Šta je novo?

Noćno mokrenje kod dece i uloga psihoterapije

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.776

nocnomokrenje.jpg


Noćno mokrenje predstavlja poremećaj kod dece nakon četvrte godine života i karakteriše se nemogućnošću kontrolisanja započetog proces mokrenja u toku sna. Iako dolazi do poremećaja mokrenja svi organi genitalno-urinarnog sistema su udravi I normalno funkcionišu.


Kako dete reaguje na ovaj poremećaj?

Ovaj poremećaj izaziva permanentnu frustraciju kod dece i izraziti osećaj stida. U tom trenutku njima je najvažnije da njihovi vršnajci ne saznaju za ovaj problem. Ona postaju majstori u sakrivanju svoga problema od vršnjaka, a u nekim slučajevima i od samih roditelja. Mlađa deca, vrlo često pokušavaju da sakriju umokreno rublje. Stariji čak krišom peru umokrene gaćice i pidžamu. Neka deca su ravnodušna prema svome stanju dok druga deca postaju depresivna.

Koja deca pate od ovog poremećaja?

Oko 15 odsto dece mokri u krevet nakon treće godine života, noćno mokrenje je 1,5 do 2 puta češće kod dečaka nego kod devojčica i obično se javlja u porodicama u kojima je makar jedan član imao iste simptome kada je bio mali. Do povremenog noćnog mokrenja može da dođe posebno u vreme kada je dete bolesno.Takođe je i učestalost mokrenja u toku jedne noći različita. Najveći broj dece mokri jedanput noću, ali neki I češće.

Kada se javlja noćno mokrenje?

Noćno mokrenje se deli na primarno i sekundarno. U primarno mokrenje spadaju dnevna i noćna mokrenja koja nisu ni prestala od rođenja, dok se sekundarno (ili stečeno), koje je ređe, javlja naknadno nakon perioda "čistoće" ili "suvog" perioda.

Pojava ovog poremećaja najčešće se vezuje za osećajne činioce i uslove u porodičnoj sredini koji na ovaj ili onaj način utiču na uspostavljanje i organizaciju ove funkcije.

Noćno mokrenje ponekada može biti povezano sa poremećajem spavanja deteta.

Zbog čega nastaje noćno mokrenje?

U većini slučajeva noćno mokrenje se javlja zbog slabijeg razvoja detetove bešike. Isto tako, brojni su slučajevi u kojima dolazi do noćnog mokrenja kada je dete emocionalno uznemireno. Na primer, kada malo dete počne da piški noću u krevet, iako je mesecima ili godinama pre toga bilo „suvo”, verovatno je u pitanju refleksija na dnevni strah ili nesigurnost.
Deca se mogu osećati nesigurno ili uplašeno iz mnogo razloga:


  • zbog preseljenja u novi dom
  • zbog razvoda roditelja
  • zbog gubitka člana porodice ili neke drage osobe
  • zbog rođenja bate ili seke...
Kako rešiti problem noćnog mokrenja?

Roditelji bi trebalo da imaju u vidu da deca veoma retko ili skoro nikada ne piške noću u krevet namerno. Umesto da dete kritikuju, ili mu prete batinama, bolje je da ga ohrabre, pruže pozitivnu podršku i veru da će uskoro prestati to da radi. Neophodno je da se roditelji dece koja mokre pridržavaju nekih uputstava. Posebno trebaju obratiti pažnju na konzumiranje tečnosti pre spavanja, potrebno je ohrabriti dete da piški pre spavanja, pohvaliti dete kada se ujutru probudi suvo, izbegavati bilo kakvu vrstu kažnjavanja, buditi dete tokom noći da piški, konsultovati se sa lekarom i ukoliko ima potrebe, pružiti detetu adekvatnu terapiju. Neka deca nisu dovoljno motivisana da se sama leče. Ona navode da im ne smeta što je postelja mokra. Da bi se motivisala na saradnju i samopomoć, roditeljima se savetuje da ih nateraju da svakog jutra sama promene svoju posteljinu. To nije kazna i ne treba je u vidu naredbe i prekora nametati detetu. Treba ga zamoliti da samo uradi ovaj posao, a kada mu to dosadi, može se desiti da nesvesno prestane, ili manje učestalo mokri u krevet. Oslobađanje od ovog zadatka deca doživljavaju kao nagradu koja povećava motivaciju za lečenje. Blagovremeno javljanje lekaru i psihologu može doprineti rešavanju ovog problema u velikom broju slučajeva.

