Šta je novo?

Nikad kraja: Država se uskoro zadužuje za 750 milijuna eura

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Nikad kraja: Država se uskoro zadužuje za 750 milijuna eura

Agencija Vlm|Danas.hr 07.02.2011.

0341007.48.jpg

'U ožujku dospijeva na naplatu 750 milijuna eura obveznica izdanih 2002. godine, stanje na svjetskom tržištu opterećeno je zbivanjima u eurozoni i zbivanjima na bliskom istoku. Naš je cilj uskladiti ta dva elementa i realizirati naša zaduženja u povoljnim trenucima', izjavila je ministrica financija.

Količina i veličina zaduživanja države ovisi u prvom redu o onim dugovima koji ove godine dospijevaju na otplatu, i to je konstanta. Ti se dugovi moraju uredno servisirati. Drugi element koji određuje zaduživanje je visina deficita, izjavila je ministrica financija Martina Dalić u intervjuu Hrvatskom radiju.

"Mi smo u ovoj godini planirali deficit u visini 5,1 posto. U kontekstu zemalja s kojima se uspoređujemo to je relativno visok deficit, no ukinut je krizni porez, u novu godinu ulazimo s nižim poreznim opterećenjem i time je dan dobar impuls za rast osobne potrošnje, smatra Dalić.

Ministrica kaže kako dinamika zaduženja i raspored zaduženja tijekom godine ovisi o dinamici dospjeća postojećih kredita i obveznica i stanja na svjetskom tržištu.

"U ožujku dospijeva na naplatu 750 milijuna eura obveznica izdanih 2002. godine, stanje na svjetskom tržištu opterećeno je zbivanjima u eurozoni i zbivanjima na bliskom istoku. Naš je cilj uskladiti ta dva elementa i realizirati naša zaduženja u povoljnim trenucima", kaže Dalić.

Cijenu zaduženja teško je spekulirati. Ovisit će o ponudi financijskih sredstava i stanju na tržištu. Sniženje kreditnog rejtinga iz prosinca ne ide nam u prilog, ali pozitivno je to što polako izlazimo iz krize, događa se gospodarski oporavak, i završetak pregovora s EU.

Ministrica smatra kako su proračunski prihodi realno planirani, i očekuje da se planirani prihodi ostvare.

Govoreći o mogućnosti pada kamata u bankama ministrica Dalić je rekla kako smatra da prostora za smanjenje kamata ima, no nije još realno očekivati da padnu na razinu kamata u Europskoj uniji. 
Top