Niko ne zna gde je nabavljana ljudska placenta za lečenje poznatih fudbalera

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Niko ne zna gde je nabavljana ljudska placenta za lečenje poznatih fudbalera

Zdravstvena inspekcija ne može da nađe Marijanu Kovačević

kovacevic-v.jpg

Beograd - Ukoliko beogradska isceliteljka Marijana Kovačević povrede zaista leči ljudskom placentom, kako je rekao fudbaler Liverpula Josi Benajun koji je bio na tretmanu kod nje, nepoznato je kako je nabavlja jer se u porodilištima u Srbiji posteljica tretira kao medicinski otpad i strogo se vodi računa o njenom skladištenju.

Benajun u izjavi engleskim medijima tvrdi da ga je lečila ljudskom, a ne konjskom placentom. Izraelski internacionalac koji je zalečio povredu noge u izjavi medijima sa Ostrva rekao je da ga je na terapiju poslao trener Rafael Benitez.
- Doktorka mi je lepo objasnila da će mi nogu masirati specijalnom tečnošću dobijenom od ljudske placente, a ne od konjske. Ništa mi nije ubrizgavala u mišić, već me je samo masirala. Ništa nije bilo životinjskog porekla - ispričao je Benajun, koji se četiri dana posle tog tretmana vratio na teren.
Sagovornici „Blica“ bliski Ministarstvu zdravlja i Zdravstvenoj inspekciji, međutim, sumnjaju da je uopšte moguće iz naših porodilišta izneti posteljice.
- O skladištenju brinu Zdravstvena i Sanitarna inspekcija, a u porodilištu postoji i interna kontrola - kaže sagovornik „Blica“ blizak Ministarstvu zdravlja.
Naš sagovornik napominje da je do pre skoro 20 godina ljudsku placentu preuzimao Institut „Torlak“ i izvozio u Francusku, gde je iz nje izdvajan gama globulin, kao i da su se od nje pravile kreme. Ali te priče su „sada završene“.
Ovaj sagovornik „ Blica“, kao i izvor iz zdravstvene inspekcije tvrde da je „malo verovatno da neko iznese ljudsku placentu iz porodilišta“ upravo zbog raznih inspekcija i kontrola. Ipak, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da je to nemoguće.
- U nekim zemljama ženama se na njihov zahtev omogućava da posle porođaja uzmu posteljicu za sebe - kaže za „Blic“ jedan ginekolog.
U međuvremenu, Zdravstvena inspekcija pokušava da otkrije ko se krije iza „identiteta doktorke Marijane Kovačević“.
- Ni lekar, ni medicinski tehničar, ni stomatolog, ni farmaceut pod tim imenom nema registrovanu privatnu praksu - kaže sagovornik „Blica“ iz Zdravstvene inspekcije, dodajući da u Srbiji ima samo još jedan lekar pod tim imenom, ali da se bavi sasvim drugim poljem medicine.
Naš sagovornik iz inspekcije napominje da zasad ne može da precizira kakve su nepravilnosti u lečenju „doktorke Marijane“ i gde je sve radila, jer je „ordinacija“ u Enjubovom TC „pod katancem“.
- Zavisi da li je ona zaista lekar, medicinski tehničar ili se bavi nadrilekarstvom - kaže ovaj naš sagovornik.
Mediji u Srbiji ranije su objavili da su na tretmane kod nje dolazile i vedete kao što su Robin van Persi iz Arsenala, Frenk Lampard iz Čelsija, kao i igrači Liverpula Glen Džonson, Albert Rijera i Fabio Aurelio.

Autor: A. Ž. Adžić

Natrag