Neprihvatljiva ideja da "mito briše staž"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Neprihvatljiva ideja da "mito briše staž"

To je suviše radikalno, ne možete nekom oduzeti 40 godina radnog staža a primio je mito od stotinak evra, kaže profesor Ljubodrag Savić na inicijativu direktora Poreske uprave.

v202373p0.jpg

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je danas da je efikasan rad pravosudnih i istražnih organa dovoljan da se uz konstantan razvoj institucija, efikasnije rešava problem prisutnosti korupcije i mita u Srbiji.

On je ocenio prilično radikalnom inicijativu direktora Poreske uprave Dragutina Radosavljevića da svakom kod koga utvrdi da je primao mito, država oduzme imovinu i izbriše radni staž.

"Sud zajedno sa odlukom da je neko primio mit treba da utvrdi, poveže ili da dokaže za koju imovinu i za koje poslove je vezan taj čin primanja mita i svakako ta imovina treba da bude oduzeta. Ali, zamislite da nekom oduzmete 40 godina staža koje je sticao u nekim sasvim drugim uslovima, a da čin primanja mita bude simboličan od svega nekoliko desetina ili stotina evra", rekao je Savić Tanjugu.

"Mislim da se radi o potpuno pogrešnom pristupu. U ovoj zemlji definitivno svaka institucija treba da radi onaj posao za koji je osnovana. Koliko ja znam utvrđivanje da li je neko primio mito ili ne treba da obavi sud", rekao je Savić.

On je dodao da "čak i u situacijama kada se donese pravosudna presuda da je neko primio mito, ideja da mu se zapleni sva imovina i briše staž je potpuno neprihvatljiva"

"To su stvari koje ne smeju i ne trebaju da imaju veze jedne sa drugim", podvukao je on.

On je ocenio da su korupcija i mito veoma rašireni u Srbiji i da država mora zbog pristupanja EU ali i svojih građana da se uhvati u koštac sa tim problemom, ali je naglasio da ne treba da "ta akcija bude brzopleta i da se napravi veća šteta nego što korist".

"Morali bi se doneti dobri i vrlo precizni zakoni i definisati nadležnost svake institucije.Ogroman je zadatak na policiji da prikupi dokaze i sudstva da proceni valjanost tih dokaza da se dođe do pravosnažne presude", rekao je Savić.

"Mora se dobro voditi računa, po onom sistemu bolje sto krivih na slobodi, nego jedan nevin u zatvoru, da se ne desi ono što se inače u Srbiji često događa da zbog rupa u zakonu dođe do velikih zloupotreba", naglasio je on.

Savić ukazuje i na tradicionalni problem koji naša zemlja ima, a to je da "na žalost ni jedna pa čak i najbolja ideja nije sprovedana do kraja".

Savić je ukazao da u Srbiji, kada je u pitanju vlasništvo nad imovinom, brojni problemi nisu rešeni, a jedan od njih je i to da se porezi plaćaju srazmerno vlasništvu imovine.

"U Srbiji je to na pogrešan način rešeno. Mi smo mislili da će se promenama zakona da se poveća stopa na imovinu, da ćemo rešiti problem, ali nismo. Poreska uprava nije dovoljno sposobna da identifikuje svu imovinu i da proceni koliko oni zaista vrede, tako da mislim da su prihodi od poreza na imovinu vrlo simbolični", ocenio je Savić.

(Tanjug)

Natrag