Nemica se odrekla kapitalizma, već 15 godina živi bez novca i kredita Video

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Nemica se odrekla kapitalizma, već 15 godina živi bez novca i kredita Video

Izvor: Blic | 15. 08. 2011. - 16:38h | Foto: AFP

"Kapitalizam je mrtav!", poklik je koji bi mogao da bude geslo životne priče Nemice Hajdemari Švermer (69), koja već 15 godina živi bez novca i kredita.

167022_1822600102_f.jpg

Hajdemari sa komšinicom koja joj donosi sveže povrće iz bašte

Hajdemari uspeva da preživi po sistemu trampe robe i razmene usluga. Kaže da joj je život bez novca mnogo srećniji i lepši. Sa ovom praksom počela je pre 20 godina, kada se, posle razvoda, sa dvoje dece doselila u Dortmund.

- Shvatila sam da sve što mi u životu treba, nekako dođe do mene. Na primer, čaše koje imam poklonio mi je jedan čovek u zamenu za seansu razgovora - kaže Hajdemari Švermer.

167023_1822610102_f.jpg

Švermerova je napisala knjigu "Zvezda-novac eksperiment" (knjiga levo), a o njenom životu je snimljen dokumetarac "Živeti bez novca" (DVD desno)

Primetila je veliki broj beskućnika u tom gradu i odlučila da im pomogne da se uključe u društvo. Došla je na ideju da otvori radnju u kojoj se ništa nije moglo da se kupi novcem. Sve što vam je potrebno ste mogli da dobijete radeći ili dobiti trampom za nešto što vam više nije potrebno.

167021_1822590102_f.jpg

Hajdemari Švermer kaže da nikada u životu nikome nije bila dužna

Iako beskućnici nisu pokazali interes za projekat Švermerove, u radnju su pohrlili penzioneri i nezaposleni stanovnici Dortmunda. Donosili su vreće stvari koje im nisu potrebne, dok su nezaposleni i penzionisani majstori i intelektualci nudili znanja i veštine u zamenu za neku stvar ili uslugu. Radnja je počela da se razvija i postala je svojevrsni fenomen Dortmunda.

Pogledajte kako Hajdemari Švermer drži predavanje o životu bez novca:

Za Hajdemari ovo je postalo stil života, pa je 1996. godine napustila stan i posao učiteljice. Počela je da živi nomadski, seleći se iz kuće u kuću. Stanarinu otplaćuje radeći po kućama, a sva njena imovina staje u jedan crni kofer. Priznaje da ima 200 evra ušteđevine "za svaki slučaj", a nema zdravstveno osiguranje jer se ne plaši bolesti, "pošto svi ionako jednom moraju da umru".

167020_1822580102_f.jpg

Sva imovina Hajdemari Švermer stane u ovaj crni kofer

Kaže da nikada nikome nije bila dužna, a već je otplatila i svoj pogreb, naravno ne novcem. Dogovorila se sa sveštenikom koji je pristao da se troškovi sahrane unapred namire njenim pružanjem psihološke pomoći ožalošćenim ljudima.

Inače, Švermerova je o svom životu napisala knjigu, ali se odrekla svih autorskih prava jer - ne želi novac.

Poslednja izmena od urednika:
Natrag