Šta je novo?

NFL: Suspenzije za "lovce na glavu"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
NFL: Suspenzije za "lovce na glavu"


Izvor. B92 |Nacionalna fudbalska liga (NFL) suspendovala je četvoricu igrač Nju Orleans Sejntsa zbog ogranizovanja "plati da povrediš" sistema.

9935335254fa17fe533236011709276_orig.jpg

Kažnjeni: Smit, Vilma, Fudžita, Hargrov (Beta/AP)


Najveću kaznu dobio je lajnbeker Džonatan Vilma koji neće moći da nastupa tokom predstojeće sezone.
Kažnjeni su još defanzivni tekl Entoni Hargrov (sada u Brin Beju) sa 8 utakmica, Vil Smit četiri utakmice, i lajjbeker Skot Fudžita (sada u Klivlendu) sa tri meča. Sve suspenzije su bez plate.
Istraga NFL-a utvrdila je da su Seintsi imali “baunti” sistem od 2009. do 2011. godine i da su nudili hiljade dolara igračima za snažne udarce kojim bi izbacivali protivnike iz utakmica.

Komesar NFL-a Rodžer Gudel je u martu suspendovao glavnog trenera Sejntsa Šona Pejtona tokom kompletne predstojeće sezone. Suspenzija mu ističe neposredno pred Superboul, koji ćže se igrom slučaja održati upravo u Nju Orleansu.

6730913274fa17fe541ef2499320831_orig.jpg

Šon Pejton i Greg Vilijams (Beta/AP)


Klub dodatno kaznio za 500.000 dolara. Sejntisima su takođe oduzeta i prava na dva pika, prvi u nedavnom draftu, a drugi na za 2013. godinu.

Sve do ove srede ni jedan igrač nije bio kažnjen. Liga je zvanično saopštila da je 22 do 27 igrača učestvovalo u ilegalnoj akciji koju je organizovao defanzivni koordinator Sejntsa Greg Vilijams, a koja je počela u sezoni u kojoj su Sejntsi osvojili Superboul.

Vilijams je takođe suspendovan, osam mečeva kazne dobio je generalni menadžer tima Majki Lumis, a šest trener Džo Vit.

Među metama fudbalera Sejntsa bili su kvorterbekovi Aron Rodžers, Kem Njutn, Bret Farv i Kurt Vorner. "Nokauti" su vredeli 1.500 dolara, "iznošenje sa terena" 1.000, a sve je plaćano duplo ili trostruko više u plejofu.

Sva četiri igrača će se žaliti na kaznu, što će predstavljati veliku legalnu bitku sa NFL-om tokom predstojećih meseci.

16404520054fa17fe54ebe2643044572_orig.jpg

Farv posle duela sa Sejntsima (Beta/AP)


Suspendovani igrači, osim Vilme, imaju dozvolu da učestvuju u predsezonskim aktivnostima svog tima. Suspenzija Vilme je trenutna i isteći će nakon Superboula.

Unija NFL igrača (NFLPA) je u sredu izdala saopštenje da nije dobila “nikakav detaljan dokaz da su pomenuti igrači učestvovali u ‘plati da povrediš’ programu ”.

“Kazna bez ikakvog dokaza nije fer. Razgovarali smo sa igračima i njihovim predstavnicima i žestoko ćemo ih štititi i tražiti sve opcije koje idu u njihovu korist”, saopšteno je iz NFLPA.

Žalbe igrača saslušaće komesar NFL-a Rodžer Gudel.

“Ni jedan “baunti” program ne može da postoji bez aktivnih igrača. Ovaj dokaz jasno pokazuje das u igrači potpomogli to. Igrači su ulagali velike svote novca u ovaj program i dele odgovornost jer su dužni da igraju po pravilima i štite jedni druge po njima”, istakao je Gudel.

2253872874fa17fe55d974326671310_orig.jpg

Vilma u akciji (Beta/AP)


NFL je saopštio detalje suspenzija:

* Fudžita je uložio “začajnu sumu novca” u baunti program

* Hargrov je potvrdio NFL-u ne samo da je program postojao, već da je bio aktivni učesnik. Igrač je takođe potvrdio da je rekao još bar jednom igraču drugog tima da je nekadašnji kvorterbek Minesota Vajkingsa Breta Farva bio meta u meču za NFC titulu 2009. godine.

* Smit, je prema NFL-u, pomogao defanzivnom koordinatoru Vilijamsu da kreira sistem dok je bio kapiten odbrane.

* Vilma je navodno takođe pomogao Vilijamsu da kreira i pronađe program. NFL je takođe saopštio da je Vilma ponudio 10.000 dolara u kešu bilo kom igraču Sejntsa koji obori bivšeg QB-a Arizona Kardinalsa Korta Vornera, u divizijskom plej-of meču 2009. godine. To je ponovio za Breta Farva u meču za titulu NFC-a


Rezervni QB Sejntsa Čejs Denijel je na “tviteru” napisao da je Vilma za suspenziju saznao kada je gledao emisiju na ESPN-u, a ne od lige.

“Bio sam odmah pored @jonvilma51 kada je saznao za svoju suspenziju na @SportsCenter. Stvarno? Morao je da sazna na taj način?”, ‘tvitovao’ je Denijel

U međuvremenu, raninbek Sejntsa Mark Ingram je na “tviteru” napisao da će suspenzije samo dodatno motivisati Nju Orleans.

“Ne brinite samo sun as učinili gladnijim i stavili veći ulog na nas. #WHODATNATION će se uzdići iznad toga! Veruj te u to!”, napisao je Ingram.
 
Poslednja izmena od urednika:
Top