Nije lako biti narkoudovica

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Nije lako biti narkoudovica

Supruge ili devojke poginulih narkodilera moraju da odluče da li će ostati pod kontrolom kartela i uživati u novcu ili - pobeći.

v159067p0.jpg

Na hiljade narkoudovica, zajedno sa majkama, sestrama i decom plaća danak trgovini drogom, koja je u poslednje tri godine odnela 17.000 života u Meksiku.

Na zapadu Meksika, gde se u brdima godinama uzgaja marihuana, a u vazduhu oseća prisustvo narkobandi, Norma Belo (38) sa petoro dece živi u jednom sobičku nakon što su joj supruga izboli nožem na smrt, a najstarijeg sina poslali u zatvor zbog ubistava.

U susednom gradiću Uruapanu, Isandra (45) se bori da svojoj deci obezbedni normalan život, daleko od droge, koja je od njenog supruga napravila ženskaroša, narkobosa i na koncu ga ubila.

"Mi smo oni koje pate", izjavila je za Rojters Belo, čiji je sin bio optužen da je radio za narkokartel "Familija" i učestvovao u nedavnom ubistvu 12 policajaca, čija su beživotna tela ostavljena na putu.

U zapadnoj državi Mićoakan, gde se opijum i marihuana proizvode decenijama, siromaštvo tera mlade ljude da rade za narkokartele, zbog čega većina od njih gine ili završava u zatvoru.

Posle svakog ubistva ostane najmanje jedna, a često i nekoliko žena čiji je život uništen. Pojedine od njih ulaze u narkosvet kao lepuškaste tinejdžerke, koje dovode da bi "ukrasile" narkorančeve.

Belin sin Evaristo (20) je hranio porodicu od kada mu je otac ubijen. "Sada sam potuno sama. Uplašena sam i bojim se da zaspim, ali kome ja da se žalim", kaže ona.

Od kada je predsednik Felipe Kalderon pokrenuo vojsku da bi slomio narkokartele krajem 2006. godine, sukobi među kartelima su povećani, zbog čega su zabrinuti i strani investitori i turisti.

Supruge ili devojke poginulih narkodilera moraju da odluče da li će ostati pod kontrolom kartela i uživati u novcu koji od njega stiže ili će pobeći.

One najsrećnije se izdržavaju od imovine koju su njihovi partneri kupovali na njihovo ime - automobila, nakita ili računa u banci, dok druge odlaze u SAD ili Peru koristeći sigurne kuće za ugnjetavane žene.

v159067p1.jpg

"Mi trpimo posledice onoga čime su se bavili naši muškarci", kaže Isandra za Rojters.

Ona se udala sa 16 godina, ostavila muža sa 32 i otada se bori da obezbedni život svojoj deci kao medicinska sestra i konobarica, što dalje od pića i droge.

"Droga čini muškarce sebičnim. Moj muž je potrošio sav svoj novac na druge žene, ja sam morala da zarađujem sama", rekla je Isandra.

"Ja sam imala sreće, nije tako lako izaći iz te situacije. Mlade devojke ne ostaju dugo same, kada im muževi poginu. Mogu da ostanu zarobljene ceo život", dodala je ona.

Narkokartel "Familija" zabranjuje svojim članovima da konzumiraju droge i alkohol, a udovicama daje mesečnu pomoć.

Kartel i formalno zapošljava pojedine žene kao doušnike ili "kuvarice" koje rade u metamfetaminskim laboratorijama.

"One se udaju veoma mlade i naviknu na dobar život, pa im je veoma teško da sve napuste", izjavila je Rojtersu Ana Marija Peres, ekonomska savetnica vlade Mićoakoa.

"Ali, one i strašno pate. Prema njime loše postupaju i žrtve su mačizma", dodala je ona.

Jedna od najpoznatijih narkoudovica u Meksiku je Sandra Avila, koju su zvali "kraljica Pacifika" i koja je rođena u narkoporodici, a dva puta je ostajala udovica.

Crnokosa lepotica, koja je posećivala najskljupe meksičke restorane i posedovala skupocen nakit, luksuzna kola i više stanova, danas trune u zatvoru, žaleći se na lošu hranu i bubašvabe.

Izvor: Tanjug

Natrag