Nikola Tesla i Nju ejdž? - Vladimir Dimitrijević

Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
354
Vladimir Dimitrijević:

Nikola Tesla i Nju ejdž?

A Nikola Tesla?

Skoro da nema Nju Ejdž mislioca i propagandiste koji ne tvrde, da je Nikola Tesla bio novodobac, koji se bavio istočnjačkim okultizmom, opštio sa vanzemljcima (možda i sam bio vanzemaljac), najvljivao doba „nove svesnosti“, itd. To nije nimalo slučajno.

Ovaj veliki naučnik, sin srbskog Pravoslavnog sveštenika, čiji je najbliži rod bio srbski Pravoslavni arhimandrit Petronije Trbojević, rodoljub koji je na engleski preveo Zmajeve pesme, pune srbovanja, mora se „povući“ na stranu „Vodolijaške zavere“ da bi se dokazala njegova povezanost sa okultnom revoucijom.

Sva
moguća šarlatanstva se pokrivaju Teslinim imenom: u SAD postoji sekta, onih koji ga smatraju za biće sa druge planete, ako danas se godinama prodavala tzv. „Teslina purpurna ploča“, koju su izmislili dvojica bioenergitičara i po apotekama, prodavali kao sredstvo za uklanjanje zdravstvenih tegoba.

U štampi se oglasio čitav niz ozbiljnih naučnika: akademik prof. Dr Aleksandar Marinčić, profesor dr Borivoje Lazić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Petar Miljanić, sekretar Tehničkog odeljenja SANU, Dragan Popović, direktor Instituta za fizikusvi su se trudili da opovrgnu da ovajizumima ikakve veze sa Teslom, ali nije vredelo... Ploča se i dalje prodavala...

U ovoj knjizi nema dovoljno prostora, da se ozbiljnije razmatra problem Tesline duhovnosti. Ali, za one koji ga neprestano svrstavaju ubudiste i jogine, da napomenemo da je veliki srbski naučnik bio kum Pravoslavne srbske crkve u Geri, Indijana, a da je u svom tekstu Problem povećanja ljudske energije zapisao i ovo:

Tako dolazimo do toga da se odgovor o tri moguća rešenja za veliki problem povećavanja ljudske energije, sastoji od tri reči: hrana, mir, rad.

Mnogo
godina sam razmišljao i mislio, izgubljen u spekulacijama i teorijama, posmatrajući čoveka kao masu koju pokreće neka sila, gledajući njegov neobjašnjivi pokret u svetlu mehaničkog i primenjujući jednostavni pricip mehanike na njegovo analiziranje, sve dok nisam došao do onih rešenja, shvativši samo to da sam o njima učio u ranom detinjstvu. Ove tri reči su ključne note Hrišćanske religije.
(
podvlačenje - naše, nap. prir.)

*
Njihovo naučno značenje i svrha su mi sada jasni: hrana - da bi se povećala masa, mir - da bi se smanjila sila usporavanja, i rad - da bi se povećala sila koja ubrzava ljudsko kretanje. Ovo su jedina moguća tri rešenja za ovaj problem, a sva imaju jedan cilj, jedan ishod, naime - da povećaju ljudsku energiju.

Kad to shvatimo, ne možemo da se načudimo kako je duboko mudra i naučna, kako izvanredno praktična Hrišćanska religija, i u kakvom je upadljivom kontrastu sa drugim religijama..

Ona
je nesumnjivo rezultat praktičnog eksperimenta i naučnog zapažanja tokom vekova, dok druge religije izgleda da su proizvod samo apstraktnog rezonovanja
.
*
Rad, neumorni napor, koristan i akumulativan, sa periodima odmora i rekreacije u cilju veće efikasnosti je, njena glavna i uvek ponovljena zapovest.

Tako smo inspirisani i Hrišćanstvom i naukom da učinimo šta možemo ka povećavanju i stvaralaštvu čovečanstva
“ (podvlačenje - naše, nap.prir.)

Pre no što Teslu proglasimo zavanzemaljca“, trebalo bi bar ovu njegovu izjavu imati u vidu.

Izvor:
iz knjige: Vladimir Dimitrijević; Preteče "Novog Doba"
Pravoslavni odgovor

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Rećiću samo moje viđenje Tesle (upoznat sam dovoljno sa biografijom). On je izprva bio ‚‚zemljanin" - čovek, pa tek onda hrišćanin (ako se u opšte kretao u tim ‚‚niskim" dimenzijama-isključivo mislim na sociološko-politička pitanja tipa: nacionalnosti, veroispovesti, etnocentrizma i...

