Nišlije u panici zbog pucnjava

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Sinoć ponovo praštali pištolji u gradu na Nišavi

Nišlije u panici zbog pucnjava

Izvor: Blic BRANKO JANAČKOVIĆ | 30. 08. 2011. - 13:30h | Foto: K.Kamenov

Talas nasilja koji je u avgustu pogodio grad na Nišavi nastavljen je preksinoć u 21.30 u Donjoj Vrežini, gde je u Kolarčevoj ulici hicem iz pištolja „magnum“ teško ranjen Nišlija Dalibor Petković (33). Na njega je pucao nepoznati napadač, koji je prethodno nekoliko mladića pretukao štanglom.

171309_1023-nis-01-donja-vrezina-letnjikovac-rimska-cesma-k-kamenov_f.jpg

Treći obračun u poslednja četiri dana: Mesto obračuna u Donjoj Vrežini

Treći obračun u poslednja četiri dana i osmi težak incident na javnom mestu u ovom mesecu dogodio se u letnjikovcu ispred „Rimske česme“ u večeri u kojoj su žitelji ovog niškog naselja slavili litije.

- Sa suprugom Vesnom i još nekoliko mladića sedeli smo i razgovarali. U jednom trenutku došao je mladić u dukserici, s kapuljačom na glavi, koji je izvadio metalnu šipku i počeo da tuče mladiće za stolom. Moj suprug je odmah priskočio da ga u tome spreči, kada je napadač izvadio pištolj. Začuo se hitac. Dalibor je pao na zemlju ranjen, a ja sam odmah priskočila da mu zaustavim krvarenje dok ne stigne Hitna pomoć. Metak ga je pogodio u leđa, zakačio je bubreg, jetru i žučnu kesu i izašao kroz stomak. Operisan je i sada je stabilno - priča suruga ranjenog Dalibora, Vesna Petković.

U najnovijem obračunu u Vrežini građani su pokušali sami da spreče napadača.
- Video sam ga na ulici i odmah mi je bio sumnjiv jer je imao metalnu šipku u rukavu i kapuljaču na glavi. Pratio sam ga da vidim šta će uraditi. Kada je počeo da tuče mladiće u letnjikovcu, pritrčao sam, ali je već pucao na Dalibora. Viknuo sam deci da se sklone, uhvatio sam ga za ruku, okrenuo je u stranu gde nije bilo nikoga i njegovom rukom ispucao preostale metke iz „magnuma“. On je uspeo da pobegne, a mi smo priskočili da pomažemo Daliboru - priča Vladica A.

Iste večeri, nešto ranije, u naselju ispred bifea se dogodila tuča, ali kako tvrde meštani, niko od mladića koji su sedeli u letnjikovcu nije u njoj učestvovao.
Nišlije su uplašene i zabrinute već danima i pitaju šta se to dešava s nekada mirnim i pitomim gradom. Nevladine organizacije, grupe građana i pojedine političke partije razlog vide u činjenici da Niš već 18 meseci nema načelnika policije.

- Bahato ponašanje na javnim mestima ukazuje na to da su nasilnici dobili vetar u leđa, jer osećaju da je održavanje reda i mira na ulicama Niša na nezadovoljavajućem nivou - ocenio je niški odbor LDP.

YUROM Centar i grupa Nišlija zatražili su od gradskih vlasti da po hitnom postupku predlože kandidata za načelnika niškog policije koji će „građanima Niša garantovati bezbednost, sigurnost i javni red i mir“. I narodni poslanik (G17 plus) Branislav Jovanović priključio se apelima da se konačno postavi načelnik policije. Na kraju se oglasio i gradonačelnik Niša Miloš Simonović, koji je zatražio od nadležnih u policijskoj upravi sprovođenje mera za povećanje bezbednosti u gradu.

Ministar policije Ivica Dačić je u tri navrata za godinu i po dana obećavao da će Niš uskoro dobiti načelnika, ali se to do danas nije desilo. U informativnoj službi MUP-a smo pokušali i danas da dobijemo odgovor na to pitanje, ali nam nije odgovoreno do zaključenja ovog broja.

Vreo avgust

-Nišlija Dragan Dukić (26) ubijen je 26. avgusta u bašti kafića „Klinika“ na Niškoj tvrđavi, za šta je osumnjičen Nikola R. (24).
-Darko R. (29) iz Niša osumnjičen je da je 25. avgusta u naselju „Branko Bjegović“ pokušao da ubije M. M. (27) iz Niša sa više uboda nožem.

-Policija je prošle nedelje uhapsila četvoricu bahatih mladića koji su „mercedesom“ prošli kroz pešačku zonu, gde su maltretirali prolaznike, a potom i razbili jedan izlog. Nepoznati napadač je u bašti pivnice „Bumerang“ iz pištolja ranio Nišliju N. J. (34), a u avgustu je nerasvetljeno i bacanje bombe „kašikare“ u dvorište kuće Miroslava Šolevića, bivšeg lidera kosovskih Srba.

-U požaru kojem je prethodila eksplozija izgorela je kafana „Olio“ u Ulici Mihajla Pupina, a pre nekoliko dana naoružani razbojnik opljačkao je ekspozituru Agrobanke u Ulici Milenka Hadžića, odakle je odneo oko 200.000 dinara.

Natrag