Šta je novo?

Nepoštivanje propisa'Izigrali' burzu, sad im prijeti milijun kuna kazne

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Nepoštivanje propisa'Izigrali' burzu, sad im prijeti milijun kuna kazne


Danas.hr 18.05.2011.

0160007.48.JPG

Nekolicini domaćih kompanija čije su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi prijeti kazna i od milijun kuna! Naime, važeći zakoni i pravila burze zahtijevaju od tvrtki čije dionice kotiraju na burzi da u propisanom roku HANFA-i dostave financijske izvještaje, što te kompanije nisu učinile.

Ovisno o tome na kojem su tržištu uvrštene njihove dionice, kompanije moraju redovito objavljivati financijske izvještaje za tromjesečje, kao i polugodišnji te godišnji izvještaj. Ne učine li to, kazne za pravne osobe su, prema Zakonu o prekršajima, od 60.000 do milijun kuna, a za odgovornu osobu od 20.000 do 200 tisuća kuna, piše Poslovni dnevnik.

Takve kazne sada riskira čak 16 kompanija, za koje je Zagrebačka burza u utorak objavila javne opomene. To su Kandit grupa, Željezara Split, Validus, Transadria, Puris, Mundus, MGK-pack, Karlovačka banka, Hotel Vodice, Tankerkomerc, MTČ Čakovec te Industrogradnja. Ipak, među 16 navedenih kompanija nalaze se i one koje su izvještaje dostavile HANFA-i, ali ne i burzi, kao što je slučaj Kandit grupe. Industrogradnja grupa nije objavila tražene izvještaje na burzi, no regulatoru su iz te grupacije poslali godišnji izvještaj, ali ne i tromjesečni.

Javna opomena

Ostale kompanije su pak u stečaju ili pred stečajem, pa bi im izuzetno visoke kazne mogle stvoriti dodatne financijske probleme.

Budući da burza nema represivne mogućnosti niti ovlasti, može kroz javne opomene pokušati natjerati kompanije da svoje poslovne izvještaje učine dostupnima ulagačima. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) može pak tužiti kompanije i osobe odgovorne u njima za neobjavljivanje financijskih izvještaja.
 
Top