Mislm da će proći dosta vremena do pojave nekog naučnika, umetnika ili izumitelja koji će biti približan Tesli (nije to ona: ‚‚ne falim ga što je naš, ali..."). Čovek koji je pokazao šta znači imati misiju na zemlji - ‚‚služiti i pomagati drugima". Na žalost je ćovek koji nije imao mecenu kao što je imao Leonardo ili bilo koji izumitelj. O njegovoj inteligenciji i duhovnosti ne bi trebalo ni raspravljati jer je on bio izvan-viši od toga. Ja to ne razumem, samo sam iskazao ličnu impresiju ČOVEKA na ZEMLJI. U ‚‚Agape" je gostovao naš ugledni filozof koji je čak dve epizode pričao o Tesli-ne pamtim da je na Agape bilo nešto iz delova. To što je rečeno na Agape mene je skroz ispunilo i više nemam razloga da čitam ili proučavm Teslu. Tamo je sve lepo rečeno i svi ti iskazi su dokumentovani. Ako ikada budete naleteli na reprizu, pogledajte je obavezno!!!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
14.03.2010
Poruka
1
Rećiću samo moje viđenje Tesle (upoznat sam dovoljno sa biografijom). On je izprva bio ‚‚zemljanin" - čovek, pa tek onda hrišćanin (ako se u opšte kretao u tim ‚‚niskim" dimenzijama-isključivo mislim na sociološko-politička pitanja tipa: nacionalnosti, veroispovesti, etnocentrizma i...

u prilog ovome: na jednom americkom sajtu o tesli stoji njegova izjava na pitanje novinara o njegovom poreklu odnosno da li je srbin ili hrvat: "podjednako sam ponosan i na svoje srpsko i hrvatsko poreklo"

oni su to tamo protumacili kao izraz etnicke tolerancije... ja mislim da je mnogo pribliznije reci da je on samo na kulturan nacin rekao: je*e mi se" :)

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Ne vidim kako iko moze da spoji lik i delo Nikole Tesle sa new age-om. Ovde govorimo o coveku koju je realnost, zakonitosti koje postoje sagledavao iz sasvim jednog drugacijeg ugla.Slobodoumnik. Pravi primer naucnika. Jedan od retkih koji se da tako nazvati. Vecina polazi sa nekom pretpostavkom na odredjenom polju da je stvar takva i takva. Vecina naucnika samo nastavlja taj put i provedu citav svoj radni vek u ispravljanju "krive Drine". Na kraju ostanu neispunjeni znajuci duboko u sebi da je problem neresiv zato sto su sledili krivu pretpostavku na samom pocetku.
Zamislite vecinu tih danasnjih ( ne znam kako da ih nazovem ), koji evo upravo (u emisiji Agape spomenitum teorijama i eksperimentima) ne vide sve to kao realnost, vec su kao tako zaslepljeni, zatucani, nekim drugim teorijama i kvazizakonitostima (koji su u u suprotnosti sa spisima gospodina Tesle) sledeci te pogreske i uzimajuci ih kao "naucne" DOGME.
Mnogi sebe vole da nazivaju ljudima shirokog i otvorenog uma, slobodnim od ustaljenih predrasuda ali svi znamo da postoje malobrojni koji se time uistinu i realno mogu i pohvaliti.

Kompletna ateisticka populacija, kao i velika vecina teista, smatra da je nauka u suprotnosti sa Bogom.
Ne slazem se sa njima. nauka - nauk - istrazivanjem putem opservacija i eksperimenata - zelja da spoznamo stvari oko sebe, zakonitosti koje nas okruzuju i kojima podlezemo je upravo jedan od nacina kako da spoznamo Stvoritelja.

Upravo je Nikola Tesla pravi primer coveka koji je krenuo i isao putem spoznanja svega gorepomenutog.
Znate, ne mogu da koristim izraz "izmislio", pre sam rad reci spoznao. Spoznate zakonitosti je pokusao da iskoristi za dobrobit coveka.
Da li to njega karakterise kao nekog koji radi protiv Boga? Naravno da ne. Zlo je sve ono antiljudsko, a Nikola Tesla u tu pricu ne potpada.
Pravi primer svrsishodnog otvorenoumnog coveka i jedan od zacetnika antirelativizma.
Prema tome, Tesla i new age ne idu nikako zajedno.

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Koliko se sjećam, i Danci su ga svojatali i to s pravom! Naime, kako bi došao u SAD, Tesla je morao da ima Dansko državljanstvo, zbog nekih papira. I sad , Danci slobodno mogu reći da je bio Danac...

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Ma Tesla nije samo Srbin.On je i gradjanin celoga sveta.
Covek koji je bio ispred svoga vremena nekih 100 godina...
Dao nam je struju,koju nam sada naplacuju,isto tako i telefoniranje....
Njegovom zaslugom je krenuo prvi automobil na struju koga su ubili jos pre 100 godina.
Na disku je i film
Ko je ubio elektricni automobil i o zagadjenju vazduha CO2 iz benzina ma kolko da ga preciscavaju....

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Posto ubacivanje linkova vise nije dozvoljeno,ne znam razlog,
ukucaj u pretrazivac
NAREZI ME I DAJ DRUGOME Update i skidaj torent.
Film o Nikoli Tesli je izuzetan ,a na DVD ima jos dosta toga interesantnog...

Natrag