Šta je novo?

Nisan otvara i 3. fabriku u Meksiku

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Nisan otvara i 3. fabriku u Meksiku
[/h] Izvor: Tanjug

Meksiko Siti -- Japanski proizvođač automobila Nisan uložiće 2 milijarde dolara u treću fabriku u Meksiku, gde će proizvoditi vozila za tržište Severne i Južne Amerike.


11415315934f225c94c56dd479069572_orig.jpg
Treći meksički pogon trebalo bi da bude otvoren kasnije naredne godine u Akvaskalientesu, u blizini sadašnje dve "Nisanove" fabrike u Meksiku, saopštila je japanska kompanija sa sedištem u Jokohami.
U novom meksičkom pogonu zaposliće se 3.000 radnika, čime će se ukupan broj zaposlenih povećati na 13.500.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Kada "Nisan" otvori fabriku naredne godine, kompanija će biti u stanju da proizvede oko milion vozila u Meksiku, najviše od svih autokompanija koje su angažovane na tom tržištu. "Nisan" će biti u stanju da proizvodi dva miliona automobila i kamiona godišnje u obe Amerike, uključujući fabrike u Tenesiju, Misisipiju i Brazilu.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
"Nisanove" sadašnje meksičke fabrike mogu da proizvedu više od 700.000 vozila godišnje, što je njihov operativni limit, izjavio je Bil Kriger, potpredsednik kompanije zadužen za poslove u Americi.

Japanska auto-kuća počela je poslednjih godina da prebacuje izradu automobila u Tajland i Meksiko kako bi se smanjili gubici nastali montažom kola na domaćem tržištu zbog snažnog jena koji je ojačao više nego ijedna druga poznatija valuta od 2010. godine.

Izmeštanjem proizvodnje izvan granica zemlje "Nisan" je postao drugi najveći uvoznik automobila u Japanu prošle godine.

Analitičar Alen Baum smatra da je Meksiko postao veoma atraktivan za azijske prizvođače putničkih automnobila zbog niskih troškova.

"Nisanov" model "versa" koji se izrađuje u Meksiku je glavno njegovo vozilo na tom tržistu, kao i u SAD i Južnoj Americi, tako da će se u novim kapacitetima izrađivati upravo taj automobil.

"Nisan" će takođe obezbediti kapacitete za montažu malog vozila "marš" i automobile koji koriste njegovu osnovu.

Meksička proizvodnja "Nisana" dostigla je rekord prošle godine, kada je za 20 odsto porasla u odnosu na 2010, na oko 608.000 vozila, prema podacima nacionalne komore proizvodjača automobila.

 
Top