Neobični poduhvati: Knjiga veća od terase

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
НЕОБИЧНИ ПОДУХВАТИ

Књига већа од терасе

Без штапа, али уз помоћ канапа, папира и говеђег крзна новосадски рестауратор Георг Јовановић опшио је и увезао изгледа највећу књигу у Србији

slika%208.jpg

Новосадски рестауратор Георг Јовановић направио је највећу и најтежу књигу која се до данас појавила у Србији. Таквих је димензија да би јој свака књижара била тесна, а ако би је некако и сместили, морали би да поизбацују пола наслова из продаје. Њен назив је „ Реконструкција злочина”, а велика је као пространо купатило или тераса за четири особе. Да не нагађамо, ево шта кажу бројке – када се отвори њена ширина је 260 центиметара, површина јој је 5,87 квадратних метара, тешка је 186 килограма, а дебела 14 центиметара и има 332 листа ако рачунамо и корице. А и корице су прича за себе – свака је тешка више од 30 килограма.
Георг Јовановић признаје да је то био велики изазов за њега иако је радио годинама у Библиотеци Матице српске на рестаурацији раритетних књига.
– Све је почело када сам се упознао са Николом Џафом, директором Мултимедијалног центра Лед арт – Арт клиника из Новог Сада, који ми је рекао да имају стотинак опцрта људских фигура на црно тонираним натрон папирима просечних димензија 1 x 2 метра. Хтели су то да сачувају па су ми предложили да направим књигу, али нисам ни слутио колико ме напоран посао чека – каже Јовановић.
Требало је прво наћи одговарајућу просторију и велики сто за рад, па две ролне натрон папира, доста канапа за повезивање, чак је коришћено и црно-бело говеђе крзно да би се облепиле корице. За спајање дрвених корица са књижним блоком Јовановић је користио средњовековну технику, а кад год је књигу требало окренути помагало му је више запослених из Арт клинике:
– Током рада појављивали су се разни проблеми. Да бих их решио требало ми је често и по неколико недеља, али упркос свему ипак сам успео да приведем крају овај велики подухват – задовољно закључује наш саговорник.

Д. С.
објављено: 31/10/2010
Извор: Политика магазин

Natrag