova opasna igra - padanje u nesvest!

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.063
Nova opasna igra - padanje u nesvest!

Među decom postalo popularno takmičenje u zadržavanju daha, koje su videli na televiziji. Dovoljna je sekunda da se igranje tragično završi, upozoravaju lekari

1.jpg

Osnovci se takmiče ko će što duže zadržati dah što za posledicu ima gubitak svesti. Na ovu ideju došli su navodno posle emitovanja priloga u emisiji "Galileo", gde je ukazano da postoje ljudi koji imaju fiziološke probleme zbog kojih vrlo često upadaju u stanja bez svesti.
Na problem u Nišu ukazala je direktorka jedne osnovne škole kojoj je bilo sumnjivo kad je učenica šestog razreda pala i polomila zub. Vesna Ilić, koordinator Savetovališta za mlade, kaže da je ova opasna igra popularna kod osnovaca koji nemaju svest koliko to može biti fatalno po zdravlje.

"Ne želimo da otkrijemo o kojoj školi je reč jer je senzacionalizam najmanje što nam treba u ovom slučaju. Potrebno je približiti se deci i objasniti im da je samopovređivanje loše za zdravlje", kaže za "Novosti" dr Ilić, koja već dve decenije radi kao pedijatar. Ona navodi da su znatiželja i eksperimentisanje deo odrastanja i da ne treba tražiti krivce već delovati preventivno.

"Novosti" saznaju da je grupa dece u školi razmenjivala "znanja" o ovoj temi i da je nekome palo na pamet da pređu sa reči na dela. Očigledno da im je bilo zabavno jer su takmičenja postala svakodnevna. Čak su pronašli deo škole koji nije pokriven kamerama, objašnjavaju dr Gordana Antić i psiholog Miodrag Đorđević. A dovoljna je sekunda da se "igra" tragično završi.

Pravilo igre

Učenici stoje jedan nasuprot drugom, a prilikom pada onaj koji je svestan zadrži drugog. U slučaju devojčice koja je ostala bez zuba moglo se završiti i mnogo fatalnije, jer kod nekontrolisanog pada može doći do povrede glave. Takođe, zbog prekinutog dotoka kiseonika zaustavljaju se vitalne funkcije. Čak i da se sve ne završi dramatično, posledice mogu biti ozbiljne i dugotrajne posebno ako je reč o deci koja boluju od astme, epilepsije, dijabetesa.

Izvor: MONDO
 
Top