Šta je novo?

Njeno veličanstvo - supa

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.307
Njeno veličanstvo - supa

Supa ima neverovatnu lekovitu moć, a to je nešto u čemu se slažu i naučnici i naše bake. Ona vam može pomoći da se rešite suvišnih kilograma, ali i ojačati imunitet.

supa.jpg


Antička kineska izreka kaže da dobar doktor prvo koristi hranu, pa onda lekove. Lekovitost supe stoga treba biti jedan od prvih koraka u sprečavanju bolesti. Njena terapeutska vrednost leži u sastojcima, a slavni kineski doktor Maoshing Ni objašnjava kako to supa deluje na organizam.

Supom do gubitka kilograma
Uvidite li da ste počeli da se debljate, jednostavno sprečite moguće komplikacije sa srcem, rakom i dijabetesom supom. Tanjir domaće supe jednom dnevno otklonit će toksine iz organizma i omogućiti vam brže trošenje kalorija. Poželjno je da supa bude spravljena od organskog povrća, jer pesticidi mogu napasti imunološki sistem i pretrpati ga toksinima.

Poboljšajte imunitet
Naš organizam treba mnogo minerala kako bi ispravno funkcionisao. Imajte na umu da kuvanje namirnica na visokoj temperaturi može uništiti vitamine iz povrća, pa supu uvek kuvajte na laganoj vatri.
Za dobar imunitet kuvajte šangarepu, kelj, sveži đumbir, luk, origano ili gljive, zavisno od toga šta volite. Svaka od ovih namirnica je korisna za čišćenje organizma.

Zagrijte se toplom supom
Zimi telo žudi za toplinom, a upravo to mu dobra supa može doneti. Kinezi veruju da kuvanjem povrća supi dodajemo “energiju zagrijavanja”. Upravo to čine mladi luk, crveni luk, beli luk, španać, brokule, tikvice, repa, slatki krompir i drugo. Začin kurkuma potpomaže cirkulaciju, čime se telo bori protiv hladnoće.

Sjajna za brže ozdravljenje
Baš kao što su nam majke govorile, kad smo bolesni, nema boljeg načina da se zalečimo od supe. Ona oslobađa telo kako bi se lakše izborilo sa infekcijama. Najbolja je domaća pileća supa sa testeninom. Ona pomaže da se izborimo sa zakrčenjem disajnih puteva i prodišemo na nos.
(Sarajevo-x.com)
 
Top