"Niko neće ostati živ"; Haos u Crnoj Gori – bombe u školama

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546

"Niko neće ostati živ"; Haos u Crnoj Gori – bombe u školama; Oglasili se Đukanović i Abazović; laž? FOTO​


Dosadašnji rezultati istrage o dojavama o podmetnutim bombama u crnogorskim školama pokazuju da je reč o lažnim dojavama.


Ali, sačekaće se dok svi objekti ne budu pregledani, izjavio je danas v.d. pomoćnika direktora Uprave policije Dragan Gorović.Policija već traga za osobom koja je poslala mejlove.

"S obzirom na to da su dosadašnje aktivnosti na sprovođenju bezbednosnih mera eliminisale opasnost po učenike i nastavno osoblje, nema prostora za stvaranje panike. Dalje istraživanje pokazaće da li se radi o lažnim dojavama. U ovom trenutku čini se da pretnje nisu realne", rekao je Gorović.

Istakao je da to, međutim, ne upućuje na manje ozbiljan pristup ovom slučaju.

Naveo je da je reč o ozbiljnom krivičnom delu, a aktivnosti policije su, kaže, već usmerene na istraživanje porekla pretnji.

"Nakon detaljnog pregleda zgrade Prestonice (Cetinje) nije pronađen eksploziv, pa su se zaposleni vratili na posao i nastavili sa radom. Takođe, eksploziv nije pronađen ni u cetinjskim školama koje su dobile dojavu o bombi", kazao je portparol gradske uprave Ivan Banović za RTCG.


Podsetimo, u 41 osnovnoj školi u Crnoj Gori prijavljena je dojava o bombi, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta te zemlje.

Zbog panike je obustavljena nastava u svim školama u zemlji, kazao je portparol Ministarstva Bojan Knežević.

Evakuisane su škole u Podgorici, Nikšiću, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu, Herceg Novom, Cetinju, Andrijevici, Ulcinju, Kotoru, Rožajama, a dojava o podmetnutoj bombi stigla je i Opštini i Sudu u Baru. Iz Uprave policije je saopšteno da su ekipe u školama i kontrole su u toku.

"Ministarstvo prosvete ima informaciju da je 41 škola dobila dojavu o bombi i samo u tim školama obustavljena je nastava. U kontaktu smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova od kog čekamo procenu situacije i nakon toga ćemo se oglasiti”, kazao je Knežević.

Direktori osnovnih škola u Nikšiću dobili su putem mejla upozorenje da su u tim ustanovama postavljene bombe.

Kako pišu podgorički mediji, u poruci je pisalo: "Mi ćemo se osvetiti, doći ćemo u školu. Sve ćemo pobiti."

"Na teritoriji škole podmetnuto je mnogo bombi. Uvek smo sanjali o osveti. Mi ćemo se osvetiti, doći ćemo u školu. Sve ćemo pobiti. Niko neće ostati živ. Celi grad će krvariti”, poruka je koju su dobile sve škole koje su evakuisane.

Deca su vraćena kućama, a policija preduzima dalje radnje.

Za sada je utvrđeno da su zgrada Prestonice i škole na Cetinju bezbedne.

"Nakon detaljnog pregleda zgrade Prestonice nije pronađen eksploziv, pa su se zaposleni vratili na posao i nastavili sa radom. Takođe, eksploziv nije pronađen ni u cetinjskim školama koje su dobile dojavu o bombi", kazao je portparol Prestonice Ivan Banović.

Dojave i u opštinama Bar i Nkšić​


Pretnje o navodno postavljenim eksplozivnim napravama jutros su stigle i na adrese opština Nikšić i Bar.

Portal Jedro javio je da je evakuisana zgrada Opštine Bar, u kojoj se nalaze sud, tužilaštvo i stranačke prostorije. Zaposleni su napustili objekat, a policija ne dozvoljava pristup zgradi, navodi portal.

Predsednik opštine Nikšić pozvao je građane da ostanu mirni, kazavši da će policija odraditi svoj posao i evakuisati ljude iz objekata.

"Osim školama koje su dobile dojave o podmetnutim bombama, mejl sa istim prijemom stigao je i na adresu opštine Nikšić", naveo je na Fejsbuku.

"Strašno je da neko na ovaj način prijeti ugrožavanjem ljudskih života. Ja ću ostati u zgradi opštine dok se poslednji zaposleni ne evakuiše", rekao je Kovačević.

Podsetimo, u ponedeljak uveče kamenovan je autobus koji je đake iz Nikšića vozio na ekskurziju na Cetinje.

Incident je izbio jer su učenici u blizini Cetinjskog manastira igrali uz pesmu "Veseli se srpski rode".


Izvor: B92
 
Natrag
Top