Izvor: Stetoskop Autor: dr Dragan Zlatanović
 
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.023
E, Bogu hvala da me je jedan problem sa đecom mimoišao, tako da s ovim nisam imala problema.
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.776
Noćno mokrenje

nocno-mokrenje.jpg


Noćno mokrenje može biti simptom ozbiljnog oboljenja, na svu sreću kod najvećeg broja dece
to nije slučaj. To nikako ne znači da dete koje pati od ove pojave može kontrolisati noćno mokrenje ili da to radi namerno. Deca koja mokre u krevet nisu ni lenja, ni tvrdoglava, ni neodgovorna.
Tipovi noćnog mokrenja
Noćno mokrenje je pojava koja se najčešće može posmatrati kao problem koji se javlja tokom razvoja deteta. Postoje dva tipa noćnog mokrenja: primarno i sekundarno. Primarno podrazumeva kontinuirano noćno mokrenje koje najčešće počinje još u ranom detinjstvu. Dete koje pati od ovog tipa noćnog mokrenja mokri u krevet svake noći. Sekundarno noćno mokrenje se pojavljuje nešto kasnije.
Šta uzrokuje primarno noćno mokrenje?
Uzrok može biti jedan od faktora ili kombinacija nekoliko faktora:
• Dete ne može zadržati mokraću tokom noći
• Dete se ne može probuditi kada mu se mehur napuni
• U mehuru deteta se skuplja ogromna količina tečnosti tokom večernjih i noćnih sati
• Dete pati od poremećaja mokrenja tokom dana.
Ogroman broj dece po navici ignoriše nagon za mokrenjem i trpi mokraću jako dugo.
Šta uzrokuje sekundarno noćno mokrenje?
Svi roditelji mogu prepoznati karakteristične simptome odlaganja mokrenja, jer većina dece nastoji zadržati mokraću ukrštanjem nogu, izvijanje, stiskanjem i slično.
Sekundarno mokrenje, za razliku od primarnog, može biti jasan znak ozbiljnog zdravstvenog ili emotivnog problema. Dete kod kojeg je prisutna pojava ovog tipa mokrenja može imati i druge simptome kao što su nekontrolisana mokrenja tokom dana. Opšti uzroci sekundarnog noćnog mokrenja uključuju sledeće:
• Infekcija mokraćnog trakta
Upala i iritiranost mokraćnog mehura može uzrokovati boli ili peckanje tokom mokrenja, nemogućnost kontrole mokrenja i često mokrenje. Infekcije mokraćnog trakta kod dece mogu biti pokazatelj i drugih problema, kao što su neke anatomske anomalije.
• Dijabetes
Dijabetičari imaju visok nivo šećera u krvi. Organizam na to reaguje na način da pokušava pojačati izlučivanje mokraće iz organizma kako bi se oslobodio viška šećera. Često mokrenje je vrlo čest simptom dijabetesa.
• Anatomske anomalije
Anomalije u razvoju organa, mišića ili nerava koji su uključeni u sam proces mokrenja, mogu uzrokovati nemogućnost kontrole mokrenja, ali i neke druge probleme sa mokrenjem koji uglavnom rezultiraju pojavom noćnog mokrenja.
• Neurološki problemi
Anomalije u razvoju nervnog sistema, povrede ili oboljenja nervnog sistema mogu uzrokovati narušavanje neurološkog balansa koji je zadužen za kontrolu mokrenja.
• Emotivni problemi
Život ispunjen stresnim situacijama, koji se najčešće manifestuju svađama i neslaganjem roditelja kod dece može uzrokovati noćno mokrenje. I neke druge krupne promene u životu deteta, kao što su polazak u školu, takođe mogu izazvati ovu neugodnu pojavu. Deca koja su izložena fizičkom ili seksualnom zlostavljanju mogu reagovati na takve neugodnosti noćnim mokrenjem.
Da li je noćno mokrenje nasledno?
Po svemu sudeći, moglo bi se reći da noćno mokrenje ima odliku nasledne pojave. Obično se javlja kod dece čiji su roditelji patili od noćnog mokrenja u detinjstvu. Takva deca prestaju sa noćnim mokrenjem otprilike u dobu kada su prestali i njihovi roditelji.

Autor: Mame&Bebe
 
Top