Šta je novo?

Niš: Počela vojno-medicinska vežba

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Niš: Počela vojno-medicinska vežba
2. septembar 2009. 15:28

Niš -- Vojno-medicinska vežba “Medikjur” počela je danas u Nišu. Ova vežba se svake godine održava u nekoj od zemalja članica Partnerstva za mir.

Srbija je do sada dva puta učestvovala na ovim vežbama, i to u Moldaviji 2007. i u Hrvatskoj 2008. godine. Vežba se danas održava u Nišu u kasarni “Knjaz Mihailo”, gde je stiglo oko 500 učesnika iz 15 zemalja.

Za razliku od većine vojnih vežbi u kojima preovlađuje upotreba oružja i drugih borbenih sredstava, “Medikjur” je vežba humanitarnog karaktera u kojoj medicinski vojni timovi spasavaju unesrećene u prirodnim katastrofama.

Cilj ove vežbe je da timovi zajednički deluju u masovnim katastrofama.

Od kako je postala članica Partnerstva za mir, Srbija učestvuje u ovim vežbama.

Niška kasarna “Knjaz Mihailo” ove godine je domaćin vojno-medicinskim timovima iz SAD, Azerbejdžana, Albanije, BiH, Crne Gore, Gruzije, Jermenije, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Nemačke, Norveške i Ukrajine.

U prvih nedelju dana biće održana predavanja i kursevi iz oblasti toksikologije, plastične i vaskularne hirurgije, traumatologije i neuropsihijatrije.

U praktičnom delu, koji počinje 8. septembra, na niškom aerodromu medicinsko osoblje će uvežbavati pružanje pomoći u slučaju zemljotresa, poplava, hemijskih nesreća i požara.

Izvor: B92
 
Top