Nišlije čeka 5.000 radnih mesta

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
„Jura” otvorila pogon, za njom slede i druge kompanije

Nišlije čeka 5.000 radnih mesta

Izvor: Blic Vesna Torović | 14. 06. 2011. - 00:02h | Foto: K. Kamenov

NIŠ - Druga fabrika južnokorejske “Jure” u Srbiji svečano je juče otvorena u radnoj zoni Donje Međurovo u Nišu, a od pre dvadesetak dana u njoj već radi 560 radnika. Do kraja godine u ovoj fabrici će biti zaposleno 1.500 radnika.

150190_regjura1_f.jpg
Tadić zamolio predstavnike „Jure“ da budu ambasadori Srbije u Južnoj Koreji

U ovoj radnoj zoni u Nišu počela je izgradnja fabrika “Dajtek” i “Sažem”, a u septembru “Jura” će početi izgradnju još jedne fabrike u Nišu, pa bi Nišlije uskoro mogle da računaju na čak 5.000 radnih mesta. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja dalo je 10,5 miliona evra bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, odnosno 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu. “Jura” koja se bavi proizvodnjom elektronskih komponenti za automobilsku industriju je u fabriku u Nišu uložila 15 miliona evra.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je juče na otvaranju fabrike “Jura” da će Srbija nastaviti da dovodi inostrane investitore kako bi se otvarala nova radna mesta.
- Verujem da može i više, jer je naša ideja da što više modernizujemo Srbiju.

Građani Srbije moraju da pokažu strpljenje, jer evo posle Rače, “Jura” je otvorila fabriku u Nišu, a možda će uskoro i u Leskovcu. “Jura” će koristiti naše proizvodne materijale, što je šansa i za druge firme. Stanje se pomera nabolje, a to je perspektiva i za elektronsku industriju. Zamoliću predsednika “Jure” Oma Del Jala da preporuči našu elektronsku industriju svojim prijateljima u Južnoj Koreji. “Jura” je do sada bila ambasador Južne Koreje u Srbji, ali mora da bude i ambasador Srbije u Južnoj Koreji - poručio je Tadić.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović istakao je da je pre godinu dana potpisan sporazum sa kompanijom “Jura”, a već su prvi radnici dobili posao.

- Odmah do ovog “Jurinog” pogona biće izgrađen još jedan koji će zaposliti još 400 radnika. U “Dajteku” će posao naći 400, a u “Sažemu” 300 Nišlija. Kad “Beneton” otvori još 3.000 novih radnih mesta, to će zaista biti značajan pomak u rešavanju ogromnog problema nezaposlenosti sa kojim se borimo jer u Nišu ima preko 35.000 nezaposlenih građana. U pregovorima smo sa još nekoliko inostranih investitora, tako da se uskoro može očekivati da se u Nišu otvori još novih fabrika.

Zajedno sa državom sve činimo da što više građana dobija posao jer je to jedini način da se Niš ekonomski oporavi - kaže Simonović.

Jelena Vasić (30) završila je turističku školu, ali se nije dvoumila kad joj je ponuđen posao u “Juri”.

- Ovo mi je prvo zaposlenje jer sa mojoj školom nisam imala šanse da se bilo gde zaposlim. Nije mi teško da radim, jako brzo sam naučila kako se radi operacija koja mi je poverena. Plata možda nije prevelika, ali rekli su da ćemo primati od 21.000 do 23.000 dinara, što za mene koja nisam zarađivala ništa i nije tako loše - kaže ova radnica. I njenoj koleginici Jeleni Nikolić (30) nije teško da radi u proizvodnom pogonu, jer joj je bilo mnogo teže dok je radila na tezgama na pijaci ili u dragstorima.

- Radimo dosta, ali je dobro što su ovde potpuno jasna pravila. Zasada sam zadovoljan ovim poslom, iako sam završio umetničku školu. Međutim, u Nišu je toliko teško naći posao da sam zaista srećan što sam se zaposlio među prvima u ovoj fabrici - priča radnik Igor Petrović (31).

Predsednik “Jura korporacije” Om De Jal istakao je da će fabrika u Nišu biti glavna proizvođačka baza ove kompanije u Evropi i da prevazilazi očekivane proizvodne kapacitete.

“Jura” se bavi proizvodnjom elektronskih komponenti za automobilsku industriju, pre svega kablovskih instalacija i njihovih komponenti, ali i automobilskih svećica, kalema i njihovih kablova i trenutno pokriva više od 60 odsto potreba kompanija “Hjundai” i “KIA motors” za kablovskim instalacijama.

Koristiće bakar iz Bora

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić rekao je juče u Nišu da će se u trećoj fabrici „Jure“, koja će se graditi u Nišu, kao sirovina koristiti bakar iz Bora, što će doprineti razvoju ovog RTB. Prema procenama, Srbija će ove godine samo od izvoza auto-kablova zaraditi više od 120 miliona evra.

Natrag