Šta je novo?

Nevreme pogodilo Dalmaciju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Nevreme pogodilo Dalmaciju

ZAGREB - Ciklon "Perislav", sa jakim udarima južnog vetra i obilnim padavinama, sinoć se sručio na Dalmaciju, pogodivši pre svega Split i Zadar i prekinuvši velik broj brodskih linija prema ostrvima.

Zadar i okolinu juče predveče pogodilo je nevreme praćeno orkanskim jugom, a na više mesta u gradu orkanski vetar je rušio stabla borova koja su blokirala ulice i puteve, pa su ih uklanjali vatrogasci. Vetar je srušio i dimnjak u najužem centru grada, a pomorski saobraćaj prema ostrvima je bio u prekidu.


perislav_310x186.jpgJaka kiša uz jugo sinoć se sručila na Split pa su zbog obilnih padavina na 20 mesta iskočili šahtovi, nakon čega se voda izlivala ne puteve, stvarajući gužvu i blokade u saobraćaju.

Zbog toga je splitska policija pozvala građane da ne izlaze automobilima na puteve, izvestila je "Slobodna Dalmacija".

Nevreme je trajalo više od sat vremena, pa je otkazala i signalizacija na više semafora u Splitu, a u nekim delovima grada električari su preventivno kratkotrajno isključivali struju kako ne bi zbog nabujalih voda došlo do strujnih udara.

Na nekoliko mesta u Splitu oštećeni su električni stubovi, a vetar je iščupao i više stabala.
U akvatoriju ostrva Visa jugo je dostiglo brzinu od 120 kilometara na čas, dok je na Biokovu duvalo brzinom većom od 144 kilometara na čas.

Olujno nevreme izazvalo je i brojne probleme i u Istri i Kvarneru, gde su takođe otkazane pojedine brodske linije.
Izvor:
Novosti.rs
 
Poslednja izmena od urednika:
Top