Šta je novo?

Nestalu jahtu Siena Eve, vrijednu tri milijuna kuna, traži i Interpol

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Nestalu jahtu Siena Eve, vrijednu tri milijuna kuna, traži i Interpol
Izvor: večernji.hr

Plovilo je od tvrtke “Navigare Yachting Adria Travel” unajmio muškarac koji se predstavio kao 40-godišnji Austrijanac, a podastro je, najvjerojatnije krivotvorene dokumente.

nestalu-jahtu-siena-eve-vrijednu-tri-milijuna-kuna-trazi-interpol-slika-257973


Jahta “Siena Eve” ukradena iz marine u Kaštel Gomilici

Foto: Nino Strmotić/Pixsell


Piše: Maja Pejković-KačanskiJahta “Siena Eve” marke Hanse 540, vrijedna oko 3 milijuna kuna, trebala se pojaviti u bazi u marini u Kaštel Gomilici 30. listopada. Iznajmili smo je za razdoblje od 18. do 30. listopada. Kad se nije vratila, objavili smo potragu preko Lučke kapetanije.

Četiri člana posade

Kako to nije dalo nikakva rezultata, od MUP-a smo zatražili da brod locira preko signala mobitela koji se na njemu nalazi. Signal je najprije lociran kod Dubrovnika, a druga informacija koju smo imali bila je da je plovilo sjevernije od Dubrovnika. Pretpostavili smo da je jahta krenula prema bazi, međutim, s obzirom na to da se ni do nedjelje nije vratila, nije nam preostalo ništa drugo nego da policiji prijavimo njezin nestanak, kazao je za Večernji list Zoran Brkić, direktor charter agencije “Navigare Yachting Adria Travel”.

Naime, u toj agenciji, u marini u Kaštel Gomilici, muškarac koji se predstavio kao 40-godišnji državljanin Austrije unajmio je jahtu “Siena Eve” staru dvije godine. Čini se, barem zasad, kako neslužbeno doznajemo u PU splitsko-dalmatinskoj, da je podastro lažne dokumente o sebi pa čak i krivotvoreni brevet.

U potragu za vrlo vrijednom jahtom uključeno je nekoliko policijskih uprava, a zatražena je i pomoć Interpola.

Kako doznajemo od Željke Radošević iz PU splitsko-dalmatinske, zasad je protiv nepoznatog počinitelja podnesena “samo” kaznena prijava zbog utaje.

Na jahti su bila četiri člana posade – navodni Austrijanac i još trojica muškaraca koji su se identificirali s njemačkim putovnicama.

U svijetu je proizvedeno samo stotinjak jedrilica kao što je “Siena Eve” i uglavnom su stacionirane u Skandinaviji. Samo ih je nekoliko na Mediteranu.

Dobio i popust

U srcu turističke sezone ta jahta iznajmljuje se po cijeni od 6800 eura za tjedan dana. Kako je sada posezona, cijena najma je znatno niža i iznosi na tjedan 3900 eura. A “Austrijanac” je još dobio popust od 800 eura. Za dva tjedna guštanja platio je 7000 eura.

U tvrtki “Navigare Yachting Adria Travel” naglašavaju da im u šest godina rada i bavljenja charterom nikad nitko nije “ukrao” plovilo. Imaju ukupno 59 brodova.

Tvrtka “Navigare Yachting Adria Travel” ima sjedište u Zagrebu i ekspoziture u Kaštel Gomilici i Šibeniku.

Nestala jahta “Siena Eve” proizvedena je 2008. godine, dugačka je 16,45 metara, a široka gotovo 5 metara. Ima GPS, međutim, nema uređaj za praćenje. Kasko je osigurana. U tvrtki “Navigare Yachting Adria Travel” uvjereni su da će se skupa jahta brzo naći.
 
Top