Nije beg cicijaVidošević k'o car – ima kuhare, konobare...

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Nije beg cicijaVidošević k'o car – ima kuhare, konobare...
Danas.hr 06.04.2011.

0237007.48.jpg
Kako je organizirana, kako posluje i koliko novca godišnje troši HGK, kojom već 16 godina stoluje Nadan Vidošević? Naime, Vidošević ima čak 14 savjetnika, šest više od predsjednika države.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori radi oko 600 zaposlenika, kojih dvori prava svita osoblja zaposlenog na poslovima kuhara, konobara, čistačica, portira...

Kako piše tjednik Globus, najveća služba u HGK zove se služba za opće poslove, u kojoj se nalazi 50 radnika. Zapošljava šest vozača, devet konobara, tri kuhara, četiri recepcionara, dvije čistačice i jednog portira. Tu su zaposleni i jedan kopirač i pomoćni kopirač, te jedan telefonist.

Ugostitelja više nego u kakvom hotelu

Kako je novinarki tjednika ispričao jedan zaposlenik Komore, veliki broj ugostiteljskog osoblja potreban je jer se u zgradi nalaze čak četiri kantine, dok se peta nalazi u podružnici u Draškovićevoj ulici. Recepcionari su pak zaduženi za doček i upis stranaka, dok se portiri zapravo brinu da se netko ne parkira na osam vanjskih parkirnih mjesta. Kopirač i pomoćni kopirač zaduženi su pak za kopiranje i uvez materijala.

Što se tiče samog predsjednika HGK
Nadana Vidoševića, njemu u radu pomaže 14 savjetnika, ali i šest potpredsjednika. Njegov ured zatim ima pročelnicu, šefa kabineta te šeficu protokola, tri tajnice i dva vozača.

Nadalje, HGK ima vlastitu službu za izdavačku djelatnost u kojoj je zaposleno šestero djelatnika, a ima i sedam predstavništava u Bruxellesu, BiH, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Ruskoj Federaciji i Afganistanu.


Poduzetnici ljuti na masivnu i zastarjelu instituciju

Sva ova raskoš smeta poduzetnicima koji financiraju rad Komore, a zamjeraju joj masivnost i zastarjelost, prevelik broj zaposlenika te premalu aktivnost za ekonomski oporavak države, piše Globus.

Procjena je da HGK na godišnjoj razini od članarina (najmanja iznosi 55 kuna) ubire 232,6 milijuna kuna, dok na plaće izdvaja 100 milijuna kuna. Budući da ne poznaju drugi način financiranja, osim preko članarina, HGK i u doba recesije posluje bolje nego mnoge profitne organizacije. Iako tvrde da provode rigoroznu politiku štednje u svakom segmentu poslovanja, logično se zapitati: a kako im je tek bilo kada nisu štedjeli?

 
